Parádní radiobudík je překvapivě dobře ovladatelný a u DAB nabízí, tak říkajíc, dobrý standard! Neznámá značka se předvedla pomalu v nejlepším světle, nemluvě o skvělém úsporném balení bez obvyklých plastových sarapatiček. Škoda, že ji k nám nikdo nedováží…

U nás zcela neznámá britská společnost Roberts Radio dělá někdy hodně zajímavé kousky. Díky jedné soukromé zápůjčce přes společnost Teleko (děkujeme moc!) jsme dostali možnost podívat se na vysloveně nadčasový model Ortus-Time DAB/FM (30 GBP, při přepočtu 900 Kč) a byl to zážitek už jen kvůli naprosto jedinečnému a přece tak logickému designu.

Radiobudík je vybaven tunery VKV/DAB, linkovým vstupem a konektorem pro sluchátka. Rozhraní USB pak dovoluje dobíjet typicky mobil a jde to dokonce i v pohotovostním režimu! Zvládá to ale i po zapnutí přijímače, což je taktéž dobrá zpráva, protože to – kupodivu – není vždy obvyklé. Vše doplňuje fixní drátová anténa dlouhá asi 55 cm a samozřejmě obří klasické analogové hodiny, které jsou balzámem na duši.

Překvapivě dobré ovládání, ekvalizér s vlastním nastavením

Ovládání překvapí. Radiobudík má sice jen malý v podstatě jednořádkový displej, ale nakonec zjistíte, že to nevadí. Největší část čelní plochy zabírají klasické analogové hodiny, které jsou výborně čitelné (hodiny na displeji v pohotovostním režimu už méně) a i když naznačují, že by mohly být vidět i ve tmě, vidět jsou pouze čárky ukazatele času (světlo je za ciferníkem) a ručičky už nesvítí, což je škoda. Hodiny na displeji můžete zapnout i za provozu tunerů (u VKV přes RDS), pokud vypadne proud (napájení je pouze přes 230 V) po chvíli automaticky naběhnou, aniž byste budík vůbec zapnuli! A do patřičného stavu se upraví i hodiny analogové!

Ovládání je na horní straně a vidíte například rozměrné odložení buzení a hlavně dva otočné voliče: jeden pro hlasitost, druhý pro pohyb v menu a po stanicích. Ten má navíc uprostřed OK/Enter, který poslouží třeba pro uložení či vyvolání rozhlasové stanice a pracuje i jako Info a přepíná tak například čas a frekvenci.

Ovládání je místy trochu atypické a zvyknout si musíte zejména na opačný gard krátkého a dlouhého stlačení, resp. stlačení s přidržením. Typicky u tlačítka Snooze/Menu/Mode, kde poslední funkce vyžaduje delší podržení, což je – oproti ostatním značkám – opačný přístup. To je ale ve finále pouze drobnost. Ovládání je i přes malý displej (znaky mají asi 9 mm) výborné, a to jsme určitě nečekali!

Jednořádkový displej (nad ním jsou jen drobné informace) není nijak rozměrný, zobrazované znaky (menu, hodiny, atd.), nemají ani centimetr.

O funkcích. resp. režimech jsme se částečně zmiňovali už v úvodu. Automatické vypnutí (15-90 min.) vyvoláte delším podržením On/Off, dva budíky pak vidíte na horní straně, ale pozor – obě tlačítka ve standardním režimu tuneru slouží jako regulace hlasitosti a dubluje se tak levý otočný volič. Budík vyvoláte tak, jak je u některých značek zvykem, totiž pouze z pohotovostního režimu a nikoli z menu. Má obvyklé možnosti, tedy buzení tónem nebo některým z tunerů a zvolit můžete třeba jen pracovní dny v týdnu. Buzení také můžete odložit (pět minut) a tlačítko je dostatečně rozměrné, takže ho bez problémů nahmátnete i poslepu.

Přes menu jako takové, máte přístup vlastně pouze k ekvalizéru majícím skoro deset režimů z nichž jeden byl označen jako uživatelský, nicméně jde pouze o regulaci basů a výšek. Nic proti tomu, samozřejmě!

Přepnutí na DAB vyjadřuje drobná ikona, stanice v seznamu naladěných se opět ukazují po jedné a jinak to ani nejde. V praxi to vůbec nevadí a záhy si nejspíše zvyknete.

VKV bez AMS, DAB skoro kompletní

VKV/FM nabídne o něco méně než základní funkce. V menu totiž najdete pouze nastavení ladění (silné, nebo všechny stanice) a režim stereo či mono chybí. Nicméně do sluchátek stereo šlo.

Tlačítko Scan zastupuje OK/Enter na pravém otočném voliči, vybraná položka „ladit jen silné“ pracovala subjektivně vzato spíše méně efektivně a slyšet byly kanály, které by k dispozici být neměly.

DAB už nabídne vše s výjimkou setřídění vytvořeného seznamu naladěných stanic, který se tu nedělá automaticky, nýbrž na vaše vyžádání. Nechybí ale ani manuální ladění či odstranění neaktivních stanic ze seznamu, takže určitě spokojenost.

Stanice se ukládají do paměti u obou tunerů stejně. Zmáčknete Preset, najdete si pozici kterou požadujete a déle podržíte pravý otočný volič. Stanice můžete ukládat i na přeskáčku, deset pozic pro každý z tunerů je u radiobudíku dostatečné.

Menu nastavení je jednořádkové, ovladatelnost ale netrpí, voleb je jen pár (zobrazení v noci).

Jaké je? Pohodové a velmi elegantní!

Značka tímto modelem překvapila a na trhu vlastně není jediný podobný výrobek, nebo jsme alespoň žádný takový nenašli; udělat v tomto stylu hodiny na zeď… Škoda, že ji k nám nikdo nedováží, protože má i další zajímavé věcičky, které by určitě zpestřily někdy trochu unylý domácí trh. A že nebudou mít lokalizované menu? Na tom až tak nezáleží a u DAB je to zcela běžné, protože stát ho neřeší a prodeje i když stoupají, nejsou celkově vzato nijak vysoké; DAB je u nás stále spíše jako doplněk VKV, nemluvě o nízkém vnitřním pokrytí signálem.

Výkon zesilovače radiobudíku jsme sice nikde nenašli, ale hlasitost byla pro dané potřeby dostatečná, včetně „jemného“ poslechu, což je nejen při usínání důležitější. Navíc kvalita audia byla lepší, než bychom u takto jednoduchého stroje čekali. Co se týče češtiny jdoucí s vysíláním, žádná nebyla a šlo o „cestinu“. Na druhou stranu znaky nevypadávaly, takže určitě lepší, opět takové elegantnější řešení. Elegance vůbec tento radiobudík doprovází na každém kroku. Když se například přeruší napájení, první co si budík po náběhu udělá je to, že si mechanicky posune ručičky na patřičný čas.

Krásně se na to kouká!

Hodnocení

  • PRO: excelentní koncepce a design, překvapivě dobré ovládání, obří klasické analogové hodiny, přes USB se externí zařízení dobíjí za všech okolností, výtečné gumy na spodní části
  • PROTI: nic zásadního