První pohled na přístroj s unikátním plošným podsvícením s 15.360 žárovkami LED, které jsou rozděleny do 768 zón. I to je přínos čínské firmy TCL „televiznímu“ světu nemluvě o spolupráci s vyhlášenou společností Onkyo. Ta se podílela na audio systému nejen u tohoto televizoru.

A výsledek vidíte okamžitě na jasně oddělené zvukové liště umístěné nikoli pod obrazovkou, jak je zvykem, nýbrž přímo na podstavci. Za TCL 65X10 s úhlopříčkou 165 cm (65″) a klasicky hodně lesklou obrazovkou typu Quantum Dot (QLED), kterou známe od Samsungu, zaplatíte 64.990 Kč a exkluzivita technologie je tedy vyjádřena i cenou. Televizor úspěšně prošel zkouškami u CRA a tudíž může používat logo „DVB-T2 ověřeno“, což znamená plnou podporu nového pozemního vysílání DVB-T2/HEVC. Vedle toho se jedná o současnou vlajkovou loď značky.

K vyzkoušení televizoru s Android TV 9.0 jsme byli pozváni do pražské společnosti U1 lighting, takže nepůjde o žádný test, ale spíše jen o krátký pohled na příliš rozměrný televizor, který se v domácích podmínkách autora provozovat nedá. Navíc bylo nutné využít jednoduché pokojové antény, takže ani z tohoto pohledu nejde o standardní test nemluvě o tom, že v přízemí na Smíchově, toho moc s „pokojovkou“ nenaladíte. Vyzkoušeli jsme ale co se dalo i když obrazovou a zvukovou kvalitu zejména se soubory na USB flash paměti.

Design je bezrámečkový a pracuje s kovem. Displej typu Quantum Dot (LCD s krystaly z anorganické slitiny) má frekvenci 100 Hz, rozlišení Ultra HD (4K) a zmiňované plošné podsvícení (Direct LED) se spoustou LED a 768 zónami. Každá z nich má být samostatně ovlivnitelná, resp. zhasitelná.

Výbava kromě kompletní tunerové sady (nezdvojené) zahrnuje i HbbTV 2.0, Wi-Fi 5 (ac), DLNA 1.5 a omezeně využitelný Google Chromecast k čemuž se ještě dostaneme. Wi-Fi Miracast i přes první zprávy o tom, že bude k dispozici, chybí. Překvapením je pak zabudování mikrofonu přímo do TV, přičemž druhý najdete malém dálkovém ovladači pracujícím přes Bluetooth. Mimochodem na zadní straně televizoru ho můžete mechanicky vypnout.

Google pro hlasové vyhledávání ještě plně nepodporuje češtinu a zatím také drtivá většina dotazů končí na Youtube. Podle TCL se však po některé z jejích budoucích aktualizací bude dát televizor i hlasově ovládat, a to včetně přepínání kanálů.

Podporovány jsou prakticky všechny standardy HDR (obsah s vysokým dynamickým rozsahem), o zvuk se stará lišta Onkyo typu 2.2, tedy dva čelní středo-výškové reproduktory a dva basové kanály (vše uvnitř), kterou přiděláte k podstavci, jak ostatně můžete vidět na fotografiích níže. Její textilní kryt je nesnímatelný (škoda) a protože na zadní straně nebyly vidět žádné basové reproduktory, musí tedy vyzařovat směrem k posluchači, což nám výrobce také potvrdil a ještě doplnil, že v případě, že chcete televizor umístit na zeď stačí lištu od podstavce odšroubovat. Externí subwoofer připojit nelze, ale basů bylo dost a dost.

Zabudovaný zesilovač má dávat celkový výkon 80 W, který je rozložen mezi reproduktory rovnoměrně po 20wattech, což je solidní a subjektivně vzato se to zdálo dostatečné. TCL nabízí i další televizory se zvukem od společnosti Onkyo (například TCL 55EC780, který právě testujeme ve standardních podmínkách) a nabízí také jeden přístroj se zakřivenou obrazovkou, což se dnes už moc nevidí.

