Česká televize o půlnoci na čtvrtek ukončila pozemní digitální vysílání ve standardu DVB-T pro Prahu a část středních Čech. Nově její programy naladíte pouze v DVB-T2.

Patříte mezi televizní diváky, kteří nevyslyšeli výzvy České televize a nezajistili jste si včas nový přijímač DVB-T2 nebo si nenechali upravit společnou televizní anténu (STA) pro příjem programů ČT v novém standardu na novém vysílacím kanálu? Nebo si prostě jen nejste jistí, zda váš televizor umí nové vysílání přijmout a netušíte, jak to zjistit? Právě pro vás jsme připravili „článek poslední záchrany“, který vám poradí, jak se znovu dostat k programům České televize. Změna se netýká diváků placených televizních platforem a zatím zasáhla pouze domácnosti v Praze, větší části Středočeského a části Plzeňského kraje.

Ostatní diváci pozemního digitálního televizního vysílání budou na DVB-T2 přecházet až po Novém roce. Pozor, změna se však může dotknout i diváků, kteří platí za televizní příjem (kabelová, IPTV nebo satelitní televize) v případě, že mají doma nebo na chatě druhý či třetí televizní přijímač, který přijímá pozemní digitální televizní vysílání.

1. Spusťte na televizoru automatické vyhledávání programů

Pokud vám zmizely programy České televize a nejste si jisti, zda váš televizor umí přijímat nové vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC, jděte do hlavního menu přijímače a spusťte automatické vyhledávání programů. Televizor proskenuje vysílací spektrum a stáhne aktuální programovou nabídku. Pokud se mezi načtenými televizními stanicemi objeví programy, v jejichž názvu jsou na konci znaky „T2“ a po jejich volbě vám funguje obraz i zvuk, máte vyhráno a váš televizor nové vysílání umí přijímat. Programy České televize budete mít ve vysokém rozlišení obrazu a u jejich loga na obrazovce se bude objevovat zkratka „HD“.

Může se také stát, že máte televizor DVB-T2/HEVC, ale přesto nové programy nenaladíte. V tom případě využíváte společnou televizní anténu, která nebyla upravena pro příjem nového vysílání. Musíte tedy kontaktovat správce domu nebo bytové družstvo, aby zajistili servisní firmu, která anténu upraví. Vzhledem k velkému zájmu o tyto úpravy ale musíte počítat s tím, že se na vás může dostat řada až za několik dní.

Programy vysílané ve standardu DVB-T2 jsou v menu televizoru označeny zkratou „T2“ na konci názvu (Foto: AtosElektro.cz)

2. Nejde-li televizor, kupte set-top-box

Pokud vám televizor nenaladí vysílání DVB-T2 a není to způsobeno tím, že jste připojeni na společnou televizní anténu, jež nebyla upravena pro příjem tohoto nového vysílání, musíte si pořídit nový přijímač DVB-T2/HEVC. V podstatě máte tři možnosti: buď si zakoupíte zcela nový televizor, nebo set-top box, který připojíte ke stávající televizi, případně USB tuner, který zapojíte k dosavadnímu televizoru. První možnost je nejkomfortnější, ale zároveň nejdražší. U set-top boxu a USB tuneru počítejte s tím, že budete muset používat dvě dálková ovládání. Ovladačem od televizoru zapnete televizi a ovladačem od set-top boxu nebo USB tuneru budete přepínat mezi programy a ovládat hlasitost.

Jak vybrat ten správný přijímač pro DVB-T2? Nestačí, aby televizor, set-top box nebo USB tuner obsahovali pouze tuner DVB-T2, musí být vybaveny i kodekem HEVC. Na trhu jsou totiž výjimečně i přijímače se starším kodekem MPEG-4, které sice načtou programy šířené ve standardu DVB-T2, ale dokáží zpracovat pouze jejich zvuk, nikoli obraz. Dobrým pomocníkem při výběru vhodného přijímače je zlatá kulatá pečeť „DVB-T2 ověřeno“, kterou jsou označeny přístroje certifikované Českými Radiokomunikacemi. Jejich seznam naleznete na webu www.dvbt2overeno.cz.

Při výběru nového přijímače pomůže pečeť „DVB-T2 ověřeno“ (Zdroj: CRA)

3. Nejde-li ani set-top box, nechte upravit společnou anténu

Pokud ani po koupi nového televizoru, set-top boxu nebo USB tuneru DVB-T2/HEVC nové vysílání nenaladíte, je velmi pravděpodobné, že využíváte společnou televizní anténu (STA), které nebyla upravena pro příjem nových televizních sítí DVB-T2. Kontaktujte prostřednictvím správce domu nebo bytového družstva servisní společnost, která se zabývá úpravami televizních antén a nechte si STA upravit. Pozor, nenechte se ale napálit některými společnostmi, které se snaží na přechodu k DVB-T2 vydělat a účtují si násobky obvyklých cen. Při výběru správného anténáře vám pomůže tento článek, v němž naleznete i běžné kalkulace za úpravy STA. Seznam proškolených anténářů je k dispozici na webu www.dvbt2overeno.cz. Počítejte však s tím, že vytíženost anténářů je v těchto dnech extrémní, a tak se na vás může dostat řada až za několik dní.

Společná televizní anténa (Foto: Jakub Melín, DVBservis.cz)

4. Jak vyřešit dočasný výpadek programů ČT?

Pokud čekáte na úpravu společné antény a nechcete mezitím přijít o oblíbené pořady České televize, můžete tento dočasný výpadek nahradit bezplatným internetovým příjmem programů ČT. Všechny stanice veřejnoprávní televize vysílají živě prostřednictvím stránky www.ivysilani.cz. K některým zahraničním pořadům, filmům, seriálům a sportovním přenosům ale ČT nemá vysílací práva pro internet, a tak je online vysílání daného programu během tohoto pořadu přerušeno. iVysílání ČT lze sledovat i prostřednictvím stejnojmenné aplikace na chytrých zařízeních s operačními systémy Android a iOS.

Úvodní strana webu iVysílání s živým streamem všech programů České televize (Screenshot: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

5. Koho všeho se týká aktuální vypínání ČT?

První vlna vypínání DVB-T vysílání České televize se dotkla diváků v Praze, části Středočeského a Plzeňského kraje. Konkrétně jde o domácnosti, jež přijímaly signál ČT na kanálu 53 z pražských vysílačů Žižkov a Cukrák. Stejné vysílače šíří nové vysílání ČT ve standardu DVB-T2 na kanálu 26. Vypínání se dotklo i několika menších dokrývačů ve středních Čechách a na Rokycansku. Jejich úplný výčet a mapy pokrytí naleznete v tomto článku. Všechny další termíny vypínání programů České televize i komerčních programů nejen v Praze a středních Čechách naleznete na webu www.televizezadarmo.cz.

Interaktivní mapa s termíny přechodu celoplošných sítí DVB-T na nové vysílání DVB-T2 naleznete na webu Televizezadarmo.cz (Screenshot: Jan Potůček, Televizníweb.cz)

Štítky