UVNITŘ SEZNAM ZPROVOZNĚNÝCH VYSÍLAČŮ – Třetí přechodový multiplex pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 odstartoval v Jablonci nad Nisou a Liberci.

Nejen České Radiokomunikace a Česká televize, ale i společnost Digital Broadcasting stihla ještě do konce letošního roku spustit všechny vysílače svojí přechodové sítě pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2. Operátor již před Vánoci avizoval, že v nejbližších dnech oznámí názvy dvou dalších lokalit, které pokryje signálem Přechodové sítě 13. Mezi svátky stihl zprovoznit městský dokrývač DVB-T2 v Liberci a v noci na dnešek připravoval ke spuštění hlavní severočeský vysílač na Černé studnici u Jablonce nad Nisou. Kvůli startu DVB-T2 měl tento vysílač v noci zhruba půldruhé hodiny dlouhou výluku. Černá studnice je posledním základním vysílačem Přechodové sítě 13, který ještě nebyl v provozu.

Třetího televizního multiplexu nové generace se tak dočkal i Liberecký kraj, který o něj byl dosud ochuzen. Liberecký dokrývač využije kanál 24 a bude mít maximální výkon 0,5 kW, Černá studnice vysílá rovněž na kanálu 24 výkonem 10 kW. V obou případech je použita horizontální polarizace. Diváci, kteří na Liberecku přijímají z Černé studnice nebo Liberce signál celoplošného multiplexu 4 nebo Regionální sítě 7, naladí Přechodovou síť 13 bez problémů. Potřebují k tomu pouze nový přijímač DVB-T2/HEVC – tedy buď integrovaný televizor, nebo set-top box, který propojí mezi anténu a svoji stávající televizi. Diváci žijící v bytových domech se společnou televizní anténou (STA) ještě musí zajistit úpravu STA.

Zbývají dva nejslabší dokrývače

Přechodová síť 13 obsahuje 10 celoplošných programů komerčních televizí a několik regionálních stanic. Celoplošně jejím prostřednictvím ve standardu DVB-T2 vysílá Nova, Nova Cinema, Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Relax, Rebel, Kinosvět, Joj family HD a Prima Comedy Central HD. Regionálně s přesahem do různých krajů (podle jednofrekvenčních sítí jednotlivých vysílačů) jde o televize Polar HD a V1 HD. Po spuštěn dvou severočeských vysílačů operátorovi zbývá zprovoznit ještě dva malé dokrývače, které u přisuzuje Technický plán přechodu na DVB-T2. Jde o městský dokrývač v Adamově u Brna a vůbec nejslabší plánovaný dokrývač v Holoubkově na Rokycansku s výkonem pouhé tři Watty.

Celkem má nyní Digital Broadcasting zprovozněno 32 základních vysílačů velkého výkonu a 31 dokrývačů. Přechodová síť 13 kopíruje infrastrukturu multiplexu 4, pro jehož klienty zajišťuje souběžné vysílání ve standardech DVB-T a DVB-T2. Po postupném vypnutí vysílačů DVB-T, k němuž v případě multiplexu 4 dojde mezi lednem a červnem 2020, Digital Broadcasting zprovozní finální síť 24, která nahradí nejen multiplex 4, ale také Přechodovou síť 13. V řadě lokalit bude finální síť 24 využívat kmitočty, na kterých dnech vysílá multiplex 4. To bude výhoda zejména pro bytové domy s STA: ušetří na úpravách antén, konkrétně na nových kanálových vložkách či přelaďování těch stávajících. Diváci se ale neobejdou bez nových přijímačů DVB-T2/HEVC.

Seznam zprovozněných vysíla… by on Scribd

Jediná přechodová síť s regionálním členěním

Přechodová síť 13 je jediným multiplexem nové generace, který umožní přechod na DVB-T2 regionálním televizím. Momentálně nabízí odpojování až na osm velkých regionů, po spuštění finální sítě 24 by však mělo jít o všechny kraje České republiky. Provozovatelé regionálního televizního vysílání prostřednictvím klasických vysílačů tak mají jedinou šanci, jak si zajistit hladký přechod na nový vysílací standard, aniž by jim hrozilo, že se budou muset svým divákům na nějakou dobu odmlčet. To naopak hrozí televizím, které vysílají v některé z 20 regionálních sítí DVB-T. Na ně totiž stát při vytváření přechodových sítí DVB-T2 nemyslel a regionálním sítím DVB-T chce odebrat kmitočty k 30. červnu 2019, tedy půl roku před vznikem finálních sítí DVB-T2, v nichž by tyto programy mohly pokračovat ve svém vysílání.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ale již naznačil, že regionálním sítím DVB-T pravděpodobně prodlouží individuální oprávnění pro využívání kmitočtů až do konce roku 2019 nebo do prvního čtvrtletí 2020. Výjimka by se nevztahovala na kmitočty, které bude stát potřebovat pro výstavbu finálních sítí DVB-T2. V ideálním případě by tak regionální sítě DVB-T mohly končit ve stejné době jako celoplošné multiplexy vysílající v tomto standardu. Zda tomu tak bude doopravdy, bude záležet na tom, zda ČTÚ vydá nový návrh na aktualizaci Plánu využití rádiového spektra (PVRS) a stihne vyřídit připomínky k němu již do 30. června 2019, kdy se mají regionální multiplexy odmlčet.

Štítky