Telekomunikační společnost KPN oznámila, že začne divákům distribuovat set-top-boxy, které dokáží přijímat televizní vysílání ve standardu DVB-T i DVB-T2.

Do konce letošního března přejde nizozemský telekomunikační operátor KPN na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Podle serveru BroadbandTVnews.com firma již informovala domácnosti, které přijímají televizní signál pozemní cestou, o nutnosti výměny přijímače nebo pořízení set-top-boxu. Zároveň upozornila, že pro nové vysílání využije kodek H.265/HEVC, v němž vysílají i české nebo německé sítě DVB-T2. Diváci dostanou od operátora box, který zvládá přijímat jak vysílání ve standardu DVB-T, tak v DVB-T2/HEVC.

Přechod na nový vysílací standard společnosti KPN přímo nařizuje licence pro provoz terestrických televizních sítí, kterou získala v červenci 2016. Licence je platná do 1. února 2030. Do stejného roku garantuje Mezinárodní telekomunikační unie ITU i Evropská komise kmitočtová pásma 400 až 600 MHz pro potřeby televizního vysílání. Pozemní cestou přijímá televizi v Nizozemí prostřednictvím sítí KPN zhruba 300 tisíc domácností. Vedle toho ještě samostatně vysílá veřejnoprávní televize NPO svoje programy NPO1, NPO2 a NPO3 na vlastních regionálních vysílačích, pro něž ještě nebyl vydán plán přechodu na DVB-T2.

Štítky