O nové aplikaci hybridního televizního vysílání FTV Prima, resp. její bezplatné části, jsme vás už informovali. Na to jak v praxi vypadá placená „iPrima bez reklam“ se podíváme nyní.

Základní informace o zcela nové a jinak koncipované verzi aplikace jsme přinesli při pohledu na její bezplatný přístup. Nyní se podíváme, co se stane v okamžiku, kdy si aktivujete službu zvanou „iPrima bez reklam“ nebo také „Prima Play bez reklam“. Nepůjde ale o žádný test, spíše jen o shrnutí zkušeností z krátkodobého používání a zodpovězení otázek typu „vyplatí se?“ a „co za cenu 46 až 59 Kč měsíčně vlastně dostanu navíc?“.

Rozebírat nebudu vše, celou řadu dalších informací, jako například jak získat slevu na předplatném, či na kolika zařízeních lze „Prima Play bez reklam“ využít, najdete přímo v Otázkách a odpovědích na webových stránkách provozovatele.

ČTĚTE TAKÉ:

Co nabízí „iPrima bez reklam“?

I když se ve zmiňovaných Otázkách a odpovědích říká, že „Nabídka obsahu je totožná s nabídkou Prima Play bez předplatného, poplatek pouze vypne zobrazování všech forem reklamního sdělení. Ať už se jedná o video nebo o reklamní banner.“ v praxi to tak rozhodně nevypadá! U aplikace HbbTV (a o tento přístup nám jde) stačí například zabrousit do části Filmy a při volném přístupu hned vidíte, že se musíte přihlásit, abyste si obsah přehráli i když to není nutné u všech pořadů.

Po uhrazení předplatného byste také – mimo jiné – měli mít k dispozici historii sledování pořadů, možnost sledovat právě rozkoukaný pořad od místa přerušení (většinou to skutečně fungovalo) a lze si také vytvořit vlastní seznam oblíbených pořadů. Tyto funkce sice nejsou k dispozici vždy, ale v zásadě fungují.

K tomu si ještě připočtěte možné přehrávání pořadů ve vysokém rozlišení (HD Ready či Full HD), tedy pokud na placeném vysílání takováto verze pořadu vůbec existuje. Pokud ano, automaticky mi snad vždy rozlišení nabíhalo na 720, přestavení na Full HD je dílem okamžiku. Z časové osy se také ztratí veškeré odseky upozorňující na přerušení případným reklamním blokem i když i tady jsem narazil na jednu výjimku.

To jsou tedy v kostce některé nové možnosti a nyní se pojďme podívat na to, jak je FTV Prima naplňuje v praxi v aplikaci HbbTV.

Aktivace se zádrhelem

Potíže s aktivací placené části HbbTV spočívají především v tom, že úvodem nikdo neřeší, zda už máte účet nebo nikoli. Dostat se tak můžete pomalu do kruhu a přitom by stačilo jediné – po zadání webové adresy, která se vám při pokusu o aktivaci „iPrima bez reklam“ v HbbTV objeví se nejprve zeptat „Máte už účet?“ „Ne?“ „Tak si ho založte…“

Takto se po zadání webové adresy z obrazovky dostanete na stránku „Předplatné iPrima bez reklam“, výběr typu platby (viz galerie výše), projdete celým procesem a vytvoříte si účet. Poté se ale opět ocitnete zcela na začátku, tedy na první obrazovce, kde se po vás chce způsob platby.

Po vytvoření účtu výše zmiňovanou cestou navíc musíte čekat na e-mailové potvrzení bez něhož nelze platbu provést, protože se hned po výběru jejího typu musíte přihlásit. A to někdy může chvíli trvat.

Co se týče následného přihlášení, resp. přihlašování na televizoru, automaticky jsem byl napojen po každé, když jsem do HbbTV FTV Prima vstoupil, třeba po zapnutí televizoru. Doufejme, že to takto funguje i v jiných případech, resp. u jiných značek televizorů.

Jestliže jsem se v aplikaci HbbTV odhlásil, následné přihlášení nebylo zcela jednoduché. V nápovědě se sice píše, že je to možné udělat i přes funkci „Vygenerovat párovací kód HbbTV“, ale u mě tato volba zcela chyběla. A jak se tedy přihlásit? V mém případě to šlo pouze přes televizor volbu „Nastavení“, „Přihlášení“ a zmiňovanou vygenerovanou speciální webovou adresu. Tu zadáte do počítače nebo třeba do mobilu a následně se přihlásíte ke svému účtu.

Systém Primy si však v mém případě nebyl schopen zapamatovat televizor Finlux a po každém odhlášení jsem ho musel pojmenovat znovu. Pravdou ale je, že se v praxi asi vůbec nebudete muset odhlašovat.

Druhým problémem na který jsem narážel bylo to, že zatímco sekce rozkoukaných pořadů pracovala při přístupu z webového prostředí bezproblémově, u HbbTV se pořad zapsal jen zřídka a myslím, že vlastně jen jednou. S dalšími sekcemi už takové potíže nebyly i když ani zde nebyl zápis pořadu stoprocentní.

