UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Místo multiplexu 3 ode dneška v Jihomoravském kraji vysílá finální síť 23 ve standardu DVB-T2, od zítřka nahradí multiplex 2 na severu Moravu finální síť 22.

Morava finišuje v přechodu na DVB-T2. Po dokončení druhé televizní digitalizace u dvou celoplošných sítí DVB-T, veřejnoprávního multiplexu 1 a komerčního multiplexu 4, pokračují s vypínáním vysílačů DVB-T zbývající dvě celoplošné sítě DVB-T: multiplexy 2 a 3 provozované Českými Radiokomunikacemi, resp. jejich dceřinou společností Czech Digital Group. V noci dnešek na jižní Moravě skončilo vysílání multiplexu 3, který v DVB-T šířil programy Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Óčko, Óčko Star, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Seznam TV a Rádio Proglas z vysílačů Brno – Kojál (kanál 59), Brno – Hády (kanál 59), Brno – Barvičova (kanál 59), Mikulov – Děvín (kanál 59) a dokrývače Znojmo – Kraví hora (kanál 49).

Přeskupení programů mezi nástupci multiplexů 2 a 3

Všechny programy multiplexu 3 mohou jihomoravští diváci již delší dobu naladit v DVB-T2. Do poloviny září je obsahovala Přechodová síť 12, která vysílala na kanálu 28, od 2. září jsou pak součástí multiplexu 22 na kanálu 40. Samotný multiplex 3 bude dnes dopoledne nahrazen finálním multiplexem 23 ve standardu DVB-T2, který bude šířit na kanálu 33 programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, TV Noe, TV Seznam HD a NASA UHD. Poslední jmenovaný program naladí pouze diváci, kteří mají televizory s Ultra HD rozlišením (4K nebo 8K). Programy skupin Prima a Óčko zůstanou v multiplexu 22, jehož programová nabídka se v listopadu změní – programy Primy zvýší rozlišení a kromě nich v síti zůstane jen Óčko a Óčko Star. Veškeré další komerční stanice z něj zmizí a zůstanou v multiplexu 23.

Hned ve dvou moravských krajích dnes ukončí vysílání celoplošný multiplex 2 s hlavními programy Novy, Primy a Barrandova. Minutu před půlnocí síť přestane vysílat v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, takže ji bude možné naladit už jen ve Zlínském kraji. Konkrétně multiplex 2 vypne hlavní vysílače Jeseník – Praděd (kanál 53), Ostrava – Hošťálkovice (kanál 37), Ostrava – Hladnov (kanál 37) a Frýdek-Místek – Lysá hora (kanál 37) plus dokrývač Zlaté Hory – Biskupská kopa (kanál 53). Zároveň ve všech těchto lokalitách přestane vysílat Přechodová síť 12 ve standardu DVB-T2 na kanálu 28. Obě vypínané sítě nahradí zítra nad ránem finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2, který bude vysílat na kanálu 28 uvolněném po Přechodové síti 12. V praxi se tak divákům, kteří již přešli na příjem DVB-T2, nic nezmění.

Mapy pokrytí vypínaných vysílačů a dokrývačů multiplexu 2:

U multiplexu 22 dojde v listopadu ke změně nabídky

Programová nabídka multiplexu 22 totiž dočasně zůstane stejná jako u vypínané Přechodové sítě 12. Ale pouze měsíc, než v celé České republice odstartuje sesterský multiplex 23, kam se přesunou programy televize Nova, Barrandova, TV Noe a TV Seznam. V multiplexu 22 poté zůstanou jen programy Primy a Óčka, přičemž Prima by měla vysílat ve vyšším rozlišení obrazu než nyní (stejně jako TV Seznam a hlavní kanál Barrandova v multiplexu 23). K této změně by mělo dojít v průběhu listopadu. Dočasné ponechání stejné programové nabídky jako v Přechodové síti 12 souviselo s pozdějšími termíny spouštění multiplexu 23 a přechodem programů Nova a Nova Cinema do této sítě. Pokud by tyto televizní stanice dočasně nevysílaly v multiplexu 22, na čas by divákům zmizely z nabídky, protože jejich vysílání v DVB-T multiplexu 2 by skončilo dříve, než by v daném regionu odstartoval multiplex 23.

Oba zbývající celoplošné multiplexy DVB-T, sítě 2 a 3, nyní čeká vypínání v posledních třech krajích. Multiplexu 2 zbývá ukončit vysílání ve Zlínském kraji, multiplexu 3 v Olomouckém, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Část tohoto vypínání proběhne příští týden, zbytek vysílačů DVB-T ukončí vysílání poslední říjnový týden. Ve starém standardu DVB-T poté budou vysílat už jen vybrané regionální multiplexy, ovšem ne ty dva největší: Regionálním sítím 7 a 8, které provozují společnosti Progress Digital a České Radiokomunikace, vyprší platnost individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů ke konci října. Většina programů z těchto sítí již přešla do finálních celoplošných multiplexů DVB-T2, některé programy však v terestrice zcela ukončí vysílání (např. Barrandov News nebo Nalaďte si DVB-T2, Televize přes anténu, aj.).

Štítky