Generální ředitelství Evropské komise pro hospodářskou soutěž, které rozhoduje o kompenzacích, vůbec nevědělo o návrhu evropského rozhodnutí odebrat pásmo 700 MHz, stěžuje si Pavel Dvořák.

Prenotifikační a notifikační řízení s Evropskou komisí o zamýšlených kompenzacích provozovatelům přechodových sítí DVB-T2 komplikuje neinformovanost jednotlivých orgánů Evropské komise. Na konferenci DIGIMEDIA 2017 si na to postěžoval předseda Koordinační expertní skupiny při ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Dvořák, podle něhož si generální ředitelství komise navzájem nepředávaly důležité podklady, na jejichž základě se má rozhodovat o opodstatněnosti kompenzací při přechodu na DVB-T2.

„Měl bych připomínku k Evropské komisi. Jednoduchý zjištěním jsme dospěli k tomu, že jednotlivá generální ředitelství spolu nekomunikují. DG Competition (Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž, pozn. red.), které má na starosti veřejnou soutěž, vůbec nevědělo o tom, že existuje návrh evropského rozhodnutí o odebrání části rádiového spektra. Což je také trošku podivné, kdo rozhoduje nekoordinovaně o poměrně zásadních zásazích do trhu televizního vysílání,“ uvedl Dvořák.

Generální ředitelství Evropské komise pro hospodářskou soutěž momentálně řeší stížnost České asociace satelitních operátorů na chystané proplácení provozních nákladů operátorům přechodových sítí DVB-T2 v České republice a prodlužování pozměněných kmitočtových přídělů pro celoplošné sítě zemské digitální televize. Ředitelství se obrátilo s řadou doplňujících otázek na ministerstvo průmyslu a obchodu, které na ně má odpovědět do 31. května. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček ve středu při hlasování o novele zákona o elektronických komunikacích v Poslanecké sněmovně řekl, že jeho úřad bude mít odpovědi hotové do konce tohoto týdne.

K notifikačnímu jednání s Evropskou komisí se satelitní asociace upnula poté, co nevyšly její snahy o změnu nebo zamítnutí novely zákona o elektronických komunikacích. Novelou se sice ještě bude zabývat Senát a prezident republiky, šance na ovlivnění normy je už ale minimální.