Vysílání bude zpočátku dostupné pouze v Praze a středních Čechách z vysílačů Praha – město (Žižkov) a Praha – Cukrák na kanálu 31. Oba vysílače vytvoří jednofrekvenční síť.

Na příští středu 1. března ohlásily České Radiokomunikace slavnostní start své přechodové sítě DVB-T2. Na speciální tiskové konferenci v prostorách žižkovského vysílače v Praze úderem desáté hodiny dopoledne spustí řádné vysílání ve standardu DVB-T2 z obou hlavních pražských vysílačů: kromě Žižkova i z Cukráku. Signál nové sítě bude možné zachytit na kanálu 31. Oba vysílače vytvoří jednofrekvenční síť, na kterou jsou pražští a středočeští televizní diváci zvyklí už u současných celoplošných multiplexů 1, 2 a 3. Žižkovský vysílač využije vertikální polarizaci, zatímco Cukrák bude vysílat s horizontální polarizací.

Pro diváky, kteří přijímají televizní signál na klasickou individuální anténu, bude naladění nové sítě jednoduché: stačí spustit automatické vyhledávání programů nebo ručně nastavit programy vysílající na kanálu 31. Televizor však musí mít tuner DVB-T2 a kodek HEVC (H.265), ideálně by měl mít certifikát „DVB-T2 ověřeno“ od Českých Radiokomunikací. Seznam těchto přijímačů lze nalézt na webu www.dvbt2overeno.cz. Certifikaci získaly i některé set-top-boxy s tunerem DVB-T2, které lze připojit k libovolnému televizoru a umožní příjem digitálního vysílání nové generace.


Vysílač Cukrák, z něhož bude možné naladit vysílání DVB-T2 nejen v Praze, ale i ve středních Čechách

Společné televizní antény je třeba upravit

Komplikovanější situaci budou mít diváci odkázaní na společné televizní antény. U těch budou nutné úpravy, minimálně doplnění o novou kanálovou vložku, které se neobejde bez zásahu odborné servisní firmy. Přechodová síť DVB-T2 Českých Radiokomunikací má sloužit především pro vysílání televizních programů z celoplošných multiplexů 2 a 3, které vysílají ve standardu DVB-T. Jde o všechny programy komerční skupiny Prima, stanice Nova a Nova Cinema, kompletní nabídku televizní skupiny Barrandov a několik dalších tematických televizních stanic. Tyto programy budou moci v přechodové síti DVB-T2 vysílat zdarma, náklady na provoz sítě bude zpětně kompenzovat stát.

Přechodová síť Českých Radiokomunikací chce do března příštího roku pokrýt celou Českou republiku. Využije k tomu 26 základních vysílačů velkého výkonu. Český telekomunikační úřad zatím zkoordinoval kmitočty pro 20 lokalit, u šesti zbývajících se čeká na výsledky mezinárodní koordinace. Další dvě přechodové sítě DVB-T2 budou provozovat Česká televize a společnost Digital Broadcasting. V případě ČT bude síť využívat vysílače Českých Radiokomunikací a bude dostupná ze stejných lokalit jako přechodová síť této společnosti, Digital Broadcasting využije vlastní vysílače, na kterých vysílá už nyní celoplošný multiplex 4 a Regionální síť 7 ve standardu DVB-T.

Štítky