Známá antivirová společnost uvedla svůj software pro Smart TV s operačním systémem Android v únoru. Pojďme se podívat, jak vypadá po krátkém vyzkoušení na televizoru z letošní kolekce.

Tento článek rozhodně není testem produktu. Je dělán na volně dostupném softwaru, který má – podle výrobce – po dobu 30 dnů zprovozněny plné funkce. Berte tedy tento článek jako jakési první seznámení s daným produktem schopným ohlídat vám televizor nejen před viry. Dobrou zprávou je, že nám ESET vyšel vstříc, takže je domluvena zápůjčka plného produktu na dlouhodobé zkoušení, což ale bude pochopitelně závislé na tom, jak budou k dispozici televizory s operačním systémem Android TV, tedy zejména Philips a Sony. Pro jiné platformy než Android TV aplikace k dispozici není.

ESET Smart TV Security umožňuje – kromě klasické antivirové kontroly televizoru a typicky USB média – ochránit přijímač i před tzv. phishingem (např. podvodnými e-maily) a vyděračským ransomwarem. Ten dokáže zašifrovat televizní obrazovku a za její odblokování požaduje výkupné.

K TÉMATU:

V aplikace se také dozvíte, že pokud si ji zakoupíte, můžete ji využívat na až pěti zařízeních s Androidem napojených na stejný účet u Googlu. Třeba i na dalším televizoru.

Jak pracuje a co umí

V televizoru nainstalovaná aplikace má podle výrobce v plné verzi zvládat následující:

  • Antivirovou ochranu bránící v průniku škodlivého softwaru.
  • Skenování zařízení na přítomnosti škodlivého softwaru, včetně těch, která se k chytrému televizoru připojují prostřednictvím USB.
  • Tzv. antiphishing; na ochranu uživatelů před pokusy o krádež citlivých osobních dat.
  • Nástroj zvaný Anti-ransomware chránící před zašifrováním obrazovky.

Podle stránek aplikace na Google Store je s poslední verzí ESET Smart TV Security 1.1.3.0 vyžadující minimálně Android 5.0, program už také připraven na nastupující platformu Android TV 8. Aplikace jako taková je pak, podle zpráv od výrobce, postavena podobně, jako mobilní verze. U televizoru si hlídá paměťový prostor, operační systém, aplikace a dohrávané aplikace a také paměťová média na rozhraní USB. Nehlídá tak například streamovaná data po internetu či z domácího serveru a v tomto okamžiku předpokládá, že tento prostor máte zajištěn jiným způsobem.

Systém skenování zařízení je založen na základě přístupu, vysokokapacitní disky (třeba 1 TB a více) se nekontrolují po připojení a čeká se na přístup na konkrétní soubor, nebo třeba na stažení konkrétní aplikace například z Google Store či jiných zdrojů. Podle ESETu jsou u Androidu největším problémem právě aplikace, a to včetně balíčků APK, které se vždy skenují hloubkově.

ESET Smart TV Security také neřeší reklamy, pokud prý nejsou hodně agresivní, hlídá ale například trojské koně či odesílaná data. Co se týče souborových formátů napojovaných USB médií, podpora má být stejná, jako u operačního systému Android, resp. Android TV.

Aktualizace virové databáze se pak podle ESETu u televizní a mobilní verze provádí podstatně méně často než u verze počítačové (není tak často zapotřebí). Nejkratší interval je 6 hodin, může to být ale i klidně několik dnů.

ESET Smart TV Security na Google Store.

Instalace aplikace z oficiálního tržiště Googlu

Aplikaci si nainstalujete z Google Store, tedy pokud máte kompatibilní televizor s Android TV, což poznáte jednoduše tak, že aplikace je pro něj buď k dispozici, nebo není. Po jejím stažení a následné instalaci vás ještě čeká pár úvodních otázek typu povolení přístupu, ale výrobce je v tomto solidní.

ESET Smart TV Security se vás také zeptá, zda si přejete povolit odesílání informací o případných nálezech, resp. potížích či pádech, a tím pomoci vývojářům. Následuje dotaz na eventuální zapnutí detekce nechtěných aplikací, což je vlastně stejné, jako když využijete výborný ESET on-line Scanner pro Windows. Pak už se objeví tradiční povolení přístupu k souborům, které aplikace jednoduše mít musí, takže se zobrazí pouze volba Pokračovat. Překvapivě se ale ještě ve spodní části obrazovky objevil další dotaz na toto téma (zřejmě od televizoru Philips jako takového), kde už ovšem na výběr bylo.

Přístup jsem pochopitelně poskytl, ale z míry mě poněkud vyvedl nepřekročitelný dotaz na můj e-mail. Záhy se ukázalo, že nejde o prosté zadání nějaké e-mailové adresy, nýbrž buď o využití účtu u Googlu nebo přidání nového účtu. Grafika ale byla vyvedena tak nešikovně, že jsem vůbec nepostřehl na které volbě se vlastně nacházím a když jsem tedy s rozpaky vybral účet na Googlu, ESET se opět ozval, tentokráte se zadáním konkrétní e-mailové adresy jakoby ji už neměl. Ještě že u Philips 55OLED803 můžete k zadání využít QWERTY klávesnici dálkového ovladače…

Tím instalace končí a ESET Smart TV Security se aktivuje. U televizoru Philips 55OLED803 si pak aplikaci můžete na nabídce Home umístit hezky dopředu, abyste ji měli hned po ruce. Stačí na ni najet a déle podržet OK.

