Tento přijímač není žádnou novinkou, prodává se už několik let. Ale protože se také ještě nějaký čas prodávat bude, podívejme se mu na zoubek. Navíc na přelomu roku zabrousíme někam, kam se podíváme málokdy.

Čistá „komponenta“ určená k napojení na zesilovač, či nějaký domácí A/V systém (audio/video), má minimalistické technicistní provedení v černé nebo stříbrné barvě. Se šířkou 435 mm je určena do klasické věže i když možná ne pro ty, co mají komponenty široké 430 mm či dokonce 420 mm.

Konstrukce tuneru je antirezonanční (šasi je odolné vibracím), čelní panel hliníkový a vše stojí na kvalitních nožičkách.

K potlačení šumu při příjmu slouží firemní vyhlazovací obvody VLSC, je tu ale také kvalitní DAC převodník Wolfson (192 kHz, 24 bitů) a až 40 předvoleb pro každý z tunerů (FM a DAB/DAB+) a už tohle číslo je impozantní.

V ceně dostanete opět minimalisticky provedený dálkový ovladač a na pohled sofistikovanou drátovou anténu s „V“ na konci dlouhou skoro 190 cm. K anténnímu vstupu na zadní straně (šroubovací F-konektor) si ale pochopitelně můžete připojit i tu pevnou, ale možná to vůbec nebude zapotřebí. Napájecí zdroj je zabudovaný s integrovanou šňůrou, tlačítko úplného vypnutí chybí a instalace tu není žádná stejně, jako české lokalizace. Informace z FM RDS a u DAB se však neukazovaly s výpadky, ale v „cestine“ (výjimkou byly znaky typu „á“, „í“ apod.). U takovéhoto přístroje ale lokalizaci opravdu čekat nemůžeme i když samozřejmě česká příručka nechybí.

Specifické ovládání, trocha zvyku nejspíše nutná

Jde o čistý rozhlasový přijímač pro rozsah FM (87,5 MHz – 108 MHz) a III. pásmo DAB/DAB+ (174,928 MHz-239,2 MHz). Není tu tedy napojení na internet a s ním spojené internetové rádio, nejsou tu také žádné další funkce, včetně automatického zapnutí či třeba usínání při rádiu (Sleep). To první i to druhé, by se však nejspíše některým z nás hodilo.

Ovládání obstarává klasický dálkový ovladač nadměrné velikosti a bohatá sada tlačítek na čelním panelu. Vedle zapnutí a vypnutí (uvedení do pohotovostního režimu) vlevo od jednořádkového a utlumitelného displeje najdete automatické skenování (Auto Scan) a informace z RDS. Pokud jsou tedy u FM/VKV k dispozici.

Vpravo nahoře je vidět Display (informace z DAB či jméno a frekvence u FM), Band (FM nebo DAB) a přepínání mezi uloženými stanicemi. Dole pak jsou ukládání do paměti (Memory), režim ladění (Tuning Mode), který jde kombinovat i s Mode na ovladači, a Tuning. To zajistí buď operativní přeladění na první zachycenou stanici, nebo – po přepnutí režimu – ruční ladění s krokem 0,05 MHz.

Onkyo si dokáže z FM RDS vzít jméno stanice a takto ji společně s frekvencí uložit do paměti. Tohle duši rozhodně osvěží, protože této vlastnosti je méně, než šafránu!

Výtečné FM s automatickým ukládáním naladěných stanic do paměti

Analogový příjem na velmi krátkých vlnách (VKV) nabízí zmiňované ruční ladění a také obvyklé automatické ladění, kdy se přijímač zastaví na první stanici. U Onkyo existuje ještě třetí možnost na kterou se u řady výrobků zapomnělo a přitom dříve byla obvyklá, totiž automatické ladění s automatickým ukládáním nalezených stanic do paměti. V tomto okamžiku stačí jen tlačítko Auto Scan podržet po dobu tří sekund. Na tohle dnes moc často nenarazíte, a to ani u přístrojů za pět a více tisíc.

Vedle výše uvedených možností si můžete analogovou stanici také zadat přímo její frekvencí. Klasické uložení stanice do paměti se pak dělá tak, že u naladěného kanálu zmáčknete Memory, vyberete číslo pozice na které ji chcete mít a pak vše potvrdíte opět Memory. Jde to i na přeskáčku.

Naladěné a uložené kanály si můžete pojmenovat s použitím až osmi znaků (vyjede abeceda v jednom řádku), pokud je k dispozici pojmenování přes RDS, uloží se i s ním. I tohle je dnes u běžných přístrojů, ale také třeba u mikro a mini věží v podstatě nevídané. Přes tlačítko Display si pak můžete přepnout na frekvenci, takže nejste o nic ochuzeni.

