Do Česka před dvěma týdny dorazila nová streamovací služba SkyShowtime. Zájemce láká především na velmi nízkou cenu, a to 89 Kč měsíčně, při předplacení do 11. dubna. Má ale SkyShowtime skutečně co nabídnout? Nebo se jedná o streamovací službu, která se v porovnání s ostatními jako jsou Disney+ a HBO Max nevyplatí? Získali jsme promo přístup a službu vyzkoušeli za vás.

Známé filmové série. Některé filmy ale chybí

Nejdříve se podívejme na obsah. Ačkoliv se jedná o novinku, SkyShowtime se opírá o docela silná jména. Jelikož je služba vlastněná společnostmi Comcast a Paramount Global, najdeme zde snímky studií DreamWorks, Paramount+ a Paramount Pictures nebo Sky. Za zmínku jistě stojí také Universal, nickelodeon nebo Showtime. Služba na úvodní stránce sype veškerá svá silná esa z rukávu. Diváci se mohou podívat na známé filmy jako je Top Gun, Pulp Fiction nebo Rychle a zběsile. Fanoušky dobrodružných snímků jistě potěší známá série Indiana Jonese nebo Jurského Parku. Významné zastoupení tu má také sága Star Trek nebo Kmotr. Ze seriálů jmenujme třeba westernové drama Yellowstone, historické drama Downton Abbey, nebo krimi thriller Law & Order. Na první dobrou se nás tak SkyShowtime snaží přesvědčit, že má co nabídnout.

Podíváme-li se ale na nabízený obsah blíže a srovnáme-li ho s ostatními službami, odhalíme klíčový pattern. Služba se prezentuje především staršími snímky, které stále běží, nebo donedávna byly ke zhlédnutí na ostatních streamovacích gigantech. Vzhledem k lákavé nízké ceně by možná SkyShowtime stále někoho nalákal. Při bližším pohledu ale nalezneme další nešvar. A to, že u mnoha nabízených filmů a pořadů často nejsou k dispozici první a poslední snímky/série. Je otázkou, který uživatel si rád pustí svůj oblíbený seriál až od třetí řady, nebo komu nebude vadit vynechat první díl Rychle a zběsile.

SkyShowtime v Česku za 89 Kč měsíčně Přichází do těžké konkurence

Nedostatečná původní tvorba

Zastoupené množství nových děl se nedá srovnat s konkurencí, a tak na jedinou strunu, na kterou může služba hrát, je obliba Čechů ve starých snímcích, které na Nově v pátek večer viděli už desetkrát. V čem se SkyShowtime nemá rovněž šanci měřit, je původní tvorba. Ačkoliv totiž služba nějakou má (výše zmíněná studia Sky a Showtime), jedná se o neatraktivní a starší dílka, která už v minulosti běžela u konkurence. Malý vzorek filmů a seriálů nemůže konkurovat dílům z celosvětově známé kvalitní produkce HBO Max nebo oblíbeného Disneyho. Silnými konkurenty jsou v tomto případě také kvalitní a atraktivní snímky na Amazonu a velké množství původní tvorby na Netflixu.

Jaký je SkyShowtime na první pohled? Skvělý obsah, dabing, ale pár nešvarů

Tmavé a nezajímavé

Nyní se podívejme na službu jako takovou. Domovská stránka je na první pohled poměrně tmavá a nudná. Chybí nám barvy, ale také interaktivní prostředí, trailery, nebo záběry z nabízených filmů, jak to dělá například Netflix. Obsah není divákovi doručován kreativním způsobem, nenajdete zde žádné zajímavé výběry a sekce. Nejvíce originální je pravděpodobně popisek „Nové a exkluzivní filmy“. Základní rozdělení obsahu je na „Filmy“ a „Pořady“. Kde musím službu vyzdvihnout je pečlivé rozdělení obsahu do žánrů. Konkurence má tendenci často žánry slučovat, popřípadě vynechávat, ačkoliv má do každého co nabídnout. Zde najdeme rozdělení na Akční, Drama, Komedie, Thriller, Horor, Romantický, Sci-Fi a Fantasy, Dětský a Dokumentární. Současně ale můžeme odhalit jednu nesrovnalost. Filmy a seriály jsou totiž zařazeny pouze pod jeden z žánrů, ačkoliv se například jedná o Akční komedii, Historické drama nebo Sci-Fi Thriller. Za velké mínus považuji také chybějící informace o kvalitě obrazu i zvuku, které jsou dnes běžnou součástí streamovacích služeb. Bojí se snad SkyShowtime, že nabízený obsah nemá v dostatečné kvalitě?

Za chaotické považuji i nedokonalost televizního toku. Zatímco konkurenti po skončení prvního dílu filmu okamžitě spustí druhý díl, je-li k dispozici, v tomto případě vám bude po Indiana Jonesovi a Dobyvatelech ztracené archy přehrán Král Škorpion – Bitva osudu. Chcete se dívat na Indiana Jonese a Chrám zkázy? Žádný problém, stačí vstát z gauče, dojít si pro ovladač a televizi si po staru přepnout. Útěchou může divákovi být, že u seriálů tento nešvar nenajdeme a po skončení dílu se vám automaticky nezapne náhodná epizoda z úplně jiného pořadu.

Co čekat od SkyShowtime v Česku? Připravte se na jarní streamovací novinku

Nízká cena a český dabing

SkyShowtime ale v tomto případě ví, jak zacílit na Čechy. Kromě atraktivně nízké ceny je totiž vybaven českým dabingem a titulky u většiny obsahu. Často nechybí také dabing a titulky v polštině, maďarštině, slovenštině, chorvatštině nebo bulharštině. A to je velká páka. Nejen na Čechy, ale na celou střední a východní Evropu. V podstatě jediná páka, kterou služba má, protože Prime Video seženete o deset korun levněji.

Z mého pohledu je SkyShowtime tmavá a nezajímavá služba, která nabízí malý počet filmů a seriálů. Nenajdeme zde příliš nových snímků ani kvalitní původní produkci. Služba argumentuje známými jmény, na které ji bohužel často nestačily finance, a tak nakoupila jen vybrané díly či série. Velkým lákadlem je proto pouze skutečně nízká cena a téměř všudypřítomný český dabing s titulky. Za mě tedy jedno velké NE této službě, ačkoliv je zřejmé, že se může SkyShowtime právě kvůli ceně a dabingu v Česku docela slušně dařit.