Způsob komunikace České asociace satelitních operátorů je pod veškerou úroveň slušnosti, prohlásil na brífinku generální ředitel Českých Radiokomunikací Martin Gebauer.

Kritika vládního návrhu novely zákona o elektronických komunikacích od České asociace satelitních operátorů (ČASO) má poškodit připravovaný proces přechodu na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 a vést k jeho živelnému neřízenému rozvoji. Na dnešním brífinku s novináři to prohlásil generální ředitel Českých Radiokomunikací (CRA) Martin Gebauer. „Jim (ČASO) jde o tu živelnou variantu, kdy se nepřijme žádný scénář přechodu na DVB-T2 a dojde ke zpochybnění celého procesu,“ dodal šéf CRA s tím, že poté by řadě diváků nezbylo nic jiného než přejít k placeným satelitním službám, o což asociaci jde především.

Odejmutí pásma 700 MHz poškozuje terestriku, nikoli satelit

Satelitních operátorů se přitom novela nijak netýká, protože nezasahuje do jejich podnikání. Naopak Českým Radiokomunikacím a dalším poskytovatelům pozemního digitálního televizního vysílání bude rozhodnutím Světové telekomunikační unie, které bylo posvěceno Evropským parlamentem, odebráno 30 procent vysílacího spektra, protože kmitočtové pásmo 700 MHz má být vyhrazeno pro mobilní sítě nové generace. „My jsme touto změnou poškozováni, nám stát bude kompenzovat vyvolané náklady,“ vyvracel Gebauer tvrzení satelitní asociace, že se stát chystá v rámci přechodu na DVB-T2 „dotovat“ soukromým subjektům v čele s CRA výstavbu nových vysílačů.

„Jsme napadáni subjektem, který není pro tento proces relevantní, protože se ho tento proces vůbec nijak netýká,“ prohlásil Gebauer. „Když se podíváte, kdy tento subjekt vznikl, jde o čistě účelovou organizaci,“ dodal. Česká asociace satelitních operátorů vznikla v srpnu loňského roku, měsíc poté, co vláda schválila Strategii rozvoje terestrického televizního vysílání, na jejímž základě dojde k přechodu na DVB-T2. Asociace se poté snažila aktivně zapojit do procesu příprav legislativních změn a dožadovala se členství v Koordinační expertní skupině při ministerstvu průmyslu a obchodu, od níž pochází všechny podklady k přechodu na DVB-T2. Skupina však její požadavek nevyslyšela.

„Jde jim jen o to, aby DVB-T2 zhavarovalo“

Podle ředitele regulace a strategie CRA Marcela Procházky je zarážející, že se subjekt, který existuje necelý rok, snaží poučovat celé odvětví a radí mu, že má být v rámci přechodu na DVB-T2 zachován jeden celoplošný multiplex DVB-T a v jakém kompresním standardu by se mělo vysílat (ČASO navrhovalo kodek MPEG-4, zatímco vládní Strategie počítá s novějším kodekem HEVC, pozn. red.). „Chtějí to tak udělat, protože jim jde o to, aby to celé zhavarovalo,“ věří Procházka. Dva nejvyšší zástupci CRA zároveň odmítli tezi satelitních operátorů, že by stát měl vydražit kmitočty pro finální sítě DVB-T2 a neprodlužovat je stávajícím operátorům celoplošných multiplexů DVB-T.

„I sítě, kterým končí kmitočtové příděly v roce 2021, mají již nyní ze zákona právo na jejich prodloužení. Není pravda, že by bylo možné dát tyto kmitočty do tendru,“ zdůraznil Martin Gebauer. Všechny čtyři současné celoplošné multiplexy DVB-T budou pokračovat i po přechodu na DVB-T2, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) jim pouze pozmění kmitočty a příděly prodlouží. Ve svém pozměňovacím návrhu k diginovele zákona o elektronických komunikacích, který schválil Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny, to navrhuje poslanec Martin Kolovratník (ANO). Výběrové řízení by mohlo být vypsáno pouze na dvě plánované rozvojové sítě DVB-T2, pokud by ovšem jednu z nich nedostala zákonem přidělenu Česká televize, která o to usiluje.

Inzerát s premiérem byl už za čárou

Manažeři CRA se rovněž pozastavili nad inzerátem, který ČASO otiskla v pátečních a pondělních vydáních deníků MF Dnes a Blesk a karikují v něm premiéra Bohuslava Sobotku, jak buldozerem hrne peníze ze státního rozpočtu k vysílači CRA. „Tento způsob komunikace je pod veškerou úroveň slušnosti,“ zkritizoval tiskovou kampaň Martin Gebauer. Podotkl přitom, že CRA zatím žádné kompenzace od státu kvůli přechodu na DVB-T2 nedostaly a přechodovou síť DVB-T2 provozují na vlastní náklady jako svoje vlastní podnikatelské riziko, aniž by měly jistotu, že jim budou náklady na její provoz zpětně proplaceny. „Není možné proti sobě stavět názor firmy, která působí na trhu šedesát let a subjektu, který vznikl účelově teprve loni,“ dodal v této souvislosti šéf CRA.

Marcel Procházka je přesvědčen o tom, že satelitní operátoři jsou hnáni vidinou snadného zisku nových zákazníků. „Při přechodu z analogového na digitální vysílání získali satelitní operátoři 15 procent domácností. Pokud se nepovede přechod na DVB-T2, nebylo by to 15, ale daleko více procent,“ upozornil Procházka. „Pokud nebude schválena novela zákona o elektronických komunikacích, bude to znamenat, že všechny procesy, které byly připraveny, jako je výstavba přechodových sítí, příprava finální sítí DVB-T2, nebudou mít oporu v zákoně a dojde k živelnému vývoji,“ doplnil Martin Gebauer, který podle svých slov věří, že středeční třetí čtení novely ve sněmovně bude provázet spíše odborná debata. „To, co jsem slyšel na Hospodářském výboru, tomu ale neodpovídalo,“ posteskl si.