Skoro universální stolní rozhlasový přijímač s tunery DAB/VKV/internet a bohatou výbavou mezi kterou chybí jen přístup na médium na domácí síti (LAN). Místo něj dostanete výtečné přehrávání přes USB a poměrně vysoký výkon zesilovače.

Za 4.490 Kč si už můžete pořídit dobře vybavený stolní přijímač s nadstandardní výbavou rozhraními a Wi-Fi i na 5 GHz. Na první pohled potěší kvalitní zpracování, teleskopická anténa která je, jako obvykle, skryta na zadní straně spolu s rozhraními a s rozměrným výdechem bassreflexu. Na čelní straně vidíme, za nesnímatelnou kovovou mřížkou, dvojici širokopásmových reproduktorů. Mezi nimi je umístěn displej a šest tlačítek ovládání plus výrazný otočný a jemně přeskakující volič hlasitosti s OK/Enter uprostřed. Celek působí příjemným dojmem a dýchá z něj solidní a přemýšlivý návrh. A jeden „knoflík“ na místo obvyklých dvou? Vůbec nevadil…

JVC nabídne slušně vysoký výkon 2x 5 W RMS, zmiňovaný barevný LC displej má úhlopříčku 2,8″, tedy 7,1 cm. K dispozici jsou tři rozhlasové tunery, přičemž každý má 40 paměťových pozic k uložení stanic. Internetový využívá Wi-Fi 4 pracující ovšem i na 5 GHz. Asi jediné, co tedy chybí (nebo alespoň to nejvýraznější), je přístup na muziku na médiu na domácí, lokální, počítačové síti.

Zaujalo vás digitální rádio JVC RA-E981B? Nejlevněji ho koupíte tady.

Skutečná instalace

Čas a datum nenaběhl, po připojení napájení, ani po několika desítkách minut a objevil se až po zapnutí přijímače. Ten dorazil už použitý, takže bylo třeba ho uvést do továrního nastavení. Pokud se tedy tzv. první (prvotní) instalace od tohoto způsobu spuštění liší, nebylo jak ji vyzkoušet.

Instalace po návratu k továrním hodnotám byla krátká, ale skoro úplná. Zahrnuje nejprve výběr jazyka (čeština i slovenština chybí), následně odsouhlasení podmínek pro frontiersmart.com (služba pro internetová rádia mj. spolupracující i se Sony, Onkyo či Philipsem), aktualizace datumu a času (bohužel chybí volba „všechny cesty“, takže jen z DAB, VKV/FM nebo LAN) a dotaz na zachování Wi-Fi (asi po uvedení do pohotovosti). Povolení, což jsme udělali, má pochopitelně za následek zvýšenou spotřebu v pohotovostním režimu (viz tabulka s parametry).

Připojení k domácí síti jde udělat i přes tlačítko WPS. Přijímač si ovšem v tomto okamžiku nerozuměl s Wi-Fi sítí typu mesh a suše nabídl šest přípojných bodů namísto jednoho. Zjevně je tu tedy nejen Wi-Fi na 2,4 GHz, jak je udáváno, ale i na 5 GHz. To je samozřejmě výborné, protože tato frekvence bývá méně zarušená, aktualizace firmwaru pro směrovač (router) typu mesh by se ovšem hodila. Na druhou stranu bylo velmi příjemné, že JVC bylo schopno – při simulovaném celonočním výpadku proudu – udržet jak Wi-Fi, tak uložené stanice. Jakmile bylo napájení opět spuštěno, přijímač už nebylo třeba zapínat a po chvíli si sám aktualizoval datum čas. Ostatně Wi-Fi zůstala zachována.

Menu nastavení s výběrem režimu ekvalizéru. Foto: autor

Skoro kompletní funkce, většinou výborné ovládání

Zapnutí a vypnutí přijímače zajistí delší podržení tlačítka na čelním panelu a také dálkový ovladač. Naběhnutí bylo vždy okamžité, většinu dostupných funkcí (není tu ekvalizér) vám ukáže textové hlavní menu (Main menu). Od shora bráno tu bylo vidět: Internet rádio, Podcast, Spotify, USB, DAB, FM, Bluetooth, AUX in, Sleep, Alarms a Systems Setings (jako jazyk zvolena angličtina). Tuto nabídku doplňuje kratší grafické domovské menu, které se vyvolává rovnou přes tlačítko Mode. V tomto případě jde už v podstatě jen o vstupy, včetně Spotify, doplňkové funkce, jako například Sleep a budíky chybí.

