UVNITŘ TABULKA – Jedinou výjimkou je vysílač Votice – Mezivrata a návazné dokrývače, které ukončí vysílání až za týden 22. ledna. Pokračují i regionální sítě DVB-T.

Pražané a Středočeši, kteří dosud kvůli vypínání pozemního digitálního vysílání komerčních televizí ve standardu DVB-T nepřešli na příjem televize v novém standardu DVB-T2, mají poslední šanci. Minutu před dnešní půlnocí totiž hlavní komerční programy šířené v celoplošných multiplexech 2 a 3 ukončí vysílání na pražském a středočeském vysílači Cukrák. Multiplex 2 navíc vypne všechny dokrývače, které přebírají primární signál z Cukráku. Nejpozději od zítřejšího dopoledne pak z Cukráku začnou vysílat finální celoplošné sítě DVB-T2 pro komerční programy – multiplexy 22 a 23, které budou pokračovateli vypnutých multiplexů 2 a 3, ovšem s jinam uspořádanými programy.

Co se vypíná a co naopak zapíná

Co se tedy v noci na zítřek stane? Ve 23:59 se odmlčí multiplex 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov na kanálu 41 z vysílače Praha – Cukrák a také z dokrývačů Příbram – Březové hory (kanál 41), Chocerady – Komorní Hrádek (kanál 41), Beroun – vrch Děd (kanál 41), Jince – nad hřbitovem (kanál 30) a Sázava – Na Vlkaňáku (kanál 41). Ve stejný okamžik ukončí vysílání i multiplex 3 s programy Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV, TV Seznam a Rádio Proglas na kanálu 59 z vysílače Praha – Cukrák.

Od půlnoci na zítřek se odmlčí veškeré televizní vysílání z Cukráku a nebude ho možné naladit maximálně do čtvrtečního dopoledne. České Radiokomunikace (CRA) tento čas využijí na přelaďování vysílače a přípravu spuštění finálních sítí DVB-T2, multiplexu 22 na kanálu 40 a multiplexu 23 na kanálu 23. Multiplex 22 bude šířit totožné programy jako Přechodová síť 12, tedy Novu, Novu Cinemu, Primu, Primu Cool, Primu love, Primu Zoom, Primu Max, Primu Krimi, Primu +1, CNN Primu News, TV Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV, Šlágr 2, TV Seznam, TV Noe a Rádio Proglas. V multiplexu 23 se objeví programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, TV Seznam HD, TV Noe, Šlágr TV a Šlágr 2.

Přechodová síť 12 pokračuje ještě dva týdny

Společně s těmito dvěma finálními multiplexy DVB-T2 bude i nadále po nějakou dobu vysílat z Cukráku i Přechodová síť 12 ve standardu DVB-T2, která šíří všechny programy z multiplexů 2 a 3 a vybrané kanály z Regionální sítě 8. „Vysílače přechodové DVB-T2 sítě Praha Žižkov a Cukrák, ve které už nyní vysílají všechny nejsledovanější komerční televizní stanice, budou vypnuty 30. ledna 2020,“ upřesnily CRA. Původně měla Přechodová síť 12 ukončit vysílání ze žižkovského vysílače 8. ledna a z Cukráku dnes. CRA ale termín posunuly, aby daly čas servisním firmám v Praze a středních Čechách k úpravám společných televizních antén, zejména na naladění nových vysílacích kanálů finálních sítí DVB-T2. Pokud by tento čas anténáři nezískali, část diváků by dočasně přišla o možnost pozemního příjmu hlavních kanálů komerčních televizí.

Pro střední Čechy dnešní vypínání neznamená úplný konec pozemní digitální televize ve standardu DVB-T. Jednak ve vysílání dále pokračují Regionální sítě 7 a 8 z vysílačů Praha – Žižkov a Cukrák, resp. Praha – Ládví, Benešov – Kozmice a Rakovník – Louštín, jednak celoplošný multiplex 2 z vysílače Votice – Mezivrata. Regionální multiplexy by měly ukončit vysílání k 30. červnu letošního roku, multiplex 2 z Votic již příští týden 22. ledna, což se dotkne i návazných dokrývačů v jihočeském Táboře a Husinci, a také v Ledči nad Sázavou na Vysočině. „Přechod na DVB-T2 pokračuje podle schváleného harmonogramu. Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty do konce června 2020, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G,“ ujišťují CRA.

Štítky