Menu Setup pak u FM nabídne například zmiňované pojmenování stanic či nastavení typu ladění. A jelikož tu není instalace, pochopitelně tu nečekejte ani návrat k továrním hodnotám.

Pro DAB/DAB+ jsou na displeji k dispozici obvyklé informace, včetně datového toku se kterým rozhlasová stanice vysílá.

DAB skvělé, ale bez funkce Prune

Proladění pásma zajistí menu Setup, kupodivu krátké stlačení tlačítka Scan na přístroji, na rozdíl od FM, nepracovalo. Zafungovalo teprve delší podržení, které u FM zajišťuje automatické ladění s automatickým ukládáním nalezených kanálů do paměti. V případě DAB se však do paměti automaticky neukládají a musíte si to zajistit ručně, což je škoda. Můžete je sice vybírat ze seznamu, ale výhodu to má v tom, že přepínání stanic je výrazně rychlejší.

V menu Setup lze také vybrat volby pro prohledávaná pásma (Velká Británie, nebo Svět) a upravit DRC (redukce dynamického rozsahu). Co bohužel chybí, je funkce Prune pro vyčištění seznamu od neaktivních stanic. Právě ta by se tady, při značné citlivosti přijímače hodila stejně, jako omezení ladění stanic jen na ty silné. To ale šlo pouze u FM.

Na tlačítku Tuning Mode pak najdete další volbu. S ní buď vyhledané stanice třídíte podle abecedy, multiplexu nebo podle aktivních a neaktivních.

Tedy částečná náhrada za Prune.

V seznamu digitálních kanálů listujete šipkou dolů a nahoru, šipky vlevo a vpravo pak obstarávají výběr uložených stanic k čemuž lze využít i tlačítka PRESET na přístroji nebo číselnou volbu na dálkovém ovladači.

Ukládání naladěných stanic do paměti se dělá stejně, jako u FM, přičemž lze pozici (pozice) i přeskakovat. Klidně tak můžete uložit první, druhou a následně třeba až patnáctou.

Jaký je? Excelentní…

Provedení i zpracování tuneru bylo příkladné, bohužel na spodní straně přístroje byl jeden šroubek s ostrým koncem, takže jsem se o něj škrábl (jak jinak…) a tohle by se u firmy jako Onkyo opravdu stát nemělo. Tedy ten ostrý šroubek, moje nešikovnost jde na mé triko.

Ovládání je takové, jaké je (nijak ale náročné není) a pro mnohé bude třeba si na něj trochu zvyknout, což je u audiofilských firem, ale nejen u nich, v podstatě obvyklé. Daleko důležitější je něco jiného. Totiž to, že to hlavní, co má přijímač dělat, dělá naprosto skvěle, a to v obou přijímaných pásmech, tedy jak u analogového tak u digitálního rozhlasového vysílání.

Jeden zákazník v jednom z obchodů k Onkyo T-4030 připsal: „s vlastní anténou hraje i v místě, kde ´není signál´“. Druhá poznámka se nesla ve stylu „100 % nestačí“. To první mohu rozhodně potvrdit. U mě doma jsem s dodanou drátovou anténou slyšel stanice, které jsem jinak nikdy ani nezachytil. Co do citlivosti na signál u budoucího DAB/DAB+ je to s přehledem ten nejcitlivější přijímač, jaký jsem kdy zkoušel (u FM jeden podobný doma mám…). To druhé je trochu polemické, protože chybky tu jsou, včetně české (a anglické) příručky na kterou se nedá vždy spolehnout. Nicméně ta česká by mohla mít alespoň odkazy v PDF, jako ta anglická.

Faktem ale zůstává jedno: pokud něco dokáže z českého DAB vyždímat maximum za hranicí možného, a tomu, že něco takového existuje jsem nikdy příliš nevěřil, pak je to tohle Onkyo. Pokud se vám nelíbí cena, podle mého je naprosto odpovídající a odpovídala by i kdyby byla klidně o tisícovku vyšší.

Tohle je totiž zcela jiná (DAB) liga.

Hodnocení

PRO: excelentní citlivost na signál (subjektivně vzato), výtečný zvuk, spousta pozic pro stanice, u FM velmi kvalitní automatické ladění s ukládáním stanic do paměti, v černé i stříbrné barvě

PROTI: chybí funkce Prune, ne vždy spolehlivá příručka, pro někoho možná i to, že nemá výstup na sluchátka

Štítky