K televizoru se dodávají dva dálkové ovladače. Vlevo je klasický infračervený, ten vpravo pracuje přes Bluetooth a má vestavěný mikrofon. Pro naše podmínky až zbytečné zejména když na zjednodušeném chybí EPG a hlasem se vyvolat nedalo.

Velice dobré ovládání (u Androidu asi maximum možného)

Po instalaci televizoru (prováděl ji někdo jiný) bylo vypnuto HbbTV, takže je třeba vstoupit do menu nastavení, které na dálkovém ovladači symbolizuje ozubené kolečko, přejet na položku Systém a tam už uvidíte Nastavení HbbTV (viz foto u konce článku). Zdůrazňujeme to proto, že jsme u Androidu, takže tu je ještě druhé menu (Googlu), které najdete v nabídce Home a které taktéž používá symbol ozubeného kolečka :). Na rozdíl od něj je ale menu TCL řádově lépe ovladatelné, protože se v něm dá pohodlně kolovat. V menu beznadějně zpátečnického Googlu to už nejde, stejně jako na vodorovných pruzích nabídky Home, a tady si zkrátka vše musíte poctivě odcvakat a platí to u každého televizoru s Androidem. U všech je vždy také zapotřebí obě menu odlišovat. Každé nabízí jiné funkce (záleží na výrobci TV) i když se někdy mohou trochu překrývat. Konkrétně u TCL najdete v části nastavení (Googlu) vedle standardních věci, jako síť a internet či účty a přihlašování, také například volbu pro okamžité zapnutí televizoru. Ta pochopitelně přináší zvýšenou spotřebu stejně, jako povolení probuzení po síti. To si někdy samovolně udělá i Youtube (zde bylo povoleno, ale těžko říci kdy) a navíc o tom nedá vědět. Kontrola se vyplácí a samozřejmě šetří korunky.

Vedle obou zmiňovaných menu nastavení tu máme i domovskou nabídku na tlačítku Home. Jak bylo řečeno, tady se kolovat nedá (Google to nepovoluje) a bohužel nepracují ani tlačítka Zpět a Exit pro návrat do tuneru. Z nabídky se u TCL dostanete buď přes ikonu TV na liště Aplikace, nebo můžete jít přes vstupy a výstupy. Nic moc, řeknete si, ale tohle má TCL uděláno rozhodně lépe než například Philips. A stejně jako u každého jiného nového televizoru s Androidem po instalaci neskončíte v televizním vysílání, ale právě v nabídce Home. Až to vypadá, jako by to Google bojkotoval…

TCL k výše uvedeným možnostem ještě nabízí kontextové menu na tlačítku s vodorovnými čárkami a v tuneru tu vidíte možnost vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk (konečně to někdo dělá správně!) a umí zde také přepnout nastavení obrazu do režimu Sport nebo třeba vstoupit do všech nastavení.

Pro vyvolání naladěných kanálů můžete použít jak OK, tak speciální tlačítko List, z krátkého zkoušení ale nelze říci, zda je OK v tomto směru spolehlivé a (obecně vzato nikoli).

Programová nabídka se vypisuje pro sedm stanic, vlevo nahoře vidíte změnu dne a přes tlačítko kontextového menu vyvoláte bohatý filtr pro výpis pořadů.

EPG se zvukem, upravitelná menu domovské nabídky

Programová nabídka je bez obrazu, zvuk jede na pozadí a po čerstvém spuštění televizoru chvilku trvá než ji zpřístupní. Po EPG se můžete volně pohybovat, stisknutí OK na aktuálním pořadu vedle k přepnutí kanálu. Tlačítko pro vyvolání EPG se jmenuje Guide a najdete ho šikovně hned pod kurzorovou šipkou kolem níž jsou i další velmi potřebné věci, jako Zpět, Exit či kontextové menu (tři vodorovné čárky). Vše můžete vidět na fotografii výše.

