Dokrývání Přechodové sítě 13 pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace začne o letních prázdninách. První dokrývač v Bruntále operátor již zprovoznil.

Do konce školního roku zbývají necelé dva týdny a stejnou dobu má podle návrhu Technického plánu přechodu na DVB-T2 společnost Digital Broadcasting na to, aby zprovoznila všechny základní vysílače Přechodové sítě 13 pro pozemní digitální televizní vysílání druhé generace. Hned poté začne spouštět první dokrývače. Operátor již požádal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) o vydání individuálních oprávnění pro užívání 15 kmitočtů pro dokrytí přechodového multiplexu. Serveru Televizníweb.cz to potvrdil ředitel vnějších vztahů Digital Broadcasting Martin Roztočil, aniž by upřesnil, o jaké lokality jde.

K TÉMATU: DVB-T2 opět rozšiřuje pokrytí, multiplex Digital Broadcasting může naladit již 85 % diváků

Provozovatel Přechodové sítě 13 již jeden dokrývač spustil v Bruntále. Celkem by jich měl mít 32. Přípravu dokrývačů DVB-T2 zahájily i České Radiokomunikace, které minulý týden získaly od ČTÚ individuální oprávnění pro kmitočty u 17 dokrývačů. Z dřívějška již mají přiděleno individuální oprávnění pro první dokrývač Přechodové sítě 12 v Nýrsku. Nejhustší síť dokrývačů plánuje Česká televize pro svoji Přechodovou síť 11. Mohla by jich mít přes 90, což je stejný počet, který ČT provozuje u veřejnoprávního multiplexu 1 ve standardu DVB-T.

Štítky