Jaké jsou hlavní výhody nové generace pozemního digitálního televizního vysílání, kterým Česká republika v příštím roce nahradí současné sítě DVB-T?

Zhruba rok zbývá divákům, kteří přijímají televizní signál na klasickou anténu nebo prostřednictvím společné televizní antény (STA) z pozemních vysílačů na to, aby si pořídili nový televizor nebo set-top box pro nový vysílací standard DVB-T2. Pozemní digitální televize druhé generace se ale vyplatí i klientům satelitní nebo kabelové televize. DVB-T2 totiž do značné míry dožene technické možnosti satelitu či kabelu, především v nabídce většího počtu programů, a to i ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Bezkonkurenční výhodou DVB-T2 pak bude fakt, že jeho příjem je pro koncového diváka zdarma, což u jiných typů televizního vysílání neplatí. Spekulace o zpoplatnění příjmu současných programů komerčních televizí se nezakládají na pravdě.

1. Za DVB-T2 neplatíte žádný servisní poplatek

Ještě před několika lety nebylo neobvyklé, že si kabelové společnosti účtovaly stovky korun měsíčně za zprostředkování základní programové nabídky s 30 televizními kanály. Dnes je možné pozemní cestou přes DVB-T nebo DVB-T2 naladit 35 televizních stanic, z toho část v HD kvalitě. Po dokončení přechodu na DVB-T2 a vypnutí vysílačů DVB-T programů v pozemním vysílání ještě přibude, včetně HD verzí těch nejsledovanějších televizí. Programová nabídka bude podobná jako základní „bezplatné“ balíčky satelitních operátorů, za které však divák musí platit servisní poplatek, který se každoročně zvyšuje. Takže pokud vás nyní satelitní společnosti lákají na svoje služby s aktivací a novým satelitním kompletem na jednu korunu, buďte si jisti, že z vás peníze za tyto služby dostanou jiným způsobem – závazkem na dva roky, během nichž jenom za základní „bezplatnou“ programovou nabídku zaplatíte téměř 3 000 Kč v servisních poplatcích.

2. Nepotřebujete kabelovou přípojku ani satelitní parabolu

Prakticky na každém domě v Česku je klasická televizní anténa, na kterou diváci přijímali televizní vysílání třeba ještě za analogu. Na stejnou anténu bylo možné přijímat i pozemní digitální televizní vysílání první generace DVB-T a stejně tak na ní lze naladit i nové vysílání DVB-T2. Mění se pouze samotný přijímač: buď si zakoupíte nový televizor s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC/H.265, nebo set-top box se stejnou výbavou, který zapojíte mezi anténu a stávající televizor. Naopak u všech ostatních typů televizního vysílání musíte splnit určité předpoklady, abyste je mohli přijímat. Satelit vyžaduje možnost instalace satelitní paraboly na fasádu nebo střechu domu, což si ne každý může dovolit (např. pokud je v pronájmu a majitel to neumožní, nebo jsou proti památkáři, případně parabola nemá vhodný výhled, aby zajistila bezproblémový příjem signálu). Kabelová televize vyžaduje dosah kabelové sítě daného operátora a účastnickou zásuvku. IPTV zase dostatečně kvalitní a rychlé připojení k internetu.

3. Přijímače DVB-T2 jsou nejlevnější

Televizory nebo set-top boxy pro příjem DVB-T2, pokud nejde o kombinované přijímače pro různé typy televizního vysílání, jsou z celé škály TV přístrojů nejlevnější. Základní set-top boxy aktuálně začínají na ceně 600 korun a dá se očekávat, že do příštího roku, kdy se v Česku začnou vypínat vysílače DVB-T, jejich cena ještě klesne. Pro diváka tak přechod na DVB-T2 znamená jednorázovou investici v ceně jednoho rodinného oběda v restauraci, po níž už nemusí za sledování televize platit žádné další poplatky, pokud nepočítáme koncesionářský poplatek České televizi (ale ten musí hradit i zákazníci kabelové, satelitní a IP televize). Přijímač si divák může zprovoznit sám, zatímco u jiných televizních platforem potřebuje asistenci servisního technika.

4. Stabilita příjmu signálu i za zhoršeného počasí

Kdo někdy měl satelitní televizi, má jistě bohaté zkušenosti s výpadky signálu během zhoršeného počasí. Za deště, při bouřkách nebo silném sněžení signál zkrátka vypadává. V létě zase bývá období, kdy dochází k tzv. slunečním výpadkům satelitní televize. Takových výkyvů se u DVB-T2 nedočkáte. Terestrické televizní vysílání druhé generace také nemůže trpět potížemi s internetovým připojením, které čas od času potrápí diváky IPTV, nebo výpadky kabelové sítě jako u kabelové televize. Pozemní televizní vysílání patří k základním a nepostradatelným službám státu, které fungují za jakékoli situace a lze se na ně spolehnout i při různých krizích, jako jsou povodně, kalamitní stavy nebo další živelné katastrofy.

5. V kombinaci s internetem nabízí interaktivitu

Velkou nevýhodou pozemní digitální televize bylo její omezení na lineární vysílání. Divák se zkrátka mohl dívat pouze na to, co mu jednotlivé televizní stanice nabízely v reálném čase. To však již delší dobu neplatí. Televizory nebo set-top boxy vybavené pro příjem hybridního vysílání HbbTV a připojené k internetu nabízí možnost přehrávání pořadů z televizních archivů, přijímače s pevným diskem zase možnost zastavení živého vysílání a zpětné přehrání (funkce TimeShift) nebo nahrávání pořadů pro pozdější sledování. Vybrané přijímače dokonce umožňují jeden televizní program sledovat a z druhého současně nahrávat. HbbTV 2.0 nabídne i interaktivitu a možnost objednání zboží z televizní reklamy přímo na obrazovce pomocí dálkového ovladače.