UVNITŘ VIDEO – Do vypínání prvních vysílačů DVB-T zbývají necelé dva měsíce. Úplný přehled všech končících vysílačů a dokrývačů přináší nový informační web Televizezadarmo.cz.

Dlouho očekávaná státní informační kampaň k druhé televizní digitalizaci a přechodu na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 startuje. Dnes úderem deváté hodiny dopoledne ji oficiálně spustí vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček na tiskové konferenci v sídle ministerstva v Praze Na Františku. Do ostrého provozu vstupuje státní informační web o přechodu na DVB-T2 na doméně www.televizezadarmo.cz, který obsahuje termíny vypínání všech vysílačů a dokrývačů DVB-T čtyř celoplošných multiplexů, jichž se týká Technický plán přechodu na DVB-T2 (pro MPO jej připravil provozovatel serveru Televizniweb.cz, komunikační agentura TAKTIQ Communications), vznikl informační spot pro Českou televizi a připravují se krajské roadshow pro starosty.

Minipořad o DVB-T2 půjde po Událostech na ČT 1

Spot, respektive minipořad, pro MPO vyrobila společnost Frmol a hlavní roli v něm hraje Otakar Brousek mladší, který vysvětluje důvody přechodu na DVB-T2 a přednosti nového vysílacího standardu. Dvouminutový pořad nasadí Česká televize do časů mezi hlavní zpravodajskou relaci Události a hlavní večerní pořad na programu ČT 1, v nichž už v minulosti podobné minipořady vysílala (např. o bezpečném chování na internetu). O nasazení stejného spotu na komerčních televizních resort ještě vyjednává, ale není jisté, zda projde celá dvouminutová verze. Ministerstvo plnou verzi využije i na internetu, objevit se má na odborných webech i sociálních sítích. Česká televize vedle něj připravuje další pokračování vlastních spotů zaměřených na konkrétní termíny přechodu na DVB-T2.

Státní kampaň i ČT se nyní zaměřují především na Prahu a střední Čechy, protože již koncem příštího měsíce budou vypnuty dva hlavní vysílače DVB-T2 v Praze. Žižkovský vysílač a Cukrák ukončí 27. listopadu šíření veřejnoprávního multiplexu 1 s programy České televize a Českého rozhlasu. Společně s nimi bude vypnuto i několik dokrývačů ČT ve Středočeském a Plzeňském kraji. K vypínání komerčních televizí dojde o ledna příštího roku, kdy ČT ukončí vysílání DVB-T ve zbytku Středočeského kraje, v Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Následně bude vypínání pokračovat po jednotlivých regionech až do konce června příštího roku. Jako vůbec poslední ukončí vysílání DVB-T vysílač multiplexu 3 ve Valašských Kloboukách, a to 29. června 2020.

Ministerské semináře pro starosty odstartují 23. října

Přesné termíny vypínání hlavních vysílačů, ale i všech dokrývačů DVB-T, nově nabízí státní informační web Televizezadarmo.cz, na kterém je možné v interaktivní mapě České republiky zvolit příslušný kraj a pro něj se poté zobrazí tabulky s termíny vypínání jednotlivých celoplošných mutliplexů DVB-T, Přechodových sítí DVB-T2 a zapínání finálních multiplexů DVB-T2. Na mapkách je zobrazeno umístění vysílačů a dokrývačů v daném kraji a pro lepší orientaci jsou u každého multiplexu vyjmenovány přenášené programy a zobrazena jejich loga. Uživatelé, kteří si na svém zařízení povolí sledování polohy, mohou využít automatické nabídky kraje, v němž se zrovna nachází, a zobrazit si údaje týkající se právě tohoto kraje.

Koncem října pak odstartuje série krajských „roadshow“ pod taktovkou ministerstva průmyslu a obchodu, jež by měla informovat starosty a primátory obcí a měst jednotlivých krajů o blížících se termínech vypínání DVB-T a podmínkách, jak si zachovat bezplatný pozemní příjem televizního vysílání. 23. a 24. října se uskuteční dva totožné semináře pro pražské a středočeské starosty v konferenčním sále ministerstva průmyslu a obchodu v pražské ulici Na Františku. V případě velkého zájmu resort přidá ještě třetí seminář, který by se konal 22. října ve velké zasedací místnosti ministerstva v Petschkově paláci v ulici Politických vězňů. Časy těchto seminářů ještě budou upřesněny, každopádně kromě zástupců ministerstva na nich vystoupí i operátoři celoplošných sítí DVB-T a anténář Jakub Melín.

Koncem října plánuje ministerstvo průmyslu a obchodu semináře o DVB-T2 pro pražské a středočeské starosty (Foto: MPO)

Další tisková konference MPO bude v listopadu

MPO plánuje ještě jednu tiskovou konferenci pro média v listopadu, několik dní před plánovaným termínem vypínání pražského vysílání veřejnoprávního multiplexu 1. Její termín ale ještě nebyl určen. Z „nestátních“ akcí k přechodu na DVB-T2, které již jejich organizátoři propagují, se v polovině října uskuteční tradiční odborná konference Radiokomunikace 2019 v Pardubicích. 28. ročník této akce odstartuje 15. října v pardubickém Kulturním domě Dukla za mediální podpory serveru Televizníweb.cz. Úvod čtyřdenní akce bude tradičně zasvěcen digitálnímu televiznímu a rozhlasovému vysílání včetně druhé televizní digitalizace. Konkrétně zde vystoupí Karel Trpák z České televize s příspěvkem o řešení regionálního vysílání ČT v síti DVB-T2 (v současné Přechodové síti 11 Kavčí hory regionální vysílání nenabízí).

Jiří Masopust a Jakub Melín ze společnosti DVB servis přednesou příspěvek na téma Technologicky pokročilé řešení STA v době přechodu na DVB-T2, Marcel Procházka z CRA se vyjádří k tématu „Jsme připraveni na generační změnu TV vysílání, která zasáhne 60 % domácností (!/?)“ a Radim Pařízek s Jakubem Juhasem promluví o přípravě přechodu multiplexu 4 na finální DVB-T2 síť 24. Podrobnější program obsahuje web konference www.konferadio.cz. Hned další den, 16. října, naváže 23. ročník podzimního setkání provozovatelů elektronických komunikací, který ve Sportovním centru v Nymburce pořádá společnost Lica. Odpoledne od 13:50 zde proběhne panelová diskuse věnovaná DVB-T2, vlivu druhé televizní digitalizace na placené televizní platformy, aukci kmitočtů v pásmu 700 MHz a vzniku čtvrtého mobilního operátora.