Kabinetu, který v úterý patrně nedostane důvěru Poslanecké sněmovny, má dokument předložit ministerstvo průmyslu a obchodu.

Do konce ledna by měla vláda premiéra Andreje Babiše projednat roční monitorovací zprávu o stavu příprav přechodu na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Podle předloni schválené vládní Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání má tuto zprávu každoročně do konce ledna kabinetu předložit ministerstvo průmyslu a obchodu. Fakticky dokument zpracovává Koordinační expertní skupina pod vedením Pavla Dvořáka, někdejšího předsedy Rady Českého telekomunikačního úřadu, který je poradcem ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera.

Dvořák monitorovací zprávu zmínil minulý týden na tiskové konferenci společnosti Digital Broadcasting ke spouštění nových vysílačů její přechodové sítě DVB-T2. „Kromě roční monitorovací zprávy budeme pracovat zejména na Technické plánu přechodu na DVB-T2,“ předestřel plány Koordinační expertní skupiny na letošní rok. Ke konci loňského roku se podle Dvořáka podařilo uzavřít koordinační dohody o kmitočtech pro finální sítě DVB-T2 se všemi sousedními zeměmi a pracovní skupina Koordinační expertní skupiny tak mohla zahájit práce na přípravách Technického plánu přechodu, který by měl být hotov do konce prvního čtvrtletí.

„Musíme také přejít od prenotifikačního jednání k notifikaci s Evropskou komisí. Důležitou roli v tomto jednání hraje Úřad na ochranu hospodářské soutěže,“ upozornil Dvořák. „V roce 2019 nás patrně nemine zahájení vypínání DVB-T v některých oblastech. Existuje několik alternativ, na kterých se teprve musíme domluvit. Očekáváme, že celý proces skončí k 30. červnu 2020. Případně některé další vysílače, které již nebudou vysílat v pásmu 700 MHz, bychom chtěli vypnout do začátku února 2021. Tím bychom chtěli naplnit evropské rozhodnutí o uvolnění pásma 700 MHz,“ dodal předseda Koordinační expertní skupiny.

Štítky