Pokud by se novela zákona o elektronických komunikacích projednávala ve standardním řízení, oddálilo by to start dalších přechodových sítí DVB-T2, míní Pavel Dvořák.

Požadavek mobilních operátorů a dalších profesních organizací na pozdržení projednávání vládního návrhu novely zákona o elektronických komunikacích (ZEK) by vedlo k dalšímu odkladu startu přechodových sítí DVB-T2. Serveru Televizníweb.cz to řekl Pavel Dvořák, vedoucí Koordinační expertní skupiny při ministerstvu průmyslu a obchodu, která má na starosti přípravy a koordinaci přechodu na zemské digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2.

„V případě projednávání diginovely v standardním procesu a tedy k odložení přijetí dojde nejspíše k určitému odložení startu dalších přechodových sítí a celkově tak i ke zkrácení období simultánního vysílání. Domácnostem se tak zkrátí období na výměnu přijímacích zařízení,“ uvedl Pavel Dvořák. Stejného názoru je i Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací. „Nezkrácení projednávání novely by znamenalo vysoké riziko, že novelu neschválí tato Poslanecká sněmovna a vše se protáhne do 2018,“ varuje.

„Původně měla být televizní diginovela být samostatnou technickou novelou. Potom se na ní začala nabalovat ochrana spotřebitele… Pokud by nedošlo k politické dohodě ohledně zkráceného procesu (po dnešním ránu to zase vypadá nadějně), tak je variantou televizní část novely oddělit a projednat ji zrychleně,“ doplnil Procházka. Vláda má návrh novely ZEK projednat příští středu 8. března. Mobilní operátoři ve čtvrtek vyzvali otevřeným dopisem premiéra Bohuslava Sobotku, aby upustil od plánu projednat návrh novely ZEK ve zkráceném řízení a nechal ji schválit Poslaneckou sněmovnou již v prvním čtení.

Pokud by se novela ZEK neschvalovala ve zkráceném řízení, je velmi pravděpodobné, že by ji Poslanecká sněmovna nestihla projednat do podzimních parlamentních voleb, míní Marcel Procházka, ředitel regulace a strategie Českých Radiokomunikací (Foto: CRA)

Parlamentní strany jsou pro zrychlené projednání

Mobilním operátorům se nelíbí pasáže na ochranu spotřebitelů, které byly do návrhu novely zapracovány až po meziresortním připomínkovém řízení a nebyly projednány s dalšími resorty. Původně se měla novela ZEK zabývat pouze podmínkami pro zahájení řádného televizního vysílání ve standardu DVB-T2 a podmínkami pro financování provozu přechodových sítí DVB-T2. Části věnované ochraně spotřebitelů do ní prosadil premiér Bohuslav Sobotka poté, co začal prosazovat téma zlevnění mobilních tarifů pro rezidentní zákazníky.

Na dnešní ráno svolal premiér Sobotka do Poslanecké sněmovny jednání se zástupci všech parlamentních stran, na kterém chtěl prosadit zrychlené přijetí novely ZEK v dolní komoře Parlamentu. „Jak se situace vyvine, uvidíme po dnešním vyjednávání v Poslanecké sněmovně,“ potvrdil vedoucí Koordinační expertní skupiny Pavel Dvořák. Jednání podle informací serveru Televizníweb.cz vedla k dohodě, že novela ZEK projde sněmovnou ve zrychleném řízení již v prvním čtení.