UVNITŘ TABULKA – Český telekomunikační úřad vydal aktualizovaný Plán využití rádiového spektra, který umožní dočasně prodloužit vysílání regionálních sítí DVB-T.

Pouze dva dny po definitivním vypnutí pozemního digitálního vysílání České televize ve standardu DVB-T ve středních Čechách zůstane na kanálu 53 „digitální tma“. Poté jej začne na jiných vysílačích a z jiných lokalit využívat Regionální síť 7, kterou provozuje společnost Progress Digital ostravského podnikatelem Radima Pařízka, který stojí rovněž za vysíláním celoplošného televizního multiplexu 4. Vyplývá to z rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) o změně Plánu využití rádiového spektra, díky níž budou moci o půl roku déle vysílat regionální sítě DVB-T. Některé tyto regionální multiplexy ale budou muset v určitých lokalitách změnit vysílací kmitočty, a to je právě případ Regionální sítě 7 ve Středočeském kraji.

Dočasná změna do konce června 2020

Kanál 53 využije Regionální síť 7 na vysílači Benešov – Kozmice, dokrývači Beroun – Lhotka, ale také na svém nejsilnějším vysílači České Budějovice – Kleť, což by do 7. ledna 2020 nebylo možné, neboť do té doby bude na stejném kanálu ze sousedních středočeských Votic vysílat Česká televize. V Benešově a Berouně odstartuje Regionální síť 7 na novém kanálu 9. ledna 2020, na Kleti až 20. února 2020. Tento multiplex bude muset po Novém roce přeladit kmitočty na 10 z celkového poštu 29 vysílačů a dokrývačů. Půjde ale jen o dočasnou operaci, protože veškeré regionální sítě DVB-T získají od ČTÚ možnost nechat si prodloužit individuální oprávnění pro využívání kmitočtů pouze do 30. června 2020, kdy v České republice oficiálně dojde k ukončení pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T.

Ke stejnému datu se Česká republika zavázala uvolnit pásmo 700 MHz pro potřeby budoucích mobilních sítí nové generace 5G. Většina náhradních kmitočtů pro Regionální síť 7 se nachází právě v pásmu 700 MHz. Přelaďovat se budou i poměrně významné vysílače – Jablonec nad Nisou – Černá Studnice, Jáchymov – Klínovec, Svitavy – Hřebeček či Ústí nad Labem – Krušnohorská. Z dokrývačů pak Plzeň – vodárna, Příbram – U hvězdárny a Trutnov – rozhledna. Dočasně pak využijí často kanály, které se budou krátce předtím vypínat a využívaly je celoplošné sítě DVB-T nebo přechodové multiplexy DVB-T2. V Jablonci nad Nisou a Ústí nad Labem půjde o kanál 50, na kterém vysílala přechodová síť DVB-T2 České televize (ta koncem ledna přejde na finální kanál 33), na Klínovci o kanál 36, který rovněž Regionální síť 7 zdědí po České televizi (konkrétně po multiplexu 1).

Přelaďovat bude i Regionální síť 8

V Plzni využije Regionální síť 7 kanál 24, který těsně před jejím přeladěním opustí Přechodová síť 13 vysílající ve standardu DVB-T2, která slouží pro programy z celoplošného multiplexu 4. V Příbrami půjde o kanál 59, který den před přeladěním Regionální sítě 7 opustí multiplex 3 na hlavních středočeských vysílačích Praha – Cukrák a Votice – Mezivrata. Prodloužení vysílání Regionální sítě 7 je pro jejího operátora důležité nejen kvůli stávajícím klientům, ale také proto, že v tomto multiplexu šíří vlastní informační kanál o přechodu na DVB-T2, který spustil teprve letos na podzim. Stanice šířené v Regionální síti 7 po ukončení vysílání DVB-T patrně přejdou do multiplexu 24 ve standardu DVB-T2.

Přelaďování čeká po Novém roce i Regionální síť 8, kterou v krajských městech a jejich okolí provozují České Radiokomunikace. V jejím případě však půjde jen o dvě lokality: Plzeň – vodárna, kde se Regionální síť 8 přestěhuje v noci z 26. na 27. února 2020 z kanálu 43 na kanál 56 (na něm bude do 26. února 2020 vysílat celoplošný multiplex 4) a České Budějovice – Včelná II, kde se v noci z 30. na 31. března 2020 změní vysílací kanál 34 na kanál 50 (do února 2020 na něm bude vysílat přechodová síť DVB-T2 České televize). Všechny ostatní regionální sítě DVB-T budou moci po Novém roce pokračovat na stávajících kmitočtech, pokud si jejich provozovatelé zažádají o prodloužení individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů u Českého telekomunikačního úřadu.

Štítky