UVNITŘ MAPA POKRYTÍ – Síť ČRo DAB+ už nešíří v celé České republice totožný obsah, regionální studia se rozdělila do dvou samostatných bloků pro české a moravské kraje.

Posluchači digitálního vysílání Českého rozhlasu ve standardu DAB+ už nenaladí v Čechách program moravských regionálních studií a na Moravě českých krajských stanic ČRo. Veřejnoprávní rozhlas totiž od středy 15. ledna provedl změny v síti ČRo DAB+, které spočívají v jejím rozdělení do dvou samostatných bloků Čechy (kanál 12C) a Morava (kanál 12D). „Digitální vysílání DAB+ je jednou z priorit Českého rozhlasu, a tak je po zlepšení pokrytí z minulého roku dalším logickým krokem rozšíření programové nabídky a zařazení dalších regionálních stanic,“ vysvětlil generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Celoplošně v síti ČRo DAB+ vysílají programy Český rozhlas Radiožurnál, Český rozhlas Dvojka, Český rozhlas Vltava, Český rozhlas Plus, Radio Wave, Rádio Junior, Český rozhlas D-dur, Český rozhlas Jazz, Rádio DAB Praha a Rádio Retro. V české části multiplexu na kanálu 12C pak vysílají regionální stanice Český rozhlas Region, Český rozhlas České Budějovice, Český rozhlas Plzeň, Český rozhlas Liberec a Český rozhlas Pardubice. Moravská část na kanálu 12D obsahuje regionální programy Český rozhlas Brno, Český rozhlas Ostrava, Český rozhlas Vysočina, Český rozhlas Olomouc a Český rozhlas Zlín. Celkový počet stanic bude v obou částech stejný.

Signál všech stanic bude šířen s využitím standardu DAB+ s nejmodernějším kódováním HE-AAC a zvýšeným zabezpečením FEC 2A včetně doprovodných multimediálních dat, textů a grafiky, uvedl rozhlas. Veřejnoprávní stanice bude možné nadále naladit i v digitálních sítích společností RTI cz a Teleko Digital. Nepůjde však o stejné programy jako v síti ČRo DAB+, ty rozhlas vyřadil. Místo nich budou tito operátoři šířit stanice Český rozhlas Karlovy Vary (v síti RTI cz) a Český rozhlas Hradec Králové a Český rozhlas Sever (v síti Teleko Digital). Samotný multiplex ČRo DAB+ aktuálně pokrývá signálem přes 80 procent populace.

Štítky