UVNITŘ FOTOGALERIE A TABULKA – Televizníweb.cz otestoval jeden z televizorů čínské výroby, který je vhodný pro příjem pozemní digitální televize nové generace DVB-T2 v České republice.

Parádní balení, parádní zadní strana a také excelentní leštěný podstavec. K tomu návdavkem nejnovější HbbTV 2.0, které zatím nikdo jiný nenabízí. Ani LG, ani Panasonic, ani Samsung a dokonce ani Loewe! Za 34 990 Kč toho ale dostanete mnohem víc. Pokud to vezmeme popořadě, máme tu řadu NU8700 s pololesklou obrazovkou, která je k mání ve dvou úhlopříčkách: jako H55NU8700 s 55palci, tedy 140 cm, a H65NU8700 se 65palci, tedy se 165 cm (49 990 Kč). Obě jsou označovány jako ULED a obě pracují s firemním linuxovým systémem Vidaa U ve variantě U2, který to co má dělat, dělá dobře.

Televizor je koncipován à la OLED, tedy s extrémně tenkou obrazovkou (ve smyslu LCD), osvětlením LED žárovkami v rámu a „hrbem“ ve spodní části zadní strany ve kterém je elektronika, rozhraní a širokopásmové reproduktory vyzařující do podstavce. Obrazovka je obroubena kovovým rámečkem s lehce zdrsněným povrchem po stranách a celek je – s kovovým podstavcem – vysloveně sexy. Dálkový ovladač je příjemně těžký, ale už v plastu, ovšem v této cenové relaci nemůžeme čekat nic sofistikovanějšího i když jeho podsvětlení by se nepochybně hodilo.

Podle Hisense jsou zabudovány „dekodéry HEVC (H.265), VP9, H.264, MPEG-2/4, VC1 a MVC“, podporován je také obsah s technologií HDR (High Dynamic Range – vysoký dynamický rozsah) v podobě HDR10 a televizního HLG. Nechybí nahrávání a sledování živého televizního vysílání se zpožděním (Timeshift), sdílení obrazovky a ani lokalizované aplikace jako Voyo či Evropa 2. A to ještě výrobce na nejbližší dobu mj. chystá Stream, Pohádky a hlavně LepšíTV. Televizor pravděpodobně nebyl certifikován Českými Radiokomunikacemi, takže není uveden v databázi www.dvbt2overeno.cz.

Kvalitní balení, jaké hned tak neuvidíte a pohodové ovládání

Už samotná krabice naznačuje, že půjde o zajímavý kousek. Otevírá se u spodu, jako u rozměrnějších úhlopříček a dražších televizorů a na zadní straně obrazovky záhy vidíte přípravu pro montáž na zeď a šikovný kryt s magnety, který udělá místo, do kterého byste běžně připojili podstavec, řádově kultivovanější.

Instalace je na DVB-T/T2 rychlá a u Hisense by se nejen v tomto ohledu mohly přiučit i masové značky. Po zadání češtiny naběhne automaticky Česká republika. Připojení přes Wi-Fi sice postrádá tlačítko WPS, ale klávesnice pro zadání hesla je – světe div se – v češtině!

První, co většina z nás po instalaci udělá, je setřídění kanálů. Tady máte na výběr mezi fyzickým přesunutím stanic a čtyřmi seznamy oblíbených položek. Vše jde jednoduše prostřednictvím kurzorových kláves a OK.

Menu nastavení je přehledné, na první úrovni grafické, na další už klasicky textové. Kolovat se nedalo na žádné z nich a bohužel to nejde ani ve výpisu multimédií.

Dálkový ovladač je příjemný do ruky a dominuje mu výrazný kurzorový kříž s OK uprostřed. Kolem něj jsou umístěny Back a Exit a také vstup do nastavení a kontextové menu. To nabídne rychlou změnu přednastaveného zvukového a obrazového režimu, jindy také volbu externích titulků či pohotové vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvukového výstupu.

