Přečtěte si plné znění pozměňovacího návrhu nezávislého senátora Jaroslava Větrovského, který ve středu schválil senátní Ústavně-právní výbor.

Nejen o sněmovní verzi novely zákona o elektronických komunikacích, ale také o pozměňovacím návrhu senátora Jaroslava Větrovského budou příští středu 19. července hlasovat senátoři. Změny diginovely, které iniciovala Česká asociace satelitních operátorů a senátor Větrovský si je osvojil, ve středu podpořil Ústavně-právní výbor Senátu. Pozměňovací návrh počítá s posunem termínu ukončení pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T na 30. června 2022, ruší kompenzace provozních nákladů přechodových sítí DVB-T2 i bezplatné prodloužení kmitočtů celoplošným televizním sítím do roku 2030.

Senátor Větrovský ve svém pozměňovacím návrhu rovněž žádá, aby ministerstvo financí vytvořilo fond, z něhož by vyplácelo podporu domácnostem na nákup nových televizních přijímačů. Jedním z dalších požadavků je technologicky neutrální státní informační kampaň k přechodu na DVB-T2, která by diváky informovala o možnosti přejít k satelitnímu, kabelovému nebo IP příjmu televizního vysílání. Pozměňovací návrh podobného znění, který předložil nezávislý senátor Zdeněk Nytra na Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, senátoři neschválili.

Pozměňovací návrh k diginovele od senátora Jaroslava Větrovského by Jan.Potucek on Scribd