Nejistota ohledně financování výstavby a provozu přechodové sítě DVB-T2 pro Českou televizi je patrně zažehnána. Poslaneckou sněmovnou totiž prošla novela zákona o daně z přidané hodnoty, která veřejnoprávní televizi a rozhlasu přiznává tzv. vratky DPH.

Česká televize již dříve ujistila, že pokud by nemusela danit vybrané koncesionářské poplatky, ušetření peníze by použila na rozvoj zemského digitálního vysílání ve standardu DVB-T2.

„Česká televize deklarovala, že hodlá využít prostředky získané z částečného odpočtu DPH přednostně na realizaci druhé vlny digitalizace. K té se vláda zavázala, aby uvolnila pásmo pro rozvoj vysokorychlostního internetu, ve Strategii rozvoje zemského digitálního televizního vysílání v létě loňského roku. Díky stávající novele nebude tedy muset stát vytvářet další finanční zdroje pro přechod veřejnoprávních médií na nové digitální vysílání, který by měl být ukončen do roku 2021,“ uvedla ČT ve společné tiskové zprávě s Českým rozhlasem, jehož se novela rovněž dotýká,

„Podobným způsobem proběhla již první vlna televizní digitalizace v letech 2008–2012, která si vyžádala celkové náklady přes jednu miliardu korun. Potřebné prostředky byly tehdy čerpány z reklamy vysílané v České televizi, k jejímuž omezení došlo po úspěšném ukončení celého procesu,“ dodala ČT. Kavčí hory nyní čekají ještě na klíčovou novelu zákona o ČT, již připravuje ministerstvo kultury a která by měla veřejnoprávní televizi umožnit paralelní provoz celoplošné vysílací sítě ve standardu DVB-T2.

Česká televize chce také touto novelou uzákonit možnost provozování hned dvou celoplošných veřejnoprávních multiplexů v DVB-T2. Proti rozšíření počtu vysílacích sítí ČT se ale staví někteří politici.