Nad kurzorovým křížem najdete Home pro vstup do nabídky chytrých funkcí a zcela nahoře přepínání vstupů mezi nimiž je i Anyview Cast (sdílení obrazovky), které si výborně rozumělo s originálním Wi-Fi Miracast (Wi-Fi Direct). Nad Home, resp. ztlumením hlasitosti, je Ch.List pro vyvolání seznamu naladěných kanálů i když to většinou obstará i OK. Tlačítko pro vstup do EPG, zde nazývané Guide, a také Info, jsou umístěny trochu stranou. Zcela dole je blok kláves pro multimédia, kterým sekunduje i OK a šipková tlačítka.

Programová nabídka je jedním slovem výtečná a přechod do ní (a odchod z ní) je naprosto hladký bez výpadku zvuku. Něco takového uvidíte málokde.

Parádní EPG bez prodlevy, výtečné HbbTV a překvapivé HBO GO

Vstup do EPG obstará tlačítko Guide a hned vidíte výpis s obrazem a zvukem pro pět stanic. Při vstupu ani odchodu se zvuk nepřeruší. Pokud si v osmidenní programové nabídce zadáte upozornění na některý pořad (můžete si ho i nahrát), televizor se z pohotovostního režimu neprobudí.

Do chytrých funkcí vstupujete přes Home, kde je mj. přepínání vstupů se sdílením obrazovky s mobilem či tabletem, přičemž obrazovka je upravitelná, takže si na ni můžete umístit třeba nějakou aplikaci. Sdílení obrazovky, zde nazývané Anyview Cast pak přineslo jedno velké překvapení. Při použití aplikace pro HBO GO na mobilech Sony Xperia XZ (Android 6.0) i LG Flex 2 (Android 5.1) přes výtečný Wi-Fi směrovač (router) TP-Link Archer C9 totiž kupodivu fungovalo, takže se najednou HBO GO ukázalo i na televizoru. Přitom má aplikace výstup tímto způsobem vždy zakázaný a situace překvapila i místní zastoupení.

Že HBO GO na televizoru přes Wi-Fi Miracast jede, vidíte na ikonkách vlevo nahoře.

Nová aplikace pro Voyo pracovala bez potíží, jen s nepříjemným pětiminutovým odpočítáváním při Pause a následným vypnutím přehrávání. Jsou tu i dvě verze Evropy 2, jedna vysílala ve slovenštině, druhá v češtině, a obdobná aplikace pro Frekvenci 1.

HbbTV pracovalo bezchybně na všech zkoušených kanálech, tedy zejména u ČT, FTV Prima a Kinosvět. Dobře fungovala i aplikace Dabing Street dostupná u ČT přímo přes modré tlačítko. Hisense sice používá nejnovější necertifikované HbbTV 2.0, ale při důkladném testu jsem nenarazil na jedinou nekompatibilitu se současnými aplikacemi navrženými ve verzích 1.xxx

Nabídka na tlačítku domečku (Home) je upravitelná. Vložit si sem můžete aplikaci nebo i některý ze vstupů, včetně sdílení obrazovky.

Speciální režimy pro HDR, výtečná kompatibilita

V menu nastavení je pět obrazových režimů z čehož dva jsou pro kino. Pokud přehráváte obsah s HDR objeví se čtyři, včetně denního a nočního a jednoho pro hry. U zvuku najdete ekvalizér a pět přednastavených režimů, nechybí přepnutí interních reproduktorů na HDMI a jejich úplné vypnutí, což se ale nedělá nijak operativně.

V multimédiích se úvodem můžete rozhodnout pro přehrávání přes USB, přehrávání nahraných pořadů či přes DLNA, které je výborné. Uživatelské rozhraní je navrženo čistě, ovládání je intuitivní a televizor na povely reaguje okamžitě. Práci s multimédii se dá vytknout především absence klasického rychlého přetáčení (je tu jen posun po 10 s).