TimeShift je omezen na jedinou funkci – sledování aktuálně vysílaného pořadu od začátku. K dispozici je pouze ve volné části a i když jde využít i u placeného přístupu, jeho možnosti (bez reklam, HD…) se už nenabízejí.

Někdy omezený TimeShift a jak je to vlastně s HD

Jak bylo řečeno, placená sekce Primy nabídne i možnost sledovat vysílání ve vysokém rozlišení, tedy v HD (720 či 1080), ale zdaleka ne všechny pořady v této sekci, jsou s tímto rozlišením k dispozici. Další věcí na kterou je třeba se připravit je fakt, že vyhledávání je sice k dispozici, ale není uděláno tak chytře jako u ČT nemluvě o tom, že jednotlivé kategorie jsou naskládány bez jakéhokoli systému a úplně jinde, než by bylo zapotřebí. Vyhledávání pořadů je komplikované i kvůli tomu, že místo aby se Prima orientovala na úsporný textový výpis (nebo ho alespoň dala k dispozici jako možnost), je tu pouze rozměrný a nepřehledný obrázkový výpis. Stejně jako tohle by šlo snadno odstranit i to, že u nekonečných primáckých seriálů typu Cesty domů nelze obrátit výpis, takže pokud byste je chtěli sledovat od začátku, musíte se například od dílu 94 proklikat k tomu úvodnímu. Tohle pochopitelně s použitou technologií HbbTV nesouvisí a nedělá to dobrou službu stejně, jako třeba použité výrazy typu „sezóna“ (seriálová řada) používané na amatérských seriálových webech.

A omezený TimeShift, tedy sledování živého televizního vysílání se zpožděním? Jakmile vstoupíte do HbbTV (do placené sekce jste přihlášeni automaticky), nabídne se vám zpravidla sledování aktuálního pořadu od začátku. Bohužel jen a pouze od začátku, protože nemáte možnost se po časové ose posouvat (ta tu navíc zcela chybí) či přeskakovat reklamy, což v tomto okamžiku už asi vadí méně. Přece jen i když jste přihlášeni a máte zaplaceno předplatné, jste v podstatě v živém vysílání. Vedle chybějícího klasického TimeShiftu tu také nikdy nebyla možnost změnit kvalitu videa z SD na HD. Ale to je možná jen případ pořadů, které jsem náhodně zkoušel.

Vyplatí se?

Právě tohle je asi základní otázkou. Cena není nijak vysoká, v podstatě jedna „plzeň“ na „lepším místě třeba v Praze“, a podle mého se to vyplatí už v okamžiku, kdy je možnost sledovat pořady bez reklamy. Ta je totiž někdy na HbbTV hodně otravná, navíc tu a tam může typicky vnořený blok i zlobit. Podle mého se to ale také vyplatí i kvůli HD i když je pravdou, že toho Prima mohla udělat o trochu víc. Proč například nejsou k dispozici všechny pořady se zpětným přehráním třeba pět, sedm dnů dozadu když tuto funkci najdete snad u každého poskytovatele internetové televize? Když si navíc vezmete třeba vynikající seriál Vikingové (Vikings), který byl dříve v HbbTV k dispozici alespoň v posledním dílu, narazíte úplně. Nyní jsem ho totiž vůbec nenašel, a to při placeném přístupu a vysílání o den dříve! Alespoň, že to, co můžete přehrát vidíte přímo v části Televizní program i když by to mohlo být přehlednější. Primě by se také asi vyplatilo dát u aktuálně šířených pořadů k dispozici opravdový TimeShift a pro přihlášeného diváka by to mohlo být přínosné i za cenu přehrávání reklamních bloků.

„Prima Play bez reklam“, „placená iPrima“ nebo ať už ji nazýváte jakkoli (ani FTV Prima v tom nemá jasno), tak podle mého především představuje zpestření pro ty, kteří hodně sledují kanály této společnosti, a tudíž se kamarádí s danými pořady a žádný oblíbený nechtějí prošvihnout. Nejspíše si ale také majitel Primy do budoucna zadělává na plnohodnotnou videotéku a v tomto ohledu se mu toho nyní s verzí HbbTV 1.x podařilo docela dost.

Zdůraznit bych měl ještě jednu věc: Nemyslete si, že vám placený přístup otevře například všechny seriálové díly. Například u Temného Walesu se dala aktuální první řada sledovat od páté části, jinde byl k dispozici třeba jen vysloveně poslední díl. Je třeba si uvědomit, i když to někdy svádí, že Prima Play není žádná on-line videotéka, tedy VoD (Video on Demand), ale představuje spíše jakýsi mix s internetovou televizí a běžnými aplikacemi HbbTV, které naleznete třeba u České televize nebo na Kinosvět. I proto bude tak levná a na danou cenu toho podle mého nabízí docela dost.

Štítky