Tlačítka na panelu mají vždy další funkci (delší podržení) a tu – jak bylo vidět – má i otočný volič. V tomto místě také narazíte na nepřesný popis v příručce, která tvrdí, že tlačítko Back (Zpět) je samostatné, ale není tomu tak. Na přístroji vidíte, že je tu ještě umístěn Alarm, tedy budík. Trochu zvláštní z hlediska ovládání je to, že vypsány jsou na prvním místě funkce vyžadující delší podržení a na teprve druhém jsou ty s krátkým. Tohle bude chtít trochu zvyku…

Dálkový ovladač je klasicky kompaktní s numerickou částí a vidíte ho v úvodní fotogalerii. Dostupné jsou základní funkce, včetně tlačítka Mode (režimy – vstupy), ztlumení hlasitosti a například i párování přes Bluetooth. Pochopitelně tu lze také ladit, ukládat stanice (jde to i na přístroji) a přepínat je. Levou šipkou vyvoláte menu, šipkou nahoru/dolů pak listujete v seznamu naladěných stanic v DAB; u VKV manuální doladění. Rozložení tlačítek je solidní, ovládání většinou průhledné, ale někdy poměrně výrazně chyběl Back (Zpět), který na přístroji je. Návyk tak může trochu trpět i když se dá částečně nahradit šipkou vlevo (ne vždy).

Vedle zmiňovaných možností můžete sáhnout i po ovládání přes aplikaci Undok (nezkoušeno).

Z doplňkových funkcí stojí za zmínku ekvalizér (osm režimů, plus vlastní, což ale není „režim“, nýbrž pouze basy a výšky), obvyklé dva budíky (klasické možnosti, včetně buzení denně či v pracovní dny) a také usínání při rádiu, Sleep, tedy automatické vypnutí přijímače po nastavené době (15-60 min.). Jednou z voleb hlavní nabídky je také přístup na Spotify (nezkoušeno).

Párování pro přehrávání přes Bluetooth (mobil TCL Plex). Foto: autor

Bluetooth jsme vyzkoušeli se sadou tří mobilů (tři verze o. s.): Samsung S20 FE 5G (Android 12) jsme tentokráte zaměnili za aktuálně zapůjčený Galaxy S22+ (Android 12), dále šlo o Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Pro propojení s rádiem většinou nebylo třeba využívat párovacího tlačítka na přístroji (proběhlo to automaticky), překvapivé bylo, že audio výstup přes Bluetooth nebyl nijak utlumen, což je bohužel v poslední době dosti časté, takže se využilo plného výkonu zesilovače.

Přehrávaní klaplo u dvou ze tří mobilů, Sony se bez problémů propojilo a bylo vidět, že také přehrává, ale žádný zvukový výstup slyšet nebyl. Vidět byla jen regulace hlasitosti (ta všude probíhala současně na obou přístrojích), přes všechnu snahu ale žádný zvuk. Mobil se nicméně následně propojil a bez problémů přehrával muziku přes kabelový audio vstup typu jack.

Druhý telefon, který jsme pro přehrávání přes audio vstup typu jack mohli využít, byl TCL Plex; Samsung totiž klasický výstup na sluchátka u vrcholových modelů už nějaký čas nemá. I zde byl přenos bezproblémový a opět nijak utlumený.

Přehrávání z USB nabídne skutečný náhled na adresářovou strukturu a také zvládá jména v češtině. Foto: autor

Velké překvapení se konalo u přehrávání obsahu v MP3 z USB (FAT32) flash paměti! Na displeji se totiž objevil seznam adresářů, takže jsme si mohli pohodlně vybrat to, co jsme chtěli. Tohle v současnosti skutečně není zvykem a autor si už ani nepamatuje, kdy naposledy to zažil. Dnes frčí přejmenovávání souborů na nic neříkající zkratky a přehrávání anonymní.

Bohužel…

Výrobce avizuje pouze přehrávání MP3 a tak tomu skutečně bylo. Překvapení další se konalo záhy: jména souborů se totiž objevovala včetně českých znaků a jak vidíte, JVC v tomto ohledu udělalo kus opravdu dobré práce. Přehrávání z USB média tak patří k tomu nejlepšímu, jaké můžete v kategorii stolních rádií najít, a to bez ohledu na cenu!

