Výhradně v českých rukou brzy skončí televizní skupina Prima, o kterou se dosud napůl dělil švédský mediální dům Modern Times Group (MTG) a česká skupina GES podnikatele Ivana Zacha.

Švédský spolumajitel se totiž rozhodl prodat svůj podíl české společnosti Denemo Media, za kterou stojí podnikatelé Vladimír Komár a Ivan Zach. Transakce ještě podléhá souhlasu Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, jisté však je, že dosavadní poloviční vlastník Primy Ivan Zach získá nad druhou největší komerční televizí v Česku většinovou kontrolu.

Zach kontroluje prostřednictvím své společnosti GES Media Asset čtvrtinový podíl v novém spolumajiteli Primy, firmě Denemo Media. Zbývajících 75 procent patří skupině Alphaduct, za níž stojí Vladimír Komár. Novým většinovým vlastníkem Primy tak bude Zach s podílem 62,5 procenta, na Vladimíra Komára připadne podíl 37,5 procenta. Oba měli za poloviční podíl v Primě zaplatit švédské skupině MTG částku 118,7 milionu euro, což odpovídá 3,2 miliardám korun. K financování použili úvěr od ČSOB.

Změna vlastnické struktury se zatím nijak neprojeví na programingu ani strategii Primy, která dosud váhá nad zapojením do nové generace pozemního digitálního vysílání DVB-T2. Stejně jako její největší konkurent, skupina Nova, odmítá dosavadní obchodní model terestrického vysílání, který spočívá v platbách za šíření signálu jejich programů, které mohou diváci přijímat zdarma. Prima i Nova požadují možnost kódovaného vysílání v DVB-T2 a zpoplatnění příjmu jejich programů, minimálně tedy jejich HD verzí.

Štítky