Je tady léto a s ním období prázdnin a dovolených. Jedná se o čas, který přímo vybízí k cestování, výletování, setkávání s přáteli nebo třeba k dohnání televizních restů. Představte si tu situaci, děti jsou na táboře, doma klid a vy si můžete po horkém dni sednout před televizi (nebo projektor) a podívat se na něco opravdu dobrého v televizi. Co si v záplavě streamovacích služeb vybrat? Kde najít skrytý klenot? Na to se pokusí odpovědět naše redakční anketa.

Před odjezdem na dovolenou jsme položili každému z členů jednoduchou otázku. Co byste doporučili našim čtenářům v rámci streamovacích služeb na prázdniny a dovolenou?

 

Petr Bílek: Pohodový obsah na letní večery

Svá doporučení jsem pojal ryze obsahově – vybral jsem dva seriály, dva filmy a připojil jsem jeden zajímavý bonus. Vše dostupné v rámci streamovacích platforem.

Seriály: Pam a Tommy a Sandman

Pokud chcete důkaz o tom, že se Disney+ není jen kanálem pro malé diváky (a že se vyplatí nastavit rodičovský zámek) je to právě seriál Pam a Tommy. Jedná se o drama, které se ale nese v lehkém duchu a přináší zpět atmosféru 90. let. Ústředním motivem je videokazeta s domácí pornonahrávkou, která byla odcizena v rámci pomsty. Kromě ústřední dvojice sledujeme i osudy Rendla, řemeslníka, kterému se v životě příliš nedaří a který videokazetu ukradl.

Tvůrci seriálu se rozhodně nebojí nahoty a lechtivých scén, zároveň jimi ale diváka nezahrnují příliš. Seriál Pam a Tommy je příkladem vynikající práce s dobovými reáliemi, adaptací skutečných událostí i citlivě vybraného soundtracku. Seriál neklade na diváka větší nároky, avšak rozhodně neurazí.

Můj druhý seriálový typ je trochu výstřelem do tmy (nebo do snu?). Seriál Sandman má na Netflixu premiéru v půlce prázdnin, tedy přesněji 5. srpna a je plný otazníků. Komiksová předloha z pera Niela Gaimena je brilantní (podle mnohých nejlepší komiks vůbec), otázkou je, jak ji podaří Netflixu adaptovat a jak si dokáží poradit s mnohovrstevnatým dějem. Trailery naznačují, že mnoho z toho, co známe z komiksů uvidíme i v televizi a nutno dodat, že na produkci se rozhodně nešetřilo.

Společnost Netflix je v posledních měsících pod palbou kritiky a podle mnohých kvalita obsahu, který nabízí značně slábne. Úspěch, který by mohl Sandman přinést, by se jistě hodil, jisté však je, že si tvůrci neukousli malé sousto.

 

Filmy: Wes Andreson a Watchman

Své filmové doporučení směřuji k platformě Disney+ a nikoliv k jednomu, ale hned k celé řadě filmů. Na nejmladší ze streamovacích platforem je totiž možné nalézt kompletní filmografii Wese Andersona. Tvůrce označovaný jako miláček Hollywoodu stále patří mezi nejoriginálnější autory dneška, a ačkoliv je každý z jeho filmů jiný, všechny stojí za to, ať už máte rádi rodinné příběhy, cestopisy nebo animované filmy, vše ve filmografii Andersona naleznete a můžete si být jisti, že vás pokaždé potěší originalita pojetí. Bonusem je fakt, že jestli někdo nemá problém sehnat opravdové hvězdy do svých filmů je to právě Anderson. Většinu jeho filmů můžeme označit jako Feel Good movies, což je ideální žánr na léto. Pokud byste nevěděli, u čeho začít ideálním letním filmem je Moon Rise Kingdom v českém překladu Až vyjde měsíc, kde si menší role zahráli Bruce Willis, Edward Norton nebo Bill Murray.

 

 

Můj druhý filmový tip míří (podobně jako v případě seriálů) k fanouškům komiksu. Na HBO Max je totiž k dispozici opus Watchman (Strážci) z dílny Zacka Snidera. Jedná se o adaptaci komiksového románu z druhé poloviny 80. let v jehož hlavní roli jsou superhrdinové, kteří vlastně ale vůbec superhrdinové nejsou. Jedná se vlastně o obyčejné lidi se zdravotními i psychickými problémy. Děj bychom mohli označit jako dekonstrukci celého žánru, která vyvrací stereotypy, ukazuje jiný pohled na svět velkých činů a často sklouzává až k filozofii a metafyzice při hledání dobra a zla.

Za zmínku stojí i samotná adaptace, která je velmi zdařilá – pomalé tempo výtečně dokresluje dobový soundtrack a některé záběry doslova kopírují políčka komiksové předlohy. Jedná se o film, na který musí mít divák náladu a chuť, avšak rozhodně stojí za to dát mu šanci a nejen jednu.

 

Bonus: Black Books

Svůj bonusový tip věnuji informaci, která se ke mně dostala v době dokončování tohoto článku. Na platformě  iVysílání České televize se totiž objevil kompletní seriál Black Books, pro mnohé znalce doslova lahůdka, kterou je možné vidět opakovaně a rozhodně neztrácí na své kráse.

