UVNITŘ DOKUMENTY – Již za měsíc v Praze a části středních Čech nenaladíte programy České televize prostřednictvím multiplexu 1 ve standardu DVB-T.

Pouhý měsíc dělí diváky pozemní digitální televize v Praze a části Středočeského kraje od chvíle, kdy si budou muset kvůli zachování příjmu programů České televize pořídit nový přijímač DVB-T2/HEVC. V noci z 27. na 28. listopadu 2019 totiž Kavčí hory ukončí vysílání veřejnoprávního multiplexu 1 z hlavních pražských vysílačů Žižkov a Cukrák, a také ze zhruba desítky dokrývačů ve Středočeské a Plzeňském kraji, které odebírají primární signál z těchto vysílačů. Minulý týden ministerstvo průmyslu a obchodu pořádalo v Praze první ze seminářů určený starostům a dalším zástupcům obcí, na kterém o připravovaném přechodu na vysílání DVB-T2 informovali zástupci státu, operátorů vysílacích sítí, vysílatelů i anténář. Jejich prezentace vám nabízíme v plném znění.

Pavel Dvořák, předseda Koordinační expertní skupiny MPO

Proč se vlastně přechází na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2/HEVC? Kdo rozhodl o uvolnění pásma 700 MHz, v němž nyní probíhá televizní vysílání DVB-T a co to bude znamenat v praxi nejen pro diváky, ale i televizní a telekomunikační trh? Předseda Koordinační expertní skupiny při ministerstvu průmyslu a obchodu Pavel Dvořák na semináři přiblížil legislativní přípravy na druhou televizní digitalizaci.

Pavel Dvořák: Důvody a práv… by Jan.Potucek on Scribd

Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací

Konkrétní průběh listopadového přechodu na DVB-T2 vysílání v Praze přiblížil účastníkům semináře Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací. Veřejnoprávní multiplex 1 bude na vysílačích Žižkov a Cukrák vypnut 27. listopadu ve 23:59 a od půlnoci na 28. listopadu už bude možné vysílání ČT pozemní cestou naladit pouze v novém standardu DVB-T2. Pro diváky, kteří již nyní přijímají Přechodovou síť 11 s HD programy České televize, se nic nezmění. Nové vysílání bude pokračovat na kanále 26.

Marcel Procházka: Jsme přip… by Jan.Potucek on Scribd

Michal Kratochvíl, technický ředitel České televize

Česká televize na semináři přiblížila pomocí názorných mapek jednotlivé fáze vypínání multiplexu 1, které završí vypnutím posledního vysílače 31. května ve Zlínském kraji. Listopadový termín se bude týkat nejen obou hlavních pražských vysílačů, ale také devíti dokrývačů včetně Holoubkova v Plzeňském kraji. Zde ČT dosud nespustila vysílání DVB-T2, ale podle Michala Kratochvíla se tak stane, neboť v blízkosti dokrývače se nachází sídliště, které by vypnutím vysílání DVB-T bez náhrady přišlo o pozemní signál ČT. Systémový inženýr Karel Moulík poté informoval o internetových stránkách věnovaných přechodu na DVB-T2, včetně inovovaného webu www.digict.cz.

Michal Kratochvíl: Česká te… by Jan.Potucek on Scribd

Radim Pařízek, jednatel Digital Broadcasting

Celoplošný multiplex 4, který provozuje společnost Digital Broadcasting a v němž vysílají mj. tematické kanály skupiny Nova, čeká bezproblémový přechod na DVB-T2 v Praze. Finální síť 24 totiž využije stejný kanál 42 jako dnešní multiplex 4, takže diváci nebudou muset upravovat společné televizní antény. Ve středních Čechách půjde obdobně o kanál 44, který dnes využívá multiplex 4. K přepínání multiplexu 4 v Praze dojde 8. ledna 2020, ve středních Čechách o den později. V průběhu listopadu operátor spustí v Regionální síti 7 a patrně i v multiplexu 4 nový program „Televize přes anténu“ zaměřený na přechod k DVB-T2. Plánuje také spustit nový web www.multiplex24.cz.

Radim Pařízek: MUX 4, PS 13… by Jan.Potucek on Scribd

Jakub Melín, servisní technik a anténář DVB servis

Na úpravy společných televizních antén v Praze a části středních Čech zbývá posledních několik týdnů. Pokud si diváci nebo správci bytových domů vzpomenou pozdě, mohou zůstat až po dobu jednoho týdne bez signálu České televize, varoval anténář Jakub Melín. Úprava společné antény podle něj vyjde zhruba na částku okolo 14 až 18 tisíc korun, a to včetně výměny venkovní kabeláže. Řada společných antén totiž využívá špatné kabely a na střeše mívá bílé kabely určené pro použití uvnitř domů. Ty je třeba vyměnit za černé. Informace o statisícových částkách za úpravy společných antén jsou podle Melína nesmyslné.

Jakub Melín: Přechod na DVB… by Jan.Potucek on Scribd

Dušan Matys, zástupce Asociace krajů České republiky

Program na podporu nákupu přijímačů DVB-T2/HEVC pro ústavy sociální péče představil Dušan Matys z kraje Vysočina, který zastupuje Asociaci krajů České republiky v Koordinační expertní skupině při ministerstvu průmyslu a obchodu. MPO na tento program uvolní částku 20 milionů korun. Žádosti o příspěvky na nákup televizorů a set-top boxů, ale také na úpravy společných antén, budou moci sociální zařízení podávat u příslušných krajských úřadů. Pro Prahu bude vyčleněna částka 1,6 milionu korun, pro Středočeský kraj téměř 2,2 milionu korun. Dotace vyplatí kraje a poté si zpětně souhrnnou částku nechají proplatit od MPO.

Dušan Matys: Program podpor… by Jan.Potucek on Scribd

Štítky