Hned po instalaci…

Jak bylo řečeno, produkt je volně ke stažení z Google Store a na 30 dnů má mít zprovozněny plné funkce. ESET jim říká prémiové, ať už si o tom slovu myslíme cokoli, a nabídka zobrazená na závěr říká, že stačí za produkt jednou zaplatit a následně ho používat na dalších zařízeních s Androidem využívajících u Googlu stejný účet. Tedy typicky na vašem mobilu.

Co kompletní funkce zahrnují, bylo shrnuto výše. Teď se pojďme podívat, co se dělo hned po instalaci…

První výhradu jsem jasně viděl hned při tzv. prvotní kontrole. ESET používá tak obrovské ikony, že se kontrola, resp. oznámení o kontrole, na televizoru s úhlopříčkou plných 140 cm vůbec neobjevilo! Jen vlevo bylo menu a přede mnou něco o tom, že je vyžadována moje pozornost a měl bych technologii Anti-pishing povolit přístup k tzv. Usnadnění (viz druhý snímek ve fotogalerii výše).

Neudělal jsem právě před chvíli instalaci? Navíc Usnadnění se drtivé většiny populace vůbec netýká…

Na obrazovce ESETu se následně nedělo nic a já si vůbec nevšiml drobným písmem vyvedeného nápisu „Probíhá kontrola“. Po chvíli jsem začal mačkat šipkové klávesy apod., až jsem konečně přišel na to, že dole je několik dalších obrazovek a řada dalších obřích ikon, kde se už kontrola objevuje, byť jenom částečně. Nicméně když jsem nechal program dodělat svou práci, výsledek skenování se na závěr vůbec nikde neobjevil!

Škoda! Uživatel by podle mého měl vědět, že kontrola byla dokončena a že s jeho zařízením je vše v pořádku, nebo v nepořádku. Stačilo by k tomu prosté oznámení někde v pravém spodním rohu, kde se například objevuje informace o přehrávání obsahu s HDR, nebo hlášení na úrovni lišty ČT 24.

Úvodní obrazovka ESET Smart TV Security, která po celou dobu zkoušení nestále psala, že je vyžadována moje pozornost místo aby zobrazovala čas poslední kontroly, její výsledky a také to, zda je systém aktuální. Když na ikonu kliknete, dozvíte se – světe div se – že je určena „…pro uživatele se zrakovým postižením…“

Jak působí? Funkčně, ale skoro bez informací pro obsluhu

Jak bylo řečeno, systém skenování se provádí na základě přístupu. Zasunutá USB paměť, či disk, ale někdy proskenována byla a jindy nikoli, aniž jsem na médium přistoupil.

Po prvotním zkontrolování TV, a poté co se poperete s některými nastaveními a s obřími ikonami, resp. zvláštním stylem uživatelského rozhraní, pracuje ESET v podstatě zcela na pozadí a s naprostým minimem informací pro obsluhu. Jakmile jsem zasunul USB médium a byl třeba v televizním vysílání, ESET někdy zobrazil hlášení o tom, že ho kontroluje následované oznámením, že bylo zkontrolováno. Jindy se ale žádná zpráva neobjevila. Jednořádková hlášení navíc jen problesknou a informaci o tom, že je vše v pořádku se nikde nedozvíte, a to ani po vstupu do aplikace!

Tady bohužel výrobce majiteli televizoru situaci komplikuje a dlužno říci, že zcela zbytečně.

Nedokáži posoudit, zda se ESET pro televizor vyplatí či nikoli, na to jsme ho zkoušel příliš krátce, ale tím, že ho firma spojila s dalšími zařízeními, jako je mobil či tablet mám pocit, že se vyplatí.

Co si troufnu posoudit lépe, je uživatelské rozhraní, které je jednoduše špatné. Obří ikony nikoho nezajímají, navíc na nich byly – v úvodu – sdělovány irelevantní informace. Uživatel chce po spuštění antiviru na jedné obrazovce jasně vidět, co se děje, co může upravit a co má případně dělat. Chce také vědět, že když zasune USB médium, že je v pořádku nebo že naopak v pořádku není a antivir čemusi zabránil.

Přimlouval bych se proto za přepracování uživatelského rozhraní, samozřejmě s ohledem na to, že sedím tři, čtyři metry od televizoru. A také za přesunutí volby pro Usnadnění do instalace a informování diváka o tom, jak vlastně situace s televizorem po skenování vypadá.

Trocha vlastního marketingu by pak v tomto okamžiku rozhodně neuškodila!

Hodnocení – nehodnoceno

Pro:

Proti:

Štítky