Není ovšem jisté, zda by komerční rádio mohlo vysílat ve veřejnoprávním rozhlasovém multiplexu. Síť ČRo DAB+ už nyní pokrývá dálnice D1 a D5.

Odvážnou myšlenku vyslovil majitel specializovaného dopravního Rádia Dálnice Radim Pařízek, který by si podle svých slov dokázal představit zapojení této stanice do digitálního vysílání veřejnoprávního Českého rozhlasu. Pařízek to uvedl u příležitosti představení programové spolupráce se sítí rádií Hey a rozšíření programu o anglické dopravní zpravodajství, k nimž Rádio Dálnice pořádalo minulý týden tiskovou konferenci. Již na červnové odborné konferenci DIGIMEDIA 2018 přitom Radim Pařízek nabídl Českému rozhlasu jednání o spolupráci a s generálním ředitelem ČRo René Zavoralem se předběžně dohodl na schůzce. K té však dosud nedošlo.

„Oba jsme časově dost vytížení, ale věřím, že k našemu setkání nakonec dojde,“ uvedl Radim Pařízek. Nápad na participaci Rádia Dálnice na digitálním vysílání ČRo, které se momentálně soustředí v pokrytí na největší města (Praha, Brno, Ostrava a Plzeň) a do konce roku chce zasáhnout i dálnice D1, D5 a D8, majitel jediného čistě dopravního rádia zatím s nikým nekonzultoval a není si ani jistý, zda by to zákon Českému rozhlasu dovoloval. Digitální multiplex ČRo DAB+ momentálně může naladit 40 procent obyvatel České republiky, do konce roku by jich mělo být už 60 procent. Český rozhlas nedávno zveřejnil ambiciózní plán, podle něhož pokrytí jeho digitální sítě do poloviny příštího roku stoupne na 75 procent a ke konci roku 2019 až na 80 procent populace.

Představa Rádia Dálnice o ideálním pokrytí české dálniční sítě (zdroj: Route Radio)

V analogu spolupracuje s Rádii Hey

Rádio Dálnice vysílá analogově z 48 vysílačů a dokrývačů, které se soustředí podél dálnic D1, D2, D5, D8, D11 a dálničních přivaděčů. Dopravní zpravodajství šíří i prostřednictvím 16 vysílačů rádií Hey, které přebírá jeho Dopravní expres. „Pro rádia Hey je spolupráce s Rádiem Dálnice vítaným rozšířením programu, zvláště pak když nemalá část posluchačů věnuje rádiu čas především během řízení,“ vysvětlil provozovatel této rozhlasové sítě Miroslav Pýcha. Programová synergie bude těžit i ze spolupráce Rádia Dálnice s dopravní sekcí Policie České republiky a BESIPem. Ve vysílání se tak objeví i edukativní pořady, spoty a další příspěvky zaměřené na prevenci a zvýšení bezpečnosti silničního provozu.

Dopravní zpravodajství se nemá omezit pouze na rozhlasové vysílání. Rádio Dálnice spouští celou platformu informací, jež se k řidičům dostávají prostřednictvím různých mediatypů. Vedle rádia jde o regionální televizi Info TV Brno a Jižní Morava, jenž připravuje sesterské stanice v Praze a Ostravě, dopravně-informační internetový portál a v neposlední řadě o chytrou mobilní aplikaci Rádia Dálnice, již stanice spustí začátkem příštího roku. „Rádio Dálnice tak poskytne komplexní službu řidičům bez ohledu na to, jakým způsobem se budou k jeho informacím dostávat. To je podstata moderního multimediálního světa,“ konstatuje Radim Pařízek. Mobilní aplikaci by chtělo Rádio Dálnice zprovoznit začátkem příštího roku.

Aktuální pokrytí Rádia Dálnice a Rádia Hey, které přebírá jeho dopravní zpravodajství (Zdroj: Route Radio)

Jaké jsou další šance v DAB+?

Pokud by nevyšla spolupráce s Českým rozhlasem, do digitálního vysílání DAB+ by se mohlo Rádio Dálnice dostat prostřednictvím pilotních vysílání operátorů Teleko a RTI cz, kteří provozují několik regionálních rozhlasových multiplexů. Žádný z nich ale výrazně nepokrývá dálnici D1, o níž jde Rádiu Dálnice především. Prostřednictvím hlavní dálniční tepny chce totiž oslovit i zahraniční řidiče, kteří využívají D1 pro tranzit přes Českou republiku. Jak se ale tito cizinci dozví o Rádiu Dálnice a jeho anglickém dopravním zpravodajství? „Uvažovali jsme o použití billboardů, ale ty jsou už podél dálnic zakázány. Spíše tedy půjdeme cestou spolupráce s podobně zaměřenými rádií v sousedních zemích,“ vysvětlil Radim Pařízek.

Podle ředitele Rádia Dálnice Radima Poláška by mohla dopravní rádia okolních zemí upozorňovat, že řidiči, kteří se blíží k hranici České republiky, si mohou naladit anglickojazyčné dopravní zpravodajství Rádia Dálnice na konkrétní frekvenci. „Plánujeme také jednat s ministerstvem dopravy o výjimce, aby se logo Rádia Dálnice s informací o frekvenci a dopravním zpravodajství v angličtině objevila na dopravních cedulích při vjezdu do České republiky,“ přiblížil Polášek. Majitel Rádia Dálnice Radim Pařízek si ale podle svých slov nedělá iluze o tom, že by se poté na těchto cedulích objevily informace i o dalších českých komerčních rádiích, jež by si nenechaly ujít příležitost k zajímavé reklamě.

Štítky