Zástupci servisních firem se na prvním z řady plánovaných seminářů dozvěděli o technických specifikacích nového standardu pozemního digitálního televizního vysílání.

Přechod na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 je v naší zemi v plném proudu. Provozovatelé vysílacích sítí rozjíždí své přechodové sítě a diváci mají možnost se postupně seznamovat s procesem, který po své přechodné fázi vyústí vysíláním finálních celoplošných DVB-T2 sítí. Bude to však na straně přijímací, tedy straně diváků, spojeno mnohdy nejen s výměnou přijímače (ať už set-top-boxu, nebo televizoru), ale i úpravou přijímacích antén. V případě individuálních přijímacích televizních systémů (ITA) obvykle nebudou nutné žádné úpravy. Nová generace televizního vysílání je totiž zajišťována ze stejných lokalit, takže není nutné měnit směrování přijímacích antén ani je měnit. Stačí spustit automatické ladění DVB-T2 přijímače a programy z nových DVB-T2 sítí se samy naladí.

Pokud je televizní příjem realizován například z více směrů pomocí více přijímacích antén s kmitočtově selektivními prvky (například filtry nebo propusti), bude nutné tyto prvky přestavit nebo vyměnit. Tento zásah, který není finančně náročný, by měl provést servisní technik vybavený potřebnou měřicí technikou. V případě společných televizních antén na bytových domech a jiných velkých budovách bude ale zásah odborníka nutný. Antény, zesilovače a další komponenty pro DVB-T jsou kompatibilní i s DVB-T2 (žádná „DVB-T2 ready“ neexistuje), ale během přechodu na DVB-T2 dojde ke zvýšení počtu vysílaných sítí, a to o tři nové přechodové sítě. Proto bude nutné do společných televizních antén doplnit nové komponenty pro zpracování signálů z nových DVB-T2 přechodových sítí Českých Radiokomunikací, České televize a Digital Broadcasting. Stávající kmitočty, s výjimkou kanálů pásma 700 MHz (kanály 49 – 60), obvykle na jednotlivých vysílacích objektech zůstávají, pouze v některých případech dojde k jejich změně.

Aby se s touto problematikou a s podrobným harmonogramem a obsahem procesu přechodu seznámili i odborníci na instalaci přijímací techniky, zvaní též anténáři, uspořádal pro ně jeden z vysílatelů, České Radiokomunikace (CRA), seminář, zaměřený na tato témata. Konal se v úterý 20. března 2018 v kongresovém sále společnosti u paty žižkovského vysílače. Na akci bylo přítomno několik desítek odborníků a problematiku přednesli dva zástupci CRA. Prvním byl ředitel regulace a strategie Marcel Procházka, druhým pak supervizor engineeringu vysílacích technologií Michal Bureš. V tomto článku čtenářům přiblížíme několik zásadních témat, která na semináři padla, a doplníme je některými názornými obrázky z prezentací uvedených pánů (zveřejněny se souhlasem CRA).

Proč se vlastně přechází na DVB-T2?

Začátkem prezentace pana Procházky byly samozřejmě obecné informace o důvodech přechodu a základní informace, proč se tak děje takto a ne jinak. To jsou samozřejmě informace vcelku známé a na zdejším webu vícekrát opakované. Stručně řečeno je tomu tak proto, že na mezinárodní úrovni bylo rozhodnuto o uvolnění pásma 700 MHz (kanály 49-60) pro mobilní datové služby. Jelikož se tím o zhruba čtvrtinu zmenší prostor pro kmitočty televizních multiplexů, nebylo by dost kanálových přídělů pro stejný počet sítí a jejich celoplošné pokrytí, jako v současnosti. Je tedy nutno přejít na systém, který umožní vysílat stejný počet stanic v menším počtu sítí a/nebo s menším nárokem na kmitočty (využití jednoho kanálu pro více vysílačů, než dnes, tj. větší jednofrekvenční sítě). To umožňuje nový systém DVB-T2, musí ale být vyměněna jak vysílací, tak přijímací technika. A právě kvůli výměně komponentů anténní přijímací techniky byl uspořádán tento seminář. Ubírání UHF pásma schematicky znázorňuje následující obrázek.

 

Na dalším obrázku je pěkně vidět, jak by dopadly jednotlivé současné celoplošné sítě, kdyby jim byly odebrány příděly od kanálu 49 výše.

Samotný přechod na DVB-T2 není ale jen záležitostí technickou, nýbrž i legislativní. Kromě samotné mezinárodní dohody o uvolnění pásma 700 MHz bylo nutno přijmout také národní strategii pro zemské TV vysílání, dále novelu zákona o elektronických komunikacích a jako poslední krok, zatím nedokončený, zbývá tzv. Technický plán přechodu (TPP), podobně jako tomu bylo při přechodu z analogu na DVB-T. Vývoj opět zahrnuje další obrázek.

