UVNITŘ PROGRAM A ŘEČNÍCI – Odbornou konferenci pořádají 26. listopadu 2018 v kongresovém centru pražského hotelu Clarion České Radiokomunikace.

Jak jsou Češi připraveni na druhou televizní digitalizaci a přechod k vysílání v novém standardu DVB-T2? Právě touto otázkou se bude zabývat odborná konference Innovation Day, kterou v pondělí 26. listopadu 2018 pořádají v pražském hotelu Clarion ve Vysočanech České Radiokomunikace. Zaměří se především na oblast regulace a pak také technologické aspekty přechodu na DVB-T2.  Mezi řečníky se objeví i zajímavé a nečekané tváře, například bývalý ředitel TV Nova Jan Andruško. Exšéf Novy vystoupí jako zástupce právní kanceláře White&Case v bloku věnovaném regulaci, konkrétně na téma „Situace v Česku a Evropě z hlediska legislativy a regulace“.

Celý úvodní blok konference zahájí předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jaromír Novák vstupní řečí o důležitosti a komplexnosti procesu přechodu na DVB-T2. Marek Ebert, ředitel sekce regulace ČTÚ, poté seznámí přítomné s kmitočty vyčleněnými pro budoucí vysílání DVB-T2 a Martin Gebauer, generální ředitel CRA, s novými horizonty televizního vysílání a médií. Pořadatelé konference nabídnou rovněž pohled zpoza hranic České republiky. V první části Innovation Day vystoupí důležitý zahraniční host.

Na konferenci vystoupí i bývalý generální ředitel TV Nova Jan Andruško (Foto: White&Case)

Zkušenosti z Rakouska

Generální ředitel rakouské vysílací společnosti ORS (Österreichischer Rundfunk) Michael Wagenhofer pohovoří o budoucnosti televizního vysílání v Rakousku. Jeden z hlavních řečníků letošního Innovation Day popíše, jakým způsobem funguje nový typ pozemního digitálního vysílání, který je v HD kvalitě zakódovaný a přístupný pouze těm divákům, kteří platí koncesionářské poplatky veřejnoprávní televizi ORF. Dalším velkým tématem bude hybridní vysílání HbbTV, které čeká v souvislosti s přechodem na DVB-T2 světlá budoucnost, protože řada diváků si kvůli DVB-T2 pořídí nové a chytré televizory, které vůbec poprvé připojí k internetu. Počet lidí, kteří využívají služeb HbbTV v Česku, tak bude raketově růst.

Podstatnou část technologického bloku Innovation Day budou CRA věnovat otázce certifikace přijímačů vhodných pro DVB-T2/HEVC v České republice. Na českém trhu je v současné chvíli k dispozici téměř dva tisíce typů zařízení ověřených a certifikovaných pro příjem DVB-T2. Je trh dobře zásobený? Je větší zájem o televize nebo set top boxy? Na co by se prodejci elektroniky měli zaměřit? V druhé části se konference zaměří na přechod na DVB-T2 z pohledu prodejců a výrobců elektroniky a na praktický přechod z pohledu diváků a domácností. Nejen certifikaci, ale i Technickému plánu přechodu na DVB-T2 a jeho momentálnímu naplňování se bude věnovat Marcel Procházka, ředitel regulace CRA.

Marcel Procházka z CRA pohovoří o naplňování Technického plánu přechodu na DVB-T2 (Foto: CRA)

Registrace na akci je zdarma

DVB-T2/HEVC z pohledu výrobců a distributorů televizních přijímačů a stav na trhu s televizními přijímači, statistiky a předvánoční očekávání shrne zástupce dosud neupřesněné výzkumné agentury. A na samotný závěr druhého bloku i celé konference Jakub Melín z pražské servisní společnosti DVB servis se podívá na druhou televizní digitalizaci pohledem praktického přechodu na DVB-T2 v domácnostech – nejen co se týče nových přijímačů, ale také úpravy antén, a především společných televizních antén. Po obou blocích konference bude následovat diskuse, během níž se budou moci účastníci konference ptát všech prezentujících.

Konference Innovation Day je plánovaná jako půldenní akce se začátkem v 9:00 hod. (prezence registrovaných je již od 8:30 hod.). Kompletní seznam řečníků a podrobný program je k dispozici na webu www.i-day.cz, kde se lze také zdarma na tuto akci zaregistrovat. Kapacita sálu v hotelu Clarion je omezena, takže doporučujeme registraci neoddalovat. Partnerem akce je advokátní kancelář White&Case, mediálními partnery Televizníweb.cz a Český rozhlas Digitální rádio. Televizníweb.cz přinese z Innovation Day 2019 průběžné zpravodajství.