Z jednání zástupců města s Českými Radiokomunikacemi (CRA) minulý týden vyplynulo, že CRA společně s ČT, provozovatelem veřejnoprávní sítě 21, zainvestují do výstavby a provozu nového dokrývače pro Vrchlabí a Špindlerův Mlýn.

Dle oznámení na webových stránkách města by se tak mělo stát koncem dubna. Tento termín nebude ovlivněn jen dodávkou vlastního zařízení, ale zejména výběrem vhodného místa, kmitočtu a vzhledem k blízkosti hranice i mezinárodní koordinací s Polskem.

Problémy s příjmem nejsou však jen v samotném městě Vrchlabí, ale i v některých horských údolích v severojižním směru. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že v údolích Malého Labe nebo Jizerky a na jejich svazích, kde není přímá viditelnost na vysílače Ještěd nebo Černá hora, je signál degradován právě odrazy od kopců. Mnohem lepší příjem než programů ČT, například v obci Prosečné, je naladění polských 27 programů z vysílače Sněžné Jámy, které vysílají 100 kW z kóty v nadmořské výšce cca 1 500 m, zcela bez problémů.

Intenzita pole kanálu 30 polského multiplexu 1 dosahuje na zásuvce domovního rozvodu hodnoty 50 dBμV, zatímco českého MUX 21 44 dBμV. To samo o sobě by nebylo tou hlavní překážkou, problémem kanálu 26 sítě SFN České televize je právě množství odrazů od krajiny, navíc měnících se s ročním obdobím, ze dvou různých směrů tak, že hodnoty MER jsou 8-10 dB. To může způsobit, že běžný přijímač se při automatickém vyhledávání na kanál 26 nenaladí.

I když je technicky na vysílací straně a v konfiguraci sítě vše v pořádku – místo leží v pásmu ochranného intervalu podle map pokrytí jako pokryto – a problém by šlo pravděpodobně vyřešit úzce směrovou anténou, je obtížně vysvětlit divákovi, proč nemá ten komfort jako dříve, kdy oba vysílače vysílaly na odlišných kmitočtech (k. 40 a k. 43). Odpověď je zřejmá, hlavním důvodem je obtížnější příjem v některých lokalitách v rámci větší SFN sítě. Podobná situace nastala na kanále 60 při prvním přechodu na digitální vysílání před necelými 10 lety.

V dobách analogového vysílání se tento problém projevoval množstvím „duchů“ a byl řešen malým vysílačem na Medvědíně pro ČT 1 na 21. kanále o výkonu 22 W a převáděčem ve Svatém Petru, nebo i 10-ti wattovým vysílačem pro program Nova na 32. kanále. I v případě komerčních multiplexů 22 (kanál 28) a 23 (kanál 31) může dojít v některých horských lokalitách k obtížnějšímu příjmu, ale s ohledem na menší SFN v porovnání s MUX 21 ČT by problematických míst mělo být méně než v případě sítě České televize.

Pokud se podaří zachovat předpokládaný termín spuštění nového převáděče v dubnu, bude to úspěch. Lze jen doufat, že při řešení vzniklé situace, bude použita již osvědčená kóta v minulosti s dostatečným zkoordinovaným výkonem nejenom pro město Vrchlabí a Špindlerův Mlýn, ale i pro širší okolí.

Podrobněji se budeme tématu věnovat v zítřejším hlavním článku

Štítky