Menu nastavení u DAB obsahuje i setřídění automaticky vytvářeného seznamu dostupných stanic. Foto: autor

Slabší VKV/FM, skutečně kompletní DAB

U VKV chybí funkce AMS, která by proladila pásmo a podle nastavení automaticky uložila stanice do paměti. Tady si to musíte poctivě odcvakat stanici od stanice přes klasické triviální automatické ladění. Menu nabízí dvě volby – buď vyhledávání všech stanic nebo pouze silných. A nabízí také tzv. vynucené mono, což se hodí pro oblast se slabým příjmem.

V případě digitálního rozhlasu DAB jste na tom podstatně lépe. Možnosti jsou kompletní, tedy nejen automatické a manuální ladění či vyčistění seznamu stanic (Prune), ale také jeho seřazení. DAB vysílá vždy stereo, resp. tak jak je stanice dostupná, ukládání kanálů do paměti je snadné a logické. Na dálkovém ovladači (nebo na panelu přijímače) najdete tlačítko FAV a déle ho podržíte. Na displeji se objeví „Save to Preset“ a vy si šipkami vyberete patřičnou pozici. Stanice můžete s výhodou ukládat na přeskáčku a vyvoláte je podobně – stačí jen krátce (běžně) zmáčknout FAV nebo můžete sáhnout po numerické části ovladače a zadat přímo číslo pozice. Příjemné je, že ukládání naladěných kanálů je pro všechny tunery stejné, a to včetně internetového..

Internetový příjem má klasické možnosti i klasické chyby. Je to dáno službou, kterou dnes používá řada výrobců. Foto: autor

Internetová klasika

Tady moc co zkoumat není. V nabídce nechybí Czech Republic s tradičně hodně slabým výběrem podle žánrů, využitá služba frontiersmart.com to už tak má nastaveno dlouho a zjevně s tím nehodlá nic dělat. V nabídce najdete i samostatnou položku pro stanice českého rozhlasu, dále obvyklé vyhledávání (klávesnice na obrazovce nebo přes numerická tlačítka ovladače à la staré mobily) a je tu také položka Discover. Ta dovoluje kompletní výběr jak podle lokace, tak podle žánru a jazyka (Czech).

Při pohybu v menu si také klasicky musíte počkat na jednotlivé operace, vše se tahá přes internet. Někdy rovněž narazíte na abecedně neseřazené položky (různé výpisy a filtry), výběr podle kvality vysílání není možný, ten ale nenajdete – bohužel – vůbec nikde. I při nízkém datovém toku (typicky MP3, 128 kb/s) však bylo vidět, že to rádio zvládá překvapivě dobře. Alespoň pro běžný poslech…

Grafické domovské menu na snímku doplňuje menu textové, které je, jak je ostatně zvykem, rozšířeno o doplňkové funkce (budíky…). Foto: autor

Jaké je? Drahé, ale většinou výborné

JVC RA-E981B (4.490 Kč) není nejlevnější, ale pokud by umělo přehrávat muziku i ze síťového média na domácí LAN, cena by byla odpovídající. Takto je zejména poměr cena/výkon v běžném průměru, spíše lehce pod něj. Vynahradíte si to ale neutlumeným a výborně dělaným přehráváním přes Bluetooth (to dnes často neuvidíte) a excelentním přehráváním přes rozhraní USB. Škoda, že rádio nemá síťový vypínač, vzhledem k jeho bezproblémovému chování i při hodně dlouhém výpadku napájení by to byl rozhodně přínos a ušetřili byste energii. Snad také výrobce aktualizuje firmware speciálně pro Wi-Fi síť typu mesh tak, aby namísto řady přípojných bodů nabídlo rádio to, co má, totiž pouze jeden. Další informace na toto téma najdete v recenzi výtečného Wi-Fi směrovače (routeru) Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 se kterým jsme test prováděli.

A ještě důležitá drobnost: U tuneru DAB byla, oproti VKV, jasně pozorovatelná vyšší citlivost na signál a stanice byly (v rámci domu) nacházeny i tam, kde je příjem výrazně omezený nebo vůbec nemožný. Zabudované DAB tak patří k těm nejlépe řešeným, a to i v rámci široké konkurence a někdy i výrazně dražší!

Foto v úvodu: ETA

Hodnocení

  • PRO: výborné DAB s řadou možností (a citlivé na signál), excelentní přehrávání přes USB, výtečné a navíc neutlumené propojení přes Bluetooth, Wi-Fi i na 5 GHz, nevadí mu ani dlouhý výpadek napájení (vše zachová)
  • PROTI: chybí přehrávání typicky ze serveru LAN, u VKV by se hodila funkce AMS, momentálně si nerozumí s Wi-Fi sítí typu mesh

Štítky