Polský přijímač DVB-T2 obsahuje starší videokodek MPEG-4, který neumožňuje příjem obrazu českého vysílání DVB-T2. Penny Market jej slíbil vyřadit ze svojí nabídky.

Ani čtyři dny po slibu, že stáhne ze své nabídky set-top box Esperanza pro příjem pozemného digitálního televizního vysílání DVB-T2 nekompatibilní s českými sítěmi DVB-T2, tak Penny Market neučinil ve všech svých prodejnách. Podle informací čtenářů serveru Televizníweb.cz je tento přijímač stále k dostání například na prodejně v Hluboké nad Vltavou. Polský set-top box sice obsahuje tuner DVB-T2, je však vybaven kodekem MPEG-4, který je o generaci starší oproti kodeku HEVC, který se používá v českých vysílacích sítích DVB-T2. Přijímač tak sice naladí české televizní programy, reprodukuje však pouze jejich zvuk, nikoli obraz.

K TÉMATU: Penny Market vrací peníze za nefunkční set-top box DVB-T2 z Polska

Před koupí set-top boxu Esperanza varoval i Český telekomunikační úřad, který explicitně nezmiňovat Penny Market. Případem se zabývá rovněž Česká obchodní inspekce, na kterou se s podnětem obrátil Televizníweb.cz. Samotný Penny Market slíbil, že veškeré přijímače Esperanza od zákazníků vykoupí zpět za plnou cenu oproti účtence z nákupu. Přístroj za 599 korun byl původně v akci do 13. října, na některých prodejnách jej lze ale zakoupit i nyní.

Štítky