Výborem prošel jediný z pozměňovacích návrhů k vládní novele zákona o elektronických komunikacích, který řeší přechod na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2.

Česká republika by měla vypnout stávající pozemní televizní vysílání ve standardu DVB-T nejpozději do 1. února 2021. Termín, který obsahuje vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání, by se měl objevit i v novele zákona o elektronických komunikacích. Na návrh poslance Martina Kolovratníka (ANO) to dnes doporučil sněmovní Hospodářský výbor. Šlo o jediný z šestnácti pozměňovacích návrhů, který výborem prošel a získal alespoň neutrální stanovisko předkladatele zákona, ministerstva průmyslu a obchodu. Další návrhy výbor zamítl nebo je předkladatelé stáhli. Novelu jako celek výbor podpořil těsnou většinou devíti hlasů proti sedmi, kteří se zdrželi.

Dnešní projednávání diginovely zákona o elektronických komunikacích na Hospodářském výboru přilákalo velkou pozornost odborné veřejnosti. Zájemci se nevešli do zasedací místnosti a část musela schůzi přihlížet z chodby. Novelu přišel osobně hájit nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a jeho náměstci Vladimír Bärtl a Marek Ondroušek. Odmítli argumentaci sekretáře České asociace satelitních operátorů Patrika Broma, podle něhož novela zavádí nepovolenou veřejnou podporu operátorům přechodových sítí DVB-T2, protože umožní vyplácet kompenzace provozních nákladů předtím, než je schválí Evropská komise. To však podle Bärtla není pravda.

Duální zvuk u ČT navrhne poslankyně znovu a lépe

Poslanci Hospodářského výboru nakonec hlasovali pouze o šesti pozměňovacích návrzích ze šestnácti, protože deset jich poslanci před projednáváním stáhli. Šlo o návrhy poslanců Františka Laudáta (TOP 09), Ivana Adamce (ODS) a Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). Poslední jmenovaná poslankyně, která navrhovala pro Českou televizi povinnost zařadit v DVB-T2 u zahraničních filmů duální zvuk, se ztotožnila s upraveným návrhem ministerstva kultury, který převezme a znovu předloží při druhém čtení novely před plénem sněmovny, které začne příští týden.

Hospodářským výborem neprošel ani jediný pozměňovací návrh, který se týkal mobilních operátorů a podpory spotřebitelů. Poslanec Martin Kolovratník z hnutí ANO navrhoval, aby velcí mobilní operátoři museli za férových podmínek pouštět do svých LTE sítí virtuální operátory. „Ministerstvo průmyslu a obchodu a Český telekomunikační úřad mi osobně slíbili, že garantují, že virtuály chtějí podpořit. Ale tento způsob je radikální,“ uvedl po hlasování Kolovratník. Žádný z poslanců nepředložil pozměňovací návrh, který by mírnil navrhované zásadní změny v sankcích pro mobilní operátory, proti nimž protestují O2, T-Mobile a Vodafone.