Tendr na provozování celoplošných multiplexů DVB-T/-T2 vyhrála společnost Antenna Hungária, současný provozovatel vysílacích sítí DVB-T. Bude provozovat dvě veřejnoprávní sítě DVB-T a tři multiplexy DVB-T2 pro privátní televize.

Kombinaci vysílacích standardů DVB-T a DVB-T2 pro pozemní digitální televizní vysílání po uvolnění pásma 700 MHz zvolí Maďarsko. V tendru na provozovatele pěti celoplošných multiplexů pro televizní vysílání, který stát vypsal letos v dubnu, zvítězila podle očekávání společnost Antenna Hungária, která tyto sítě provozuje již nyní. Nové kmitočtové příděly budou platit na 12 let, tedy až za období, do kdy Evropská unie garantuje pásma 500 a 600 MHz pro televizní vysílání (tato garance se týká období do roku 2030 s tím, že nejpozději v roce 2025 dojde k její případné revizi). Dvě sítě pro veřejnoprávní televizi má operátor zachovat ve standardu DVB-T/MPEG-4, aby diváci nemuseli měnit přijímače, tři multiplexy pro komerční televize přejdou na standard DVB-T2.

Antenna Hungária jako takřka monopolní státní provozovatel televizních vysílačů v Maďarsku byla jediným účastníkem výběrového řízení. Maďarsko se již v minulosti v terestrickém vysílání vydalo cestou placených služeb, většina komerčních stanic je v DVB-T zakódovaná a diváci je mohou sledovat pouze za poplatek (služba MinDig TV Extra s kryptováním Conax CAS7). Naopak veřejnoprávní televize vysílá nekódovaně. Její pokrytí se nemá uvolněním pásma 700 MHz nijak měnit a má dosahovat 98 procent populace. Komerční televize využijí pro nový typ pozemního vysílání DVB-T2 stejného video kodeku jako Česká republika nebo Německo, tedy HEVC. Nové sítě DVB-T2 mají být sofistikovanější a nabízet podmíněný přístup k obsahu na základě požadavku trhu.

Zdarma lze terestricky přijímat 12 programů

Nynějších pět celoplošných multiplexů DVB-T v Maďarsku obsahuje 12 volně šířených bezplatných televizních stanic a 47 placených televizních kanálů, a také programy veřejnoprávního rozhlasu. Tři nové sítě DVB-T2 musí Antenna Hungária zprovoznit nejpozději do šesti měsíců od vypršení platnosti současných kmitočtových přídělů, k němuž dojde 5. září 2020. Reálně však k jejich spuštění dojde dříve, aby byl zajištěn hladký přechod komerčních televizí ze standardu DVB-T/MPEG-4 na DVB-T2/HEVC. Diváci také musí dostat čas na pořízení nových přijímačů s možností podmíněného přístupu ke zpoplatněnému obsahu. Současné přijímače DVB-T/MPEG-4 jim nebudou stačit a ceny nových televizorů nebo set-top boxů budou vzhledem k vybavení pro příjem zpoplatněných kanálů dražší.

Důležitou změnou pro komerční televize je fakt, že Antenna Hungária nebude muset do svých sítí DVB-T2 povinně zařadit celoplošné komerční televize RTL Club a TV2, pokud se jejich provozovatelé nedohodnou s operátorem na obchodních podmínkách. To by mohlo vést k omezení vysílání televizních stanic, které nejsou nakloněny současné vládě premiéra Viktora Orbána. Přechod na nový vysílací standard DVB-T2 se má dotknout zhruba 100 000 domácností (2,4 % domácností), kteří si platí službu MinDig TV Extra z celkového počtu 4,1 milionu maďarských domácností. Dalších přibližně 400 000 domácností, kteří přijímají jen bezplatné pozemní vysílání MinDig TV, nebudou muset přijímače měnit, protože veřejnoprávní vysílání zůstává v současném standardu DVB-T-MPEG-4. Maďarsko předpokládá, že po přechodu na DVB-T2 bude moci provozovat až sedm celoplošných multiplexů DVB-T a DVB-T2, tedy ještě další dvě celoplošné sítě oproti dnešní situaci.

Placenou nabídku v DVB-T doplňuje OTT služba

Pásmo 700 MHz chce země vydražit nejpozději do konce letošního roku, uvolnění plánuje k 5. září 2020, tedy k datu vypršení platnosti kmitočtových přídělů současných celoplošných sítí DVB-T. Maďaři dávají před terestrickou televizí přednost spíše kabelu a satelitu, proto se u nich druhá televizní digitalizace dotkne výrazně menší části populace než v České republice nebo například v Itálii, Španělsku a Velké Británii. Ti, co využívají placené pozemní televizní platformy MinDig TV Extra, mohou využívat i chytrou mobilní aplikaci mindiGO TV, jejímž prostřednictvím se na zařízeních s operačním systémem Android, iOS nebo na počítačích dostanou k vysílání až 60 placených televizních kanálů. Po půlroce provozu měla tato aplikace 110 tisíc uživatelů.

Samotnou placenou pozemní televizní platformu MinDig TV Extra využívá v Maďarsku 400 tisíc diváků. Základní nabídka MinDig TV obsahuje 17 bezplatně přístupných, ale zakódovaných televizních stanic, rozšířená nabídka MinDig TV Extra se skládá z několika programových balíčků. Na ně navazují další balíčky u aplikace mindiGO TV, nejnověji například balíček Sony Cinema, který zahrnuje pět populárních kanálů Sony Pictures Television – Viasat3, Viasat6, AXN, Sony Movie Channel a Sony Max, včetně videopůjčovny AXN Now. Antenna Hungária navíc pracuje na vývoji vlastní integrované mediální platformy.

Štítky