Veřejnoprávní média chtěla tyto peníze využít pro digitalizaci: Česká televize na přechod k DVB-T2 a Český rozhlas na budování vlastní sítě DAB+.

Vratky daně z přidané hodnoty za vybrané koncesionářské poplatky, které si u soudů vybojoval Český rozhlas a Česká televize, chce zrušit ministerstvo financí. Resort pod vedením ministryně Aleny Schillerové (nestraník za hnutí ANO) připravil novelu zákona o daních, jež počítá se znovuzavedením odvodů daně z přidané hodnoty za rozhlasový a televizní poplatek, což oběma veřejnoprávním médiím způsobí problémy. Jak rozhlas, tak televize chtěli ušetřené peníze využít pro budování nových digitálních sítí. Kavčí hory pro spuštění a rozvoj přechodové sítě DVB-T2, Český rozhlas na budování multiplexu DAB+.

Zrušení vratek DPH za vybrané koncesionářské poplatky by vedlo k přehodnocení plánů veřejnoprávních médií. U České televize by se například projevilo na menších investicích do programu. Kavčí hory by musely oželet některé sportovní přenosy, snížily by se i výdaje na původní dramatickou tvorbu. Český rozhlas by patrně zpomalil rozšiřování digitální sítě ČRo DAB+, která nyní vysílá v Praze, Brně, Ostravě, Plzni a Berouně. Ministerstvo financí poslalo návrh novely zákona do meziresortního připomínkového řízení. Poté jej vláda předloží Poslanecké sněmovně k projednání.

Problematice rušení vratek DPH a jeho vlivu na druhou televizní digitalizaci v České televizi se budeme věnovat v rozhovoru s vedoucím úseku strategie a rozvojových projektů ČT Pavlem Hanušem, který Televizníweb.cz vydá příští týden.

Štítky