UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Českým Radiokomunikacím zbývá spustit poslední dva vysílače velkého výkonu pro jejich přechodový multiplex DVB-T2: Kleť a Mařský vrch.

Nejsledovanější české komerční televize bude možné ještě letos na jihu Čech sledovat prostřednictvím pozemního digitálního vysílání nové generace DVB-T2. České Radiokomunikace (CRA) plánují v prosinci spustit poslední dva silné vysílače Přechodové sítě 12, která šíří programy z celoplošných multiplexů 2 a 3 a část programů z Regionální sítě 8. Jde o hlavní jihočeský vysílač Kleť a vimperský Mařský vrch, který s Kletí vysílá v jednofrekvenční síti. Jižní Čechy tak budou ke konci roku pokryty signálem všech tří přechodových multiplexů DVB-T2. Pozdní start Přechodové sítě 12 souvisí s ukončováním vysílání DVB-T v sousedním Německu. CRA musely čekat na uvolnění vysílacího kanálu, který mají přidělen pro DVB-T2 v tomto regionu.

Aktuální pokrytí Přechodové sítě 12 a vysílací kanály (Zdroj: CRA)

Celostátní pokrytí stoupne o dvě procenta

S komplikovanou mezinárodní koordinací kmitočtů se u této lokality potýkala už Česká televize, která z Kletě začala vysílat v DVB-T2 jako první. Její Přechodová síť 11 ale může využívat snížený výkon 10 kW oproti původně zamýšlenému plnému výkonu 100 kW. Omezení bude trvat nejméně do konce letošního roku. Jedinou výhodou pro ČT je fakt, že v DVB-T2 vysílá na stejném kanálu 50, který do konce loňského roku využívala Regionální síť 8 a tak ji měla řada bytových domů předladěnu ve společných televizních anténách. Přechodová síť 12 bude na jihu Čech využívat vysílací kanál 27, který by se však rušil s bavorským vysílačem Brotjacklriegel, jenž na stejném kanálu šíří tamní veřejnoprávní multiplex BR výkonem 100 kW. Tento vysílač se bude vypínat letos v listopadu.

Pro Přechodovou síť 12 bude start z obou jihočeských vysílačů znamenat rozšíření pokrytí o dvě procenta obyvatel České republiky, konkrétně z 97,9 na 99,9 procenta. CRA plánují, že do konce letošního roku zprovozní i všech 51 dokrývačů tohoto přechodového multiplexu, které budou kopírovat sekundární síť vysílačů malého výkonu celoplošného multiplexu 2. V kompletní sestavě by pak Přechodová síť 12 měla fungovat zhruba rok – již v lednu 2020 se totiž začne rozdělovat na finální sítě 22 a 23, které nahradí vypínané celoplošné multiplexy 2 a 3 vysílající ve standardu DVB-T. Kanál 27, na kterém bude na jihu Čech vysílat Přechodová síť 12, připadne finálnímu multiplexu 22.

Pokrytí Přechodové sítě 12 od konce letošního roku a vysílací kanály (Zdroj: CRA)

Na jihu Čech bude v DVB-T2 již 32 televizí

Druhý finální multiplex 23, který se na jihu Čech začátkem roku 2020 oddělí od Přechodové sítě 12, využije vysílací kanál 22, na kterém dnes vysílá multiplex 3. Pro diváky, kteří využívají společné televizní antény (STA), to je dobrá zpráva. Bude jim totiž stačit pouze na konci letošního roku upravit STA pro příjem televizního signálu na kanálu 27 a poté již nebudou muset nic měnit: na stejném kanálu později naladí finální multiplex 22, místo multiplexu 3 se jim v STA objeví finální multiplex 3 a místo někdejší Regionální sítě 8 jim již nyní vysílá na kanálu 50 Přechodová síť 11 České televize (pravda, ta začátkem roku 2020 přejde na finální kanál 39). K tomu lze ještě z Kletě naladit Přechodovou síť 13 společnosti Digital Broadcasting, která vysílá na kanálu 32.

A jaké programy ke konci roku vstoupí do DVB-T2 na jihu Čech? Přechodová síť 12 obsahuje celkem 18 komerčních televizí ve standardním rozlišení obrazu: Novu, Novu Cinema, Primu, Primu Cool, Primu love, Primu Zoom, Primu Krimi, Barrandov, Barrandov Plus, Kino Barrandov, Barrandov Family, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV, Šlágr 2, televizi Seznam a televizi Noe. Součástí multiplexu je i křesťanské Rádio Proglas. Celkem bude možné na jihu Čech od prosince přijímat prostřednictvím DVB-T2 již 32 českých televizních programů, z toho osm v HD rozlišení. Do nového standardu by postupně měly přejít i jihočeské regionální televize, protože již v červnu příštího roku ukončí vysílání všechny regionální sítě DVB-T.

Štítky