UVNITŘ TABULKY – Přechodová síť 12 již má 26 kmitočtů pro vysílače velkého výkonu a 51 pro dokrývače, veřejnoprávní Přechodová síť 11 pro 27 vysílačů a 39 dokrývačů.

Desítky individuálních oprávnění ke kmitočtům pro dokrývače dvou přechodových sítí DVB-T2 udělil začátkem tohoto týdne Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Jde o multiplexy, které provozují nebo jejich provoz technicky zajišťují České Radiokomunikace (CRA): Přechodové sítě 11 a 12. Veřejnoprávní přechodový multiplex získal individuální oprávnění pro 15 nových dokrývačů, Přechodová síť 12 dokonce pro tři desítky. CRA tak mají přidělena individuální oprávnění již pro všechny plánované vysílače a dokrývače vlastní přechodové sítě, tedy 26 základních vysílačů velkého výkonu a 51 dokrývačů. České televizi zbývá získat kmitočty pro víc než polovinu plánovaných dokrývačů.

Kavčí hory mohou nově vysílat svoje programy v DVB-T2 například v Mariánských Lázních, Havlíčkově Brodu, Svitavách či Klatovech. Veškeré nově přidělené lokality odpovídají dokrývačům provozovaným CRA, z nichž bude vysílat nebo již vysílá i Přechodová síť 12 s nejsledovanějšími komerčními televizemi. Česká televize ale plánuje v DVB-T2 provozovat ještě čtyři desítky dokrývačů od jiných společností. Celkem by jich měla mít Přechodová síť 11 přes 90, stejně jako současný veřejnoprávní multiplex 1. Většinu z nich chce ČT zprovoznit ještě do konce letošního roku, stejně jako CRA u své Přechodové sítě 12, která bude mít celkem 51 dokrývačů. CRA však stále ještě čekají na zprovoznění dvou základních vysílačů DVB-T2 v jižních Čechách.

Čekání na vysílače v jižních Čechách

Přechodová síť 12 zatím nemůže vysílat z Kleti a Mařského vrchu, protože by rušila televizní vysílání v německém příhraničí. ČTÚ proto v Technickém plánu přechodu na DVB-T2 stanovil termín jejich startu až na leden příštího roku. CRA předpokládají, že by se zprovoznění vysílačů na Kleti a Mařském vrchu dalo uspíšit tak, že by mohly začít vysílat ještě v prosinci sníženým výkonem. Až v březnu příštího roku totiž pomine důvod, proč Přechodová síť 12 nemůže využívat silné jihočeské vysílače na plný výkon: potenciálně rušený vysílač v Německu ukončí vysílání ve standardu DVB-T a opustí kanál, na kterém by jeho vysílání kolidovalo s českým přechodovým multiplexem. Do té doby se Jihočeši musí obejít bez signálu Přechodové sítě 12, nebo se pokoušet o její dálkový příjem z jiných vysílačů (např. jihlavské Javořice). Od března 2019 už budou oba jihočeské vysílače vysílat plným výkonem na 27. kanálu, který následně zůstane pro finální DVB-T2 síť 22. Diváci, kteří si přechodovou síť 12 na K27 naladí, tak už nebudou muset řešit ladění této sítě po vypnutí DVB-T vysílačů.

U České televize je zase problém s koordinací kmitočtů pro některé dokrývače. Ani nedávno vládou schválený Technický plán přechodu na DVB-T2, který minulý týden vyšel ve Sbírce zákonů, neobsahuje u některých dokrývačů informaci o vysílacím kanálu pro veřejnoprávní síť DVB-T2. Ale ani dokrývače, které mají vysílací kanály v dokumentu určeny, nemusí nakonec využít plánované kmitočty. Podle Marcela Procházky, ředitele regulace CRA, Technický plán přechodu umožňuje operátorům sítí požádat ČTÚ o změnu vysílacího kanálu z technických důvodů. Té však musí předcházet úspěšná mezinárodní koordinace kmitočtů. Pokud operátoři přechodových sítí DVB-T2 stihnou spustit všechny dokrývače do konce letošního roku, plně vystavěné sítě čeká pouhý rok provozu. Podle Marcela Procházky CRA plánují dostavět naprostou většinu dokrývačů Českých Radiokomunikací a České televize do konce tohoto roku.

Finální sítě DVB-T2 již od ledna 2020

Již na přelomu let 2019 a 2020 začne přepínání přechodových sítí na finální multiplexy DVB-T2. Pro diváky v řadě lokalit to bude znamenat ladění nových vysílacích kanálů a u bytových domů úpravy společných televizních antén. V určité výhodě bude Česká televize, jejíž Přechodová síť 11 vysílá na drtivé většině vysílačů již z finálních kmitočtů. Pro většinu republiky má ČT pro DVB-T2 vysílání vyhrazen kanál 26, na němž tvoří fakticky celostátní jednofrekvenční síť. Finální síť 24, která nahradí Přechodovou síť 13, zase často využije dnešní kmitočty multiplexu 4, který má nahradit, a tak si diváci nebudou muset kvůli jejímu příjmu upravovat společné televizní antény a přelaďovat televizory.

Komplikovanější situaci budou mít CRA u svojí Přechodové sítě 12, která se musí rozdělit na dvě finální sítě DVB-T2 s čísly 22 a 23. Ty nahradí vypínané celoplošné multiplexy 2 a 3, které vysílají ve standardu DVB-T. Dělení jedné přechodové sítě na dvě finální však pro diváky nebude příliš komplikované, protože pro finální DVB-T2 sítě 22 a 23 budou obvykle použity kmitočty, které jsou již dnes využívány pro vysílání současných DVB-T sítí nebo přechodové sítě 12. Výstavba finálních sítí bude velice rychlá, potrvá zhruba půl roku. V květnu 2020 by měly být všechny finální sítě DVB-T2 hotovy a v plném provozu, aby stát mohl televiznímu vysílání odebrat pásmo 700 MHz a vydražit ho v aukci s mobilními operátory.

Štítky