V domovské nabídce používá Android TV vodorovná ikonová menu, která jsou od verze osm upravitelná (konečně!) a funguje to i na devítce (sláva…). Můžete si tedy jednak odstranit většinu lišt a jednak posunout ikony aplikací na výhodnější pozici. Nebo je zcela odstranit a lištu si zkrátit, což zrychluje přístup. Co je v základu vidíte níže, obvyklé aplikace IPTV/VoD tentokráte zkoušeny nebyly, není ale důvod proč by se zde situace měla lišit od například TCL 43EP660 taktéž s Android TV 9.0. Více v naší recenzi.

Domovská nabídka, kterou ale není problém zjednodušit. Mimochodem škoda, že TCL nedává možnost naprogramovat některé tlačítko ovladače pro zrychlené vyvolání některé služby, jako to umí mobil TCL Plex. Ideální by pro to bylo „T“ v kroužku, které u nás nemá příliš smysl.

K potížím se zrcadlením obrazovky se dostaneme za chvíli, vedle něj jsme vyzkoušeli jednak bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001, která i zde prokázala svou funkčnost, a také jsme bez problémů propojili televizor s výtečným odolným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde).

Při snaze o opačné napojení, tedy použití televizoru jako audio výstupu pro mobil byl sice Samsung Note 8 nalezen a spárován, ale to bylo asi tak všechno. Na televizor jsme se také nenapojili z mobilních telefonů a tudíž jsme nevyzkoušeli funkci zrcadlení obrazovky. TCL bohužel nepracuje s Wi-Fi Miracast a má standardně vypnutý Google Chromecast. Podle výrobce se tak Chromecast dá využívat pouze s firemní aplikací T-Cast na obou stranách spojení, tedy jak v TV (najdete ji v menu Home), tak v mobilu do něhož si ji většinou musíte stáhnout z Google Store.

Ani s jedním z tentokráte tří použitých mobilních telefonů (Sony Xperia XZ, Android 6.0, Samsung Note 8, Android 9.0 a TCL Plex, Android 10) se nepodařilo propojení rozhodit. Televizor a mobil byl pochopitelně na stejné síti, což je pro zrcadlení obrazovky podmínka, a nezdařilo se to ani s telefonem TCL Plex, který měl aplikaci T-Cast už předinstalovanou. Podle všeho byl problém v použité síti LAN (zkoušení neproběhlo za standardních domácích podmínek) a T-Cast přímo v aplikaci upozorňuje že je případně nutné „zakázat možnost izolace AP na routeru (je-li k dispozici)“. Podle výrobce zrcadlení obrazovky běžně funguje a i to vyzkoušíme u právě testovaného televizoru TCL 55EC780. Pokud by to pracovalo, bude ještě na stole kompatibilita s jinými televizory pro které může být, nebo také nemusí být, dostupná aplikace T-Cast. V každém případě je to oproti konkurenci (i mobilové) nevýhoda.

Zabudovaný univerzální přehrávač Centrum médií dovoluje přehrát vše na jeden zátah a je výborný, byť bez rozumné titulkové podpory.

Výborná základní multimédia, solidní HDR

Multimédia jsme tentokráte vyzkoušeli pouze přes USB a se zabudovaným univerzálním přehrávačem „Centrum médií“. Ten nabízí možnost přehrát hudbu, fotografie a video, a to buď zvlášť nebo – přes položku Soubor – na jeden zátah. A jeho kompatibilita byla vynikající a jediné co by potřebovalo vylepšit jsou externí titulky ve videu.