Hisense umí přehrávání na jeden zátah, tedy bez nutnosti dopředu volit zda požadujete muziku, video nebo fotografie. Ty zvládá na jedničku s hvězdičkou, včetně 3D snímků (MPO), přestože 3D obraz nenabízí (zobrazuje je ve 2D). U muziky na tom budete ještě lépe, protože zcela v pohodě zvládl i bezztrátový FLAC a FLAC HD, navíc i s DTS.

U videa překvapilo ukázkové přehrávání testovacích videosouborů s H.264 i v rozlišení 4K a televizor se taktéž výborně vypořádal s H.265/HEVC přes tuneru i USB. Bravurně také zvládl velmi kvalitní nahrávky typu Full HD, 25 Mb/s, včetně excelentního překreslování u rychlých pohybů. Na drobné potíže jsem narazil u externích titulků ve videu, protože se musí pokaždé znova zapínat a jejich největší velikost byla pro takto rozměrnou úhlopříčku nedostatečná. Na druhou stranu si Hisense pamatuje pozici ve videu i po přepnutí do tuneru či dokonce po vypnutí TV.

Kontextové menu v televizním tuneru. Škoda, že přes něj také nejde operativně přepnout audio výstup na externí reprosoustavy. Jinak je tu, typicky pro poslech rozhlasových stanic, operativní vypnutí obrazovky, takže v chodu zůstává jen zvuk.

Jaký je Hisense H55NU8700? Hodně příjemný, hodně svižný

U moderních televizorů se často načekáte. Někdy na prosté vyvolání seznamu naladěných kanálů, jindy třeba i na vstup do menu. Tohle tady nehrozí. Reakcí a chováním za provozu se může čínský operační systém Vidaa U2 měřit snad jenom s platformou NetRange. Jeho rychlost a spolehlivost se s Android TV nedá srovnávat, protože Vidaa U2 je o třídu jinde. Nevidíte tu žádné restartování, žádné náhodné vypínání či zapínání a nevidíte ani prodlevu u EPG. Reakce na povel z dálkového ovladače je v drtivé většině případů okamžitá, lehounké prodlení může nastat jen tehdy, kdy je třeba získat nějaká data z vysílání a někdy u výpisu vstupů. Pokud ale před vším dáváte přednost „spoustě aplikací u Androidu“ uvědomte si prosím, že je to jen bohapustá fikce.

Samozřejmě jsou tu i nějaké ty mínusy, ale je jich setsakra málo! Televizor se výtečně vypořádával nejen s vysíláním v DVB-T/T2, a to i u stanic s nízkým datovým tokem (dokázal výborně udržet pohybovou ostrost), ale například i s klasickým DVD diskem i když mu pochopitelně více svědčily disky Full HD nebo resamplované do 4K. Výsledky byly prakticky vždy na jedničku, jen bylo někdy zapotřebí poladit obrazový výstup a říci si, co necháte na přehrávači a co na televizoru. Příjemné bylo překvapivě kvalitní resamplování (i vzhledem k ceně) a výtečné přehrávání Ultra HD v H.264, které dělá moderním televizorům optimalizovaným na HEVC čím dál větší potíže. Na druhou stranu je zapotřebí zmínit až příliš jemně nastavené podání obsahu s HDR, které pracuje poněkud neznatelně. V každém případě je ale Hisense H55NU8700 jedním z nejlepších televizorů své kategorie a hodně se mi líbí i to, že firma dbá na lokální obsah. Vedle Voya tu zanedlouho bude i internetová televize Lepší TV a řada dalších aplikací. Hisense ukazuje, že to s českým trhem myslí vážně, což je rovněž třeba ocenit.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výborné resamplování i pohybová ostrost, provedení a design, EPG bez zvukové prodlevy, lokální aplikace, vysoká multimediální kompatibilita, kvalitní balení jaké hned tak v této ceně neuvidíte, velmi rychlý a spolehlivý operační systém, pohodlné a intuitivní ovládání, ale…
  • PROTI: …bez kolování v nabídkách a ve výpisu v souborovém mananageru, málo výrazné podání HDR, televizor si v multimédiích nepamatuje nastavení titul