Jedná se o seriál mapující peripetie ústřední trojice podivínů tvořené misogynním majitelem knihkupectví Bernardem Blackem, jeho zaměstnancem Mannym a jejich společnou kamarádku Fren. Seriál se rozhodně nebojí toho mít svůj vlastní, někdy trochu špinavý a hulvátský image, ale to je to, co si na něm fanoušci cenní. Vynikající zprávou je, že se autoři nepokoušeli o maratonský běh v počtu sérií a epizod. Seriál má tři série po šesti dílech každý o 20 minutách, takže vám k jeho shlédnutí stačí dvě deštivé odpoledne nebo 18 večeří.

 

 

Bohumil Herwig: fantasy, politika i hloubka oceánů

Na co v létě dívat? Na streamovacích platformách je toho skutečně hodně a záleží na vkusu každého. Já jsem sestavil takový malý osobní žebříček filmů a seriálů, které mě zaujaly. Některé z nich jsou známější, jiné méně.

Seriály: Sluha národa a Černý baron

Zajímá vás, jak to ještě nedávno vypadalo na Ukrajině (samozřejmě někdy s rezervou)? Voyo nabízí výbornou věc s názvem Sluha národa, která vám ukáže spoustu zajímavých věcí a situací na které se dnes často zapomíná, jako pilné rozkrádání státního majetku, systém „odsypávek“ či pohled na zemi očima těch, kteří ji skutečně řídí, tedy místních oligarchů. A byť má seriál „pouze“ české titulky, rozhodně stojí za to! Ostatně hraje v něm sám současný pan prezident…

Seriál Černý baron poučí nejen o francouzské demokracii, ale je určen i pro ty, které už nebaví poslouchat nesmysly o tom, jak je v Česku demokracie nezralá. Tohle je podle mého povinné pro každého, kdo se alespoň minimálně zajímá o politiku a dění kolem nás nemluvě o tom, že vás řada věcí nejspíš i notně překvapí! Mimochodem jeden z autorů scénáře Eric Benzekri, psal dvacet let projevy pro „socialisty…“ Tuhle perlu najdete na Skylink Live TV a možná si při jejím sledování budete říkat (stejně jako já): „reálný socialismus na ně…“

 

Filmy: Tři billboardy kousek za Ebbingem a Avengers – Infinity War 

Jeden z nejlepších snímků poslední doby jsou podle mě „Tři billboardy kousek za Ebbingem“, na čemž jsem se shodl i s filmovými kritiky, což se nestává často. Příběh matky, kterou už nebaví šerifův laxní přístup k vraždě její dcery upoutá nejen provedením, ale také hereckým výkonem a „obyčejným lidstvím“. Film se promítal na Benátském filmovém festivalu a Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu, kde získal cenu publika. Najdete na Disney+.

Kouskem pro celou rodinu (pokud máte děti, které mají rády komiksové fantasy) by mohl být snímek Avengers – Infinity War . Výpravný a kvalitně zpracovaný film u kterého neurazí ani scénář ani provedení. Na Disney+ ho najdete dokonce v několika verzích (specialita této video služby), včetně té původní pro kina.

P. S.: Pokud vás tohle právě nebere, zkuste zcela čistokrevnou sci-fi z nedaleké budoucnosti v podobě výborného Marťana

Bonus: Oceány

Odpočinkovou chuťovkou může být výpravný čtyřdílný dokumentární seriál Oceány od National Geographic dabovaný do češtiny na Skylink Live TV (videotéka). Viděl jsem zatím dva díly, ale rozhodně stojí za to i pro toho, kdo si myslí, že o naší planetě víme všechno, nebo skoro všechno. Ostatně v tomto ohledu si na National Geographic opravdu užijete!

 

Václav Udatný: Voyo přinese český obsah i v zahraničí

I pro ty, kteří vycestují na prázdniny za naše hranice a chtějí slyšet češtinu, je tu Voyo. Věděli jste, že na Voyo můžete koukat i v zahraničí? Veškerý obsah je aktivním předplatitelům dostupný na území všech členských států EU. S jedním účtem můžete Voyo sledovat na 2 zařízeních současně. Takže už žádné spory o to, co zrovna poběží, každý kouká na co zrovna chce!

Voyo je kromě chytré televize dostupné na počítači, mobilu, tabletu, Apple TV i Chromecastu. Stáhněte si appku a vyrazte na cesty se zařízením, které vám vyhovuje. Vybraný obsah si teď navíc můžete předem stáhnout do všech zařízení s operačním systémem Android, a vesele tak sledovat Voyo, i když jste zrovna offline. Pokud budete rozumně hospodařit s počtem přihlášených zařízení, který je omezen na pět, tak si každý člen rodiny může nahrát obsah podle svého zájmu.

Seriály: Jitřní záře a Případ Roubal

Z originální produkce Voya stojí za zhlédnutí Jitřní záře, na podkladě skutečných událostí, kde sice všichni aktéři jsou přesvědčeni o svém dobru, ale nakonec se podílejí na dramatu. Jeden ze starších snímků, třídílná série Případ Roubal, není jen o zvrhlém zločinci, ale nutí i k hlubšímu zamyšlení o rozporu mezi vlastním svědomím a profesní odpovědností advokáta.

 

Filmy: kolekce Hunger Games

Během léta začne Voyo uvádět sérii Hunger Games, dobrodružný sci-fi film podle románu Susanne Collinsové.