Jak vypadal 16. ročník odborné konference DIGIMEDIA 2021? Podívejte na fotografie a stáhněte si plné znění všech prezentací.

Nezvykle informačně nabitý byl letošní ročník konference DIGIMEDIA 2021. Každý ze tří tematických bloků otevřel důležité téma, i když některá trochu nečekaně (představa předsedkyně Rady ČTÚ Hany Továrkové o přesunu televizního vysílání na internet). Nabízíme vám pohled do Kongresového sálu České televize, kde se akce ve středu 22. září konala, všechny prezentace řečníků a také kompletní videozáznam konference.

BLOK I: Televize na digitálním rozcestí

Hlavním tématem úvodního bloku konference byla bezesporu budoucnost pozemního digitálního televizního vysílání po roce 2030, kdy operátorům sítě končí platnost kmitočtových přídělů pro celoplošné multiplexy DVB-T2. Předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková naznačila, že by úřad nemusel tyto příděly znovu prodloužit a že počítá s uvolněním pásma 600 MHz pro potřeby mobilních operátorů.

První blok konference se nečekaně „zvrhl“ v boj o smysl bezplatného pozemního příjmu televize (Foto: AČRA)

Hlavní protagonistkou úvodního bloku byla předsedkyně Rady ČTÚ Hana Továrková (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

Generální ředitel České televize Petr Dvořák varoval před zbrklými změnami, aniž by došlo k úpravě mediální legislativy (Foto: AČRA)

Postoj ministerstva průmyslu a obchodu, které na konferenci zastupoval náměstek pro digitalizaci Petr Očko, je nápadně blízký předsedkyni Rady ČTÚ (Foto: AČRA)

Plné znění prezentací z prvního bloku:

BLOK II: Jak s televizí zatočí 5G sítě a streamovací služby?

Druhý blok konference tentokrát velmi úzce navazoval na první a doznívaly v něm emoce z diskuse o budoucnosti terestrické televize po roce 2030. Tomáš Hynčica z agentury Nielsen Admosphere upozornil na zvyšující se podíl televizorů připojených k internetu (ke konci prvního pololetí letošního roku již 44 procent) a využívanosti HbbTV (aktuálně 20 procent). Hlavní debata se ale točila okolo streamovacích služeb a nové strategii skupiny Nova s jejím Voyo. Šéf digitálních služeb CME Daniel Grunt prozradil, že po přestěhování seriálu Ordinace v růžové zahradě 2 na Voyo tato služba již nyní přesáhla plán pro letošní rok.

HbbTV neboli červené tlačítko si už našlo cestu k téměř pětině českých diváků (Foto: AČRA)

Myšlenka „Czechflixu“, který by nabízel prémiový obsah ČT, Novy i Primy a s níž přišel generální ředitel ČT, podle výkonného ředitele pro nová média v ČT Marka Doležela stále žije (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

Marcel Procházka (České Radiokomunikace), Daniel Grunt (CME), Jiří Duchač (ČTÚ) a Jiří Grund (APMS) během druhého bloku konference DIGIMEDIA 2021 (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

Pohled do pódia konference DIGIMEDIA 2021 (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

Plné znění prezentací z druhého bloku:

BLOK III: Analogová rádia forever?

DIGIMEDIA 2021 byla první konferencí po sdělení ministerstva kultury, že se už nepočítá s vypínáním analogového FM pásma a rozhlasová digitalizace tak bude probíhat spíše formou evoluce a vedle existující silné analogové rozhlasové platformy. Ředitel odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Duchač prozradil, že úřad hodlá pro komerční rádia vyčlenit dvě celoplošné a dvě regionální sítě DAB+. Český rozhlas podle technického ředitele Karla Zýky v nejbližší době požádá ČTÚ o přidělení kmitočtů své digitální sítě ČRo DAB+ na období od roku 2022 a Martin Roztočil ze společnosti Digital Broadcasting oznámil zájem tohoto operátora vstoupit mezi silné hráče provozující sítě DAB+.

Digital Broadcasting na konferenci oznámil úmysl ucházet se o sítě pro digitální rozhlas DAB+ (Foto: AČRA)

Za ministerstvo kultury a jeho koordinační skupinu pro digitální rozhlas na konferenci vystoupil Milan Bouška (vlevo). U mikrofonu Pavel Brabec, prezident AČRA, pořadatele konference DIGIMEDIA 2021. (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

Focení na závěr konference, zleva: Milan Bouška (MK ČR), Marcel Procházka (CRA), Marek Doležel (ČT), Daniel Grunt (CME), Jiří Grunt (APMS) a Pavel Brabec (AČRA). Foto: AČRA

Plné znění prezentací ze třetího bloku:

Generální ředitel ČT Petr Dvořák s prezidentem AČRA a hlavním pořadatelem konference DIGIMEDIA 2021 Pavlem Brabcem (Foto: AČRA)

Kompletní záznam konference DIGIMEDIA 2021: