Český telekomunikační úřad připravuje další aktualizaci Plánu využití rádiového spektra, potvrdil ředitel odboru správy kmitočtového spektra Jiří Duchač.

Dvacítka regionálních sítí DVB-T, jimž měla krátce po Novém roce vypršet individuální oprávnění pro využívání kmitočtů a měly tak ukončit vysílání, bude moci pokračovat v provozu až do poloviny příštího roku. Na středečním 23. podzimním setkání provozovatelů elektronických komunikací v Nymburce to řekl ředitel odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Jiří Duchač. Regionální sítě DVB-T měly původně skončit k 5. lednu 2020, což byl již dvakrát odsunutý termín (původně měly tyto multiplexy individuální oprávnění pro využívání kmitočtů pouze do konce roku 2017).

„Na ČTÚ se obrátili provozovatelé těchto sítí, kteří by rádi pokračovali ve vysílání. Pokud tomu nebude bránit Technický plán přechodu na DVB-T2 a nebudeme potřebovat jejich kmitočty pro celoplošné sítě DVB-T2, budou moci vysílat až do 30. června 2020. V blízké době zahájíme veřejnou konzultaci k návrhu změny Plánu využití rádiového spektra pro toto vysílání,“ uvedl Duchač. Pokračovat však nebudou moci úplně všechny vysílače regionálních sítí DVB-T. Je tedy možné, že některé multiplexy přijdou o výraznou část pokrytí. Termín 30. červen 2020 však nemusí být konečný pro některé lokální multiplexy DVB-T, jejichž kmitočty nevyžadují mezinárodní koordinaci.

„Pokud jde vyloženě o lokální vysílání malých infokanálů, patrně bude moci pokračovat i po 30. červnu 2020 ve standardu DVB-T. Nebudeme nutit provozovatele těchto malých sítí k nákupu nové vysílací technologie. Přijímače DVB-T2 jsou schopny reprodukovat i vysílání DVB-T,“ dodal Jiří Duchač. V novém standardu DVB-T2 se podle šéfa odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ s regionálními sítěmi nepočítá. V kmitočtové tabulce pro Českou republiku jsou ale vyčleněny allotmenty pro několik metropolitních sítí v Praze, Brně či Ostravě.