I přes poměrně jednoznačnou informační kampaň na obrazovkách ČT někteří diváci netuší, zda a o jaké programy veřejnoprávní televize přijdou.

Poněkud zmatečně působí na některé diváky informační kampaň, která už měsíc probíhá ve vysílání České televize a týká se blížícího se vypínání HD programů ČT v regionálních sítích DVB-T. Kavčí hory se v šotu odvolávají na rozhodnutí vlády a mezinárodní závazky České republiky k uvolnění pásma 700 MHz, na jejichž základě k 30. září vypnou programy ČT 1 HD, ČT 2 HD, ČT Sport HD a ČT Déčko / ČT art v tzv. multiplexu 1a, který tvoří Regionální sítě 7, 10 a 20. Termín vypínání tohoto vysílání ale z žádného rozhodnutí vlády nevychází a není ani určen v Technickém plánu přechodu na DVB-T. Zvolila si ho sama ČT, která nechce platit dvojí terestrickou distribuci programů v HD kvalitě.

Někteří diváci ale spot pochopili tak, že dojde k úplnému vypnutí vysílání České televize ve standardu DVB-T, což není pravda. Co se tedy vypíná a jaký to bude mít vliv na další možnosti bezplatného pozemního příjmu programů ČT? Předně: žádný z šesti programů ČT z vysílání ve standardu DVB-T nemizí. Pouze dojde k redukci jejich vysílání v HD kvalitě, které probíhalo od roku 2013 prostřednictvím tří regionálních multiplexů DVB-T, v nichž si ČT pronajala podstatnou část kapacity a prohlásila ji za „multiplex 1a“, tedy jakousi druhou vrstvu svého vlastního veřejnoprávního multiplexu 1 (byť multiplex 1a využívá jiné vysílače). ČT nyní tuto kapacitu nyní přestane využívat.

Pokrytí multiplexu 1a, který 30. září 2018 ukončí vysílání (Zdroj: ČT)

Jak poznáte, že se vypínání týká zrovna vás?

Bez ohledu na vysílané informační spoty, které se objevují na všech programech ČT, ať je již přijímáte z pozemních vysílačů, po kabelu, IPTV nebo přes satelit, byste se měli soustředit na bílou informační lištu, která běží v dolní části obrazovky. Pokud se vám objevuje na programech ČT 1, ČT 2, ČT Sport nebo ČT Déčko / ČT art, vypínání se týká právě vás. Neznamená to ovšem, že byste měli bezodkladně běžet do obchodu koupit si novou televizi nebo set-top-box. Máte na vybranou: buď oželíte bezplatný příjem HD verzí programů ČT a zachováte si jejich příjem přes DVB-T alespoň ve standardním rozlišení, nebo si koupíte nová přijímač a naladíte si všech šest programů ve Full HD kvalitě prostřednictvím veřejnoprávní přechodové sítě DVB-T2.

Pokud se rozhodnete pro zachování příjmu DVB-T, je možné, že programy ČT ve standardním rozlišení obrazu, šířené v celoplošném multiplexu 1, již máte ve svém televizoru načteny a pouze je nesledujete, protože jste dávali přednost HD verzím. V takovém případě stačí, když si programy z multiplexu 1 přenastavíte na přednostní pozice HD verzí kanálů ČT, které 30. září ukončí vysílání. Pokud ovšem multiplex 1 nemáte načtený v programové nabídce, musíte na televizoru nebo set-top-boxu DVB-T spustit automatické ladění programů a načíst si opět kompletní nabídku programů v dosahu vaší televizní antény. Poté si je seřaďte podle vašich priorit a programům ČT z multiplexu 1 přiřaďte pozice, které dosud měly jejich HD verze.

Déčko a ČT art vypíná Česká televize v letošním roce již podruhé. Nejprve zmizely z multiplexu 3, nyní ukončí vysílání v multiplexu 1a. Zároveň ale letos nově začaly vysílat v multiplexu 1 a v Přechodové síti 11, v níž jediné jsou k dispozici ve Full HD rozlišení. (Zdroj: ČT)

Přechodem na DVB-T2 si usnadníte život

Rozhodnete-li se pro druhou variantu, tedy koupi nového přijímače DVB-T2, výrazně si tím usnadníte život a již nebudete muset řešit definitivní vypínání sítí DVB-T, které začne v listopadu příštího roku a skončí v červnu 2020. Díky novému televizoru nebo set-top-boxu naladíte kompletní programovou nabídku ČT ve Full HD rozlišení. Zároveň však neztratíte ani programy vysílané ve standardu DVB-T, protože přijímače DVB-T2 jsou tzv. zpětně kompatibilní, dokáží tedy přijímat jak programy vysílané ve standardu DVB-T2, tak v DVB-T. Opět vás ale čeká spuštění automatického hledání programů, načtení kompletní programové nabídky a poté rozřazení programů na jednotlivé pozice podle vašich priorit. Dobrou zprávou je, že veřejnoprávní síť DVB-T2 si na většině území ponechá současné vysílací kanály a nebude je muset měnit jako přechodové sítě DVB-T2 pro komerční televize.

V souvislosti s vypínáním „mutliplexu 1a“ se mluví především HD verzích programů ČT, neméně důležitý ale bude i odchod dětského Déčka a kulturní ČT art z této sítě. Byl to právě multiplex 1a, který měl původně sloužit jako výhradní distribuční kanál pro terestrické vysílání dětského kanálu ČT a kulturního programu ČT art. Později ČT tyto programy doplnila i do celoplošného multiplexu 3. Z toho letos na jaře odešly, aby uvolnily místo novému programu Prima Krimi. Kavčí hory zároveň upravily technické paramenty veřejnoprávního multiplexu 1 tak, aby se do něj vešlo i Déčko a ČT art. Nyní tyto programy v DVB-T vysílají v původním multiplexu 1a a zároveň v multiplexu 1.

Štítky