Po dokončení přechodu a vypnutí původních čtyř DVB-T a tří přechodových DVB-T2 sítí budou k dispozici opět čtyři celoplošné sítě, teď už ale v normě DVB-T2. Tento proces přiblíží další obrázek:

Pár zásadních změn ale v současných sítích zažijeme už v následujících týdnech, blíže se jimi zabýval včerejší článek Jana Potůčka. Opět pro představu, v duchu hesla „obrázek za tisíc slov“ to přiblíží poslední slajd z prezentace pana Procházky:

Časový harmonogram druhé televizní digitalizace

Po první prezentaci obecných aspektů přechodu přišel na řadu Michal Bureš s přednáškou zaměřenou na technické aspekty.

První zásadní věcí je časový harmonogram jednotlivých změn. Výstavba přechodové sítě 12 provozované CRA bude dokončena koncem roku 2018 spuštěním vysílačů na jihu Čech. Důvodem pozdějšího startu je nedořešená mezinárodní kmitočtová koordinace. Regionální sítě DVB-T pak budou muset ukončit vysílání v polovině roku 2019, do té doby také mají řádné povolení. Během této doby budou také spouštěny dokrývače obou přechodových sítí v kompetenci CRA (tedy přechodové sítě 11 České televize a přechodové sítě 12 CRA), které budou většinou kopírovat lokality dokrývačů současných multiplexů 1 a 2. Vypnutí posledního vysílače celoplošné sítě DVB-T je pak očekáváno v červnu roku 2020.

Pro DVB-T2 sítě (přechodové i finální) v kompetenci CRA byly zvoleny vysílací parametry, které umožňují stavbu jednofrekvenčních sítí (SFN) s maximálními vzdálenostmi vysílačů až 134 km, což je výrazně více proti současným max. 67 km. Celkový užitečný datový tok pak bude asi 33 Mbit. Kanály přechodových sítí 11 (ČT) a 12 (CRA) jsou vesměs známy, malým překvapením je Klínovec pro ČT na kanále 39. Konkrétní čísla kanálů na jednotlivých vysílačích přibližuje další obrázek.

Kmitočty finálních sítí DVB-T2 po roce 2020 jsou přehledně znázorněny na následující mapce. Multiplex 21 bude patřit České televizi, kanály budou až na výjimky shodné s přechodovou sítí 11. Česká televize tak koncem března spustí svoji DVB-T2 síť, s výjimkou dvou lokalit na finálních kmitočtech, a bude vysílat se stejnými parametry i po roce 2020. Multiplex 22 pak bude přímo CRA, multiplex 23 její dceřiné společnosti Czech Digital Group. Kmitočty, lokality a další podrobnosti k finální síti 24 provozovatele Digital Broadcasting zatím nejsou známy, až budou zveřejněny, tak je určitě čtenářům přineseme.

Nové telefony 5G mohou rušit pokojové antény

Poslední zásadní probíranou problematikou bylo rušení přijímací techniky od budoucích mobilních sítí v pásmu 700 MHz. Půjde o podobný případ, jako je v současnosti rušení od sítí 4G LTE, rozdíl bude ale v tom, že v pásmu sousedícím s TV vysíláním nebudou vysílat základnové stanice, ale samotné terminály (telefony, modemy). Nebude tedy docházet k takovému masivnímu zahlcení od základnových stanic jako v současnosti u LTE, ale pokud někdo např. používá pokojové antény a položí poblíž nich mobilní telefon, jeho vysílání může TV anténu (resp. její vestavěný širokopásmový zesilovač) zahltit a narušovat tak televizní příjem. Řešením bude odborná instalace venkovní antény s patřičnými filtry.

V závěru semináře proběhla ještě odborná diskuse s mnoha ožehavými tématy, účastníci se ale shodli, že vše ukáže čas a některé problémy půjde řešit až nastanou, za pochodu. Na konec článku ještě pár fotografií z místa konání. Děkuji tímto také společnosti České Radiokomunikace za pozvání na popsanou akci a pracovníkům firmy Neopublic za spolupráci a konzultace při přípravě tohoto článku.

Ředitel regulace a strategie CRA Marcel Procházka

Supervizor engineeringu vysílacích technologií CRA Michal Bureš

Účastníci semináře CRA

Místo konání semináře (nikoli v oblacích, ale pěkně při zemi, v kongresovém centru u paty věže)

Štítky