Cílovým standardem pro pozemní digitální vysílání v Polsku má být DVB-T2/HEVC, uvedlo polské ministerstvo pro digitalizaci.

Polsko spojí uvolňování kmitočtového pásma 700 MHz s přechodem na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 a použije přitom kodek HEVC jako Česká republika nebo Německo. Vyplývá to z návrhu aktualizace „D-Booku“ se základními technickými parametry televizorů a set-top boxů určených pro polský trh. Podle něj nebude možné od 30. června 2020 prodávat televizní přijímače bez tuneru DVB-T2 a kodeku HEVC. Polsko hodlá uvolnit pásmo 700 MHz do poloviny roku 2022, tedy o dva roky později než Česká republika. Poté bude televizní vysílání využívat pouze pásma VHF a UHF v rozsahu 470 – 694 MHz.

Ministerstvo jde ve svém dokumentu ještě dál a žádá, aby Ultra HD přijímače podporovaly vysoký dynamický rozsah HDR a vysokou snímkovou rychlost HFR. Operátoři multiplexů DVB-T2 budou moci ve svých sítích použít nový zvukový formát AC-4 od společnosti Dolby Labs. Televizory a set-top boxy, které umožňují příjem hybridního vysílání, musí být vybaveny verzí HbbTV 2.0.1, která umožňuje využívat platební kanály. Specifikace také již netrvá na vybavenosti televizních přijímačů analogovým rozhraním SCART a optickým S/PDIF.