Při první televizní digitalizaci slibovala největší satelitní služba Skylink základní programy zdarma a poté na ně uvalila servisní poplatek. Nyní nabízí montáž a aktivaci služby „za korunu“. Opět jde o marketingový trik.

Uvažujete o tom, že se necháte zlákat zajímavou nabídkou na satelitní televizi s vybavením a instalací za pouhou jednu korunu? Právě na tuto symbolickou částku láká největší česká satelitní služba Skylink televizní diváky, kterým se nechce řešit přechod na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Výhoda je to ale jenom zdánlivá. Skylink slibuje vybavení a instalaci satelitního přijímače a paraboly pro televizor v hodnotě sedmi tisíc korun za jedinou korunu, ale už moc nekomunikuje podmínky, za jakých zájemce této „výhodné“ ceny dosáhne. Zatímco u přechodu na DVB-T2 by jednorázově investoval do nákupu přijímače nebo set top boxu za 550 Kč a sledování televize by měl nadále zadarmo, u „korunové“ nabídky Skylinku ho čeká nemilé překvapení.

Cenu satelitního přijímače, antény a instalace si totiž Skylink od nového zákazníka vybere jinak. Akční nabídka se týká pouze těch zájemců, kteří se satelitnímu operátorovi upíší minimálně na dva roky a objednají si některý ze základních programových balíčků, nikoli však omezenou programovou nabídku. Nejlevnější základní balíček Smart vyjde na 239 korun měsíčně, nejdražší Komplet na 1 100 Kč měsíčně. Násobeno 24 měsíci, na které se zákazník musí upsat, aby získal instalaci a přijímač za korunu, vychází nejnižší nabídka na 5 736 korun a nejdražší dokonce na 26 400 Kč. Skylink avizuje akci „instalace a přijímače za korunu“ pouze do konce února, dá se však očekávat, že ji prodlouží, tak jako to už v minulosti několikrát udělal. Od března však zdraží základní balíček Smart na 259 korun měsíčně, takže instalace a přijímač za korunu ve skutečnosti vyjdou nejméně na 6 216 korun.

Máte více televizí? Cena se vám znásobí

Pokud má domácnost více televizí a chce na nich přijímač satelitní Skylink, cena se jim bude podle počtu přijímačů násobit. Ani samotná instalace satelitní televize není ve skutečnosti za korunu, nezahrnuje totiž cestu technika (účtuje se podle počtu kilometrů od provozovny smluvního technika), výložník nebo konzoli pro uchycení paraboly a případné použití plošiny nebo instalaci paraboly na střeše, což je v případě satelitní televize opravdu pravděpodobné. Zájemce o „akční“ Skylink si tedy rozhodně musí připravit více než jednu korunu. „Všechny položky nad rámec standardní instalace jsou účtovány dle ceníku technika. Cenu případného materiálu a úkonů nad rámec standardní instalace je třeba s daným technikem dohodnout před zahájením instalačních prací,“ upozorňuje sám Skylink.

Pokud chce zájemce o satelitní televizi ušetřit a bude trvat na omezené programové nabídce Digital, akční cena přijímače a instalace „za korunu“ se ho netýká. Satelitní přijímač, dekódovací kartu, instalaci a aktivaci si hradí v plné výši. Musí také počítat s pravidelnou měsíční platbou servisního poplatku, který aktuálně činí 89 korun měsíčně. Skylink tento poplatek každoročně zvyšuje. V roce 2012 začal na 29 korunách, od letošního března zvýší cenu jednorázových ročních či dvouletých úhrad servisního poplatku ze 1 198 na 1 399 korun (u ročního) a z 1 895 na 2 399 Kč u platby za dva roky. Dá se očekávat, že servisní poplatek nadále poroste. Ani akční instalace a přijímač „za korunu“ nemusí vydržet příliš dlouho.

Jediná televize bez poplatků? DVB-T2!

Vzpomeňme na situaci okolo první televizní digitalizace, kdy Skylink začal v roce 2008 nabízet základní programy zdarma, aby je po dokončení digitalizace zpoplatnil zmíněným servisním poplatkem. Český telekomunikační úřad to tehdy označil za nekalou praktiku a uložil provozovateli Skylinku vysokou pokutu. Nyní se Skylink znovu snaží navodit dojem, že přechodem k satelitní televizi diváci vydělají, protože získají více programů za minimální cenu. Faktem ale je, že upíší satelitnímu operátorovi a budou muset za příjem televize platit pravidelné měsíční poplatky v řádu několika set korun, zatímco kdyby se rozhodli zůstat u pozemního příjmu televize, mohli by ji nadále sledovat zdarma. Pouze by si museli pořídit nový přijímač DVB-T2/HEVC.

Pro řadu diváků, kteří se rozhodnou pro satelitní příjem televize, mohou být nemilým překvapením výpadky signálu během špatného počasí, za deště nebo sněžení. Takový problém u pozemního digitálního vysílání, ať už ve standardu DVB-T nebo nastupujícího DVB-T2, neexistuje. V létě se satelitní televize potýká i s tzv. „slunečním výpadkem“, kdy se Slunce, družice a přijímací satelitní parabola dostanou do jedné přímky. U diváka pak dochází k výraznému poklesu signálu, který se projeví jako výpadky televizního vysílání. Existují dokonce případy, kdy sluneční interference zničila nevhodný kryt konvertoru – prostě jej spálila. To u klasické televizní antény nehrozí.

Štítky