Dobrá zpráva pro servisní firmy, které čeká přelaďování společných televizních antén: České Radiokomunikace počítají s desetidenním souběhem Přechodové sítě 12 a finální sítě 22.

Nikoli 4. května, ale až 15. května vypnou České Radiokomunikace v Brně a celém Jihomoravském kraji vysílání Přechodové sítě 12, která šíří v pozemním digitální televizním vysílání programy multiplexů 2 a 3 v novém standardu DVB-T2. Zatímco multiplex 2 v končícím standardu DVB-T vypnou již 4. května, Přechodovou síť 12 nechají v provozu ještě dalších 10 dní. Mezitím však již 5. května zprovozní na jižní Moravě finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2. Vyplývá to z aktualizovaného přehledu termínů přechodu na DVB-T2 v Jihomoravském kraji, který zveřejnil státní informační web Televizezadarmo.cz provozovaný ministerstvem průmyslu a obchodu.

PŘEHLEDNĚ: Termíny vypínání všech vysílačů a dokrývačů celoplošných sítí DVB-T a přechodových sítí DVB-T2 na jižní Moravě

Majitelé bytových domů tak budou mít dostatek času na přeladění společných televizních antén na nový vysílací kanál finálního multiplexu 22 (kanál 40 místo dosavadního kanálu 28, na kterém vysílá Přechodová síť 12). Pokud by CRA zachovaly původní termín vypnutí Přechodové sítě 12, diváci by do doby, než správce domu nechá upravit společnou anténu, přišli o hlavní programy komerčních televizí. Takto budou obě sítě DVB-T2 několik dní vysílat souběžně. Oba multiplexy navíc nabídnou shodný obsah: 19 programů komerčních televizí a Rádio Proglas. Teprve 1. července začne multiplex 22 šířit výhradně programy televizních skupin FTV Prima a Óčko, a zůstane v něm také Rádio Proglas. Ostatní komerční stanice šířené CRA se přesunou do multiplexu 23.

Štítky