  • Fotografie: zvládnuto bylo JPG, PNG, GIF a BMP, 3D snímky v MPO se přehrály jako jedna část v JPG.
  • Hudba: MP3, WMA, FLAC a FLAC HD klidně i se 192 kHz.
  • Video: bez DivX 5, ale s XviD, čistým MPEG-4, H.264 i H.265/HEVC, AVCHD a navíc s parádním zvukem v ukázce s DTS-HD Master Audio. Titulky jsou sice podporovány interní i externí, ale jejich velikost či znaková sada se nastavit nedala, čeština se tak chytla jen občas.
  • Video ve 4K: výtečné, jak s kompresí HEVC, tak H.264.
  • Obsah s HDR: televizor ho oznámí názvem standardu v levém horním rohu a oznamuje také druh zvuku, včetně např. Dolby Audio či DTS-HD. Obsah s HDR10 byl výborně nastaven pro přesvětlenou scénu, trochu méně výrazně pak pro zatmavené detaily, ale tohle je vždy velmi subjektivní. Obsah s Dolby Vision si autor netroufá posoudit.

Po instalaci televizoru si ještě musíte manuálně zapnout HbbTV, což není právě nejšťastnější. A je to nutné nejspíše u všech televizorů TCL.

Jaká je? I z krátkého pohledu zjevně pozoruhodná

Mini LED není obrazová technologie, i když se jí možná časem stane, ale je to technologie plošného podsvícení obrazovky LCD a plošné podsvícení je to to nejlepší, co můžete u LCD mít i když někdy i u této technologie můžete pozorovat jistou nerovnoměrnost. Tady jsme si toho nevšimli. TCL totiž nabídlo nezvykle mnoho LED diod i ovlivnitelných zón a už z toho je zřejmé, že značka není žádné ořezávátko, což je poznámka pro ty, kteří v nacvičeném gestu mávnou rukou a mezi zuby ucedí, „no jo, další Číňan…“

Zatím jsme od TCL vyzkoušeli dva televizory, seznámili vás s pozicí firmy na trhu a informovali i tom, že pilně certifikuje u CRA a je partnerem české fotbalové reprezentace. Už z toho je zřejmé, že to s naším trhem, a podporou místních aplikací, myslí vážně a řekněme si rovnou, že se nám to líbí.

TCL 65X10 se pak i při krátkém zkoušení s nejrůznějším obsahem, včetně vysílání DVB-T2 (pouze komerční stanice v SD), ukázala ve výborném světle. Občas hůře reagoval klasický dálkový ovladač, a to v okamžiku, kdy se na infra čidlo při nízkém posedu mířilo od spoda nahoru (prostý posed na gauči) a zřejmě výhledu překážela zvuková lišta. Asi by nebyl problém používat druhý ovladač (zjednodušený), který pracuje přes Bluetooth, ale ten jsme z časových důvodů nezkoušeli.

Co nás naopak zaujalo, byl výborný zvuk nejen z lišty ale i ze sluchátek a X10 zjednodušeně řečeno hraje jako slušné domácí kino s dobrým zesilovačem i když vzhledem k jeho výkonu nejspíše nemůžeme s ozvučením rozměrného obývacího pokoje. Zaujalo i výtečné resamplování nejen z HD Ready či Full HD, ale dokonce i nižších rozlišení než jaké má PAL a televizor ze sebe zjevně vydával maximum možného, což bylo vidět i u některých komerčních stanic na DVB-T2. Obrazově nelze mít námitek a zvukově také ne i když tady by se důkladnější prověření hodilo. Navíc panují zmatky kolem výkonu zesilovače, resp. jeho rozložení na jednotlivé reproduktory systému 2.2 (výše a v tabulce uvádíme to nejpravděpodobnější, konzultované s výrobcem, který má ovšem sám na stránkách produktu něco jiného).

Pokud vás vlajková loď TCL zaujala, rozhodně ho nekupujte přes internet, ale běžte si ho poslechnout. Mimochodem vyniká i velmi nízkou spotřebou v pohotovostním režimu i když možná pro někoho bude start trochu pomalejší. Pokud vám to vadí, dá se zapnout i zrychlený, ale samozřejmě za cenu vyšší spotřeby. I to si (snad) můžete na prodejně vyzkoušet.

Hodnocení – nehodnoceno

  • PRO:
  • PROTI: