Na žižkovské televizní věži se na tiskové konference k přechodu na DVB-T2 a vypnutí DVB-T v Praze a Středočeském kraji sešli ministr průmyslu a obchodu, Karel Havlíček, ředitel České televize Petr Dvořák a ředitel Českých Radiokomunikací (CRA) Vít Vážan.

Hlavní momenty tiskové konferenci po ty, kteří nestihli živé vysílání, nebo mají pomalý internet, shrnujeme v tomto článku.

Všichni tři pánové, jak v úvodní prezentaci, tak i v odpovědích na dotazy přítomných novinářů, zdůraznili, že informační kampaně podle posledních výzkumů k říjnu tohoto roku, zasáhly většinu obyvatelstva. 93 procent diváků ví o změně vysílacího standardu, ví o tom, že si musí pořídit set-top box v řádu několika set korun, televizní přijímač a v případě společné televizní antény (STA) zajistit jejich úpravu.

Přechod je sociálně citlivý

Ministr Karel Havlíček v úvodním vystoupení opět zdůraznil, že uvolnění pásma 700 MHz, které je spojeno s přechodem na DVB-T2, reflektuje zvýšené požadavky obyvatel na objemy mobilních dat a toto rozhodnutí Evropské unie povede ke zvýšení komfortu uživatelů. Kromě výčtu vhodných zařízení pro příjem nového typu pozemního digitálního televizního vysílání ještě uvedl, že kampaň MPO byla správně načasovaná i přes různé tlaky o její uspíšení, protože je ze zkušenosti známo, že lidé odkládají řešení až na poslední chvíli. Zdůraznil také, že ministerstvo poskytlo 20 milionů korun na nové vybavení přijímači DVB-T2 pro domy sociální péče, a počítá se stejnou částkou, kterou přispějí jednotlivé kraje ze svých rozpočtů, a v případě nutnosti je možné alokovat další prostředky.

Petr Dvořák: Česká televize v souvislosti s přechodem na DVB-T2 investuje 1,3 miliardy korun (Foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

Náklady na lepší kvalitu má i Česká televize

Petr Dvořák z České televize, které se vypnutí týká za pár desítek hodin, připomněl, že Přechodová síť 11 s programy HD ve vysokém rozlišení je v provozu již od roku 2018 a pokrývá 99,7 procenta obyvatel České republiky. Kromě toho ČT rozeslala starostům obcí dodnes 1 881 dopisů s podrobnými informacemi a dalších 4,5 tisíce se připravuje. Kromě toho, že na infomační linku ČT dnes volá s dotazy čtyřikrát více diváků než obvykle, bude od 27. listopadu spuštěno externí call centrum. Proces kmitočtového pásma a přechodu se týká i vnitřní infrastruktury ČT, na níž již byly vynaloženy stamilióny korun. Je nutno změnit vybavení mikroporty, které v tomto pásmu pracují (často celá zařízení, protože přesné frekvence jsou odvozeny od přesných krystalových oscilátorů – poznámka autora), a kromě již funkčního finálního head-endu, připravit i nové odbavovací řetězce, aby bylo možno využít všech vlastností nového standardu. ČT také připravila a vysílá řadu pořadů a minipořadů, i pro rodiče dětského „Déčka“, pro nevidomé audiopopis i titulky pro neslyšící.

Milníky DVB-T a DVB-T2 (Koláž a foto: Václav Udatný, Televizníweb.cz)

Je nejvyšší čas přestat váhat

Vít Vážan (CRA) připomněl, že to bylo právě na žižkovské věži, odkud bylo spuštěno v roce 2017 první DVB-T2 vysílání na prvních vysílačích přechodové sítě CRA a ve středu o půlnoci dojde k vypnutí DVB-T na stejných vysílačích. Divákům při nákupu přijímačů doporučil přístroje se zlatou etiketou podle stránek www.dvbt2overeno.cz, které zaručují, že zpracují vysílaný signál. Na těchto stránkách je možno také najít seznam proškolených servisních společností pro nastavení STA. Ty budou samozřejmě velmi vytížené, takže je nutno je co nejdříve kontaktovat. „Termín 27. listopadu je přizpůsoben tomu, že brzy budou Vánoce, a tak snad budou poslední diváci vyburcováni k náhradě svých přijímačů, nebo úpravám STA, aby mohli sledovat vánoční pohádky,“ doplnil Petr Dvořák.

Štítky