I po řadě let osvěty a snahy řady z nás, existuje stále celá řada lidí, kteří si nejprve pořídí nový televizor a teprve pak řeší, jak do něj dostat jejich oblíbenou aplikaci internetové televize (IPTV) nebo on-line videotéky (VoD). Nebo si dokonce myslí, že jim to zajistí zabudovaný webový prohlížeč! „Vážení přátelé, takto tedy NE!“

Je překvapivé kolik lidí při nákupu televizoru uvažuje naprosto mylně a v okamžiku kdy jsou naprosto rozčarováni píší tzv. uživatelské recenze, které nemají ani hlavu, ani patu. Těm by autor řekl jedno: „Vážené dámy, vážení pánové – stěžujte si jen sami na sebe!“ Je možné že – vskutku tu a tam a můžete to brát jako ryzí náhodu – budete moci něco málo přes zabudovaný webový prohlížeč TV sledovat. Naděje je ale hodně mizivá a v tabulce vidíte jeden dočasný a námi nepotvrzený případ. Obecně vzato se dnes takováto situace limitně blíží nule!

Pro ty normálně uvažující, kteří o nákupu nejprve přemýšlí a pak teprve jednají, tu máme přehled aplikací, které najdete na jednotlivých platformách televizorů. Právě přes tyto specializované aplikace se zmiňované video služby IPTV/VoD sledují a ne každá platforma je kompatibilní s každou aplikací, resp. službou. Ty pak doplňují například rozhlasové stanice, aplikace pro děti nebo nějaké jednoduché hry, počasí, atd.

Článek, a zejména tabulka, vznikl na základě oficiálních údajů jednotlivých výrobců televizorů, resp. producentů jednotlivých TV platforem, což vždy nemusí být totéž. Pokud píšeme jinak, typicky podle našich zkušeností, je to vždy uvedeno.

Aplikace pro chytré televizory 2022 Co kdo nabízí a co můžete očekávat

Jak vypadá současná situace?

U všech televizorů z kolekce 2023/2024 najdete v tabulce nejmenované Youtube (může jít i o Youtube Kids a Youtube Music – ty uvádíme, pokud je výrobce jmenoval), dále pak nejspíše také o Amazon Prime Video, Apple TV+ a typicky také Netflix, které rovněž neuvádíme a které patří k obecnému základu snad na všech existujících platformách (možná s výjimkou Apple TV). U Netflixu si jen dejte pozor na rozlišení pořadů s jakým služba pracuje i když u televizorů by už většinou mělo jít o Ultra HD (4K). Nemusí to ale být pravidlem.

V přehledu ani letos neuvádíme naprosto neseriozní Kuki TV (rozhodně nedoporučujeme!) a nenajdete tu ani multimediální přehrávače typu MX Player, což se týká snad jen operačního systému Android TV. Ostatní značky televizorů totiž pracují s vlastním přehrávačem a tudíž jsme do této specifické oblasti nechtěli zacházet.

Srovnání on-line videoték na mobilech Kvalita proměnlivá, spolehlivost aplikací vysoká

Jak si letos stojí jednotlivé značky?

Obeslali jsme jak masové výrobce, tak některé menší a malé. Co se nám sešlo, vidíte níže a hlavně v připojené tabulce. Pokud nám výrobce neodpověděl, použili jsme odpovědi pro sezónu 2022, pokud chyběli i tam, byl z přehledu vyřazen, což vám asi také něco říká. Jak si rovněž nejspíše povšimnete, více než v minulosti se nám rozevírají nůžky v rámci jednotlivých verzí operačních systémů pro televizory. Nedivte se proto, že v tabulce najdete k jednomu o. s. údaje za nejnovější, ale i nějakou starší verzi. Tady jde pochopitelně o peníze, resp. o výkonnost použitého hardwaru a levné modely TV toho pochopitelně nemusí zvládat tolik.

  • Hisense (Vidaa): výrobce momentálně rozlišuje tři verze operačního systému (o. s.), což vidíte v tabulce. Uvědomte si ale také, že svůj o. s. licencuje dalším výrobcům (více zde), což může mít vliv i zde. V tabulce (zdůrazňujeme, že pracujeme s oficiálními nám zaslanými údaji!) kupodivu není uvedeno Disney+ i když podle našich zkušeností ho přijímače většinou mají. Minimálně Hisense 55U7HQ (2022) a Strong SRT 24HE4203 (2022). Poslední televizor dokonce používá verzi Vidaa U4.1, která v tabulce uvedena není, ale Disney+ zde autor vidí (momentálně ho má k dispozici) a byl funkční.
  • JVC (Android TV): podle dovozce platí i pro značky Gogen a Hyundai s o. s. Android TV, verze uvedeny nebyly.
  • JVC (vlastní linuxový OS): jiný název o. s. nesdělen, aplikace opět uvedeny v tabulce.
  • LG (WebOS): informace nedodány.
  • Panasonic (Android TV): značka tyto televizory nejprve nabídla v Severní Americe, už nějaký čas jsou ale dostupné i v Evropě, potažmo u nás. Verzi o. s. výrobce nesdělil. HBO Max uvedeno nebylo, pouze nyní již nefunkční HBO GO.
  • Panasonic (my Home Screen): minulý rok sice nebyly informace dodány, ale letos je tu máme, takže v tabulce najdete, podle výrobce, to nejaktuálnější. Pro firemní o. s. tu máme aplikace hned pro tři jeho verze a jak vidíte, trochu se liší.
  • Philips (Android TV): Philips, resp. TP Vision, v tabulce uvedl i Mall.TV, která už ovšem ukončila podporu aplikací pro televizory (více samostatný článek). Hovoří také o FilmBoxu, ale aktuální aplikace je FilmBox+ a podle našich informací od českého zástupce, původní Filmbox nepracuje.
  • Samsung (Tizen): výrobce v tabulce uvedl i Mall.TV (viz výše). Samsung stále drží kompatibilitu aplikací na stejné úrovni pro drahé i levné TV.
  • Sony (Android TV, Google TV): zejména Google TV i když v tabulce výrobce uvádí i Android TV (možná pro nízké modely…). Konkrétně Sony hovoří o Google TV u: A80L, A95L, X75WL, X80L, X85L, X90L, X95L.
  • TCL (Google TV): informace nedodány.

Přehled aplikací IPTV/VoD (zejména) pro televizory z kolekcí 2023/2024 k 16.4. 2023

Poslední aktualizace článku, a tabulky, proběhla v sobotu a v neděli 15. a 16. dubna 2023.

Ke stažení (PDF): tabulka – CZ Smart TV APP v TV 2023