UVNITŘ TABULKY A MAPY – Úpravy společných televizních antén nebudou nutné, diváky ale čeká přelaďování přijímačů. Česká televize totiž zároveň změní vysílací kanál svojí sítě DVB-T2.

Velké přelaďování čeká zítra dopoledne televizní diváky v Ústeckém kraji. Tedy především ty, kteří přijímají televizní signál pozemní cestou z klasických vysílačů. Česká televize dnes minutu před půlnocí ukončí pozemní digitální vysílání ve standardu DVB-T (multiplex 1) a zároveň přeladí síť DVB-T2 na nový vysílací kanál (z Přechodové sítě 11 se stane finální multiplex 21). Na nové pozici se vysílání ČT objeví v pátek dopoledne (platí pro hlavní vysílače Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora), případně o víkendu (návazné dokrývače). Dobrou zprávou je, že původní kanál 33, na kterém ČT ukončí šíření DVB-T signálu, Kavčí hory využijí pro finální vysílání v novém standardu DVB-T2. Nebude tedy nutné upravovat společné televizní antény.

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy vypíná v Ústeckém kraji

Co však bude nutné, a dotkne se to naprosto všech diváků pozemní digitální televize v Ústeckém kraji, ale i okolních regionů či dokonce některých domácností v Praze, bude přeladění televizoru nebo set-top boxu, aby se do něj mohla znovu načíst programová nabídka ČT. I když veřejnoprávní televize zůstane na kanálu 33, změna vysílacího standardu, a tudíž identifikátorů sítě a vysílaných programů povede k tomu, že bez přeladění by přijímač DVB-T2 vysílání ČT nereprodukoval. A dosavadní veřejnoprávní přechodová síť na kanálu 50 přestane minutu před půlnocí vysílat a po obnově vysílání z Bukové a Jedlové hory už nebude obnovena (stejně jako multiplex 1). Českou televizi tak bude možné sledovat jedině na kanálu 33 a pouze ve standardu DVB-T2.

Pokrytí vypínaných vysílačů a dokrývačů České televize:

Jak přelaďovat? Automaticky nebo ručně

Automatické přelaďování televizorů a set-top boxů má však jeden negativní dopad, a to zrušení seznamu stanic, jak je má divák seřazené v přijímači. Po každém přelaďování tedy musí znovu svoje individuální řazení programů nastavovat. Řešením by mohlo být manuální ladění na konkrétním vysílacím kanálu. „Automatické ladění je nejjednodušší způsob. Lze zvolit i manuální ladění a navolit pouze kanál 33. Televize by měla naladit stanice nové DVB-T2 sítě na kanálu 33, které obvykle zařadí na konec seznamu stanic. Zbývající stanice by měly zůstat na svých pozicích. Potom stačí přesunout jen pět stanic České televize,“ vysvětluje Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací. Vzhledem k tomu, že diváky v Ústeckém kraji čeká ještě trojí přelaďování kvůli sítím s komerčními televizemi, je manuální ladění vhodnou volbou.

Společně s dvěma hlavními vysílači bude ČT vypínat DVB-T vysílání a přelaďovat síť DVB-T2 na dokrývačích v Děčíně, Ústí nad Labem, Velkém Šenově, Šluknově a Jindřichovicích pod Smrkem. V sobotu by měla ČT spustit finální DVB-T2 síť na dokrývačích Děčín – Popovický vrch a Ústí nad Labem – Vaňov, v neděli ve Velkém Šenově a Šluknově a v pondělí v Jindřichovicích pod Smrkem (všude půjde o kanál 33). U jedné lokality se DVB-T2 dokrývač přelaďovat nebude a vysílání zůstane zachováno na stávajícím kanálu. Půjde o Ústí nad Labem -Větruše (kanál 47). Signál z hlavního krajského vysílače Buková hora přijímají i někteří diváci ve Středočeském a Libereckém kraji, a také na severním okraji Prahy. I ti budou muset přelaďovat své přijímače.

 

Kdy budou DVB-T vypínat komerční televize?

Pouhý týden po České televizi a jejím multiplexu 1 bude vypínat vysílání DVB-T v Ústeckém kraji celoplošný multiplex 4 s tematickými kanály skupiny Nova, stanicemi Prima Comedy Central, Joj Family, TV Relax, TV Rebel a Rebel 2 Slušnej kanál. Tato síť se odmlčí 7. února na kanálu 30 na vysílačích společnosti Digital Broadcasting (Ústí nad Labem – Krušnohorská, Teplice – vodárna, Děčín – Chlum a Šluknov). Zároveň v těchto lokalitách dojde k přeladění Přechodové sítě 13 ve standardu DVB-T2 z kanálu 28 na finální multiplex 24 na kanálu 21. Následovat bude 23. března vypínání multiplexu 2 s programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov na kanálu 58 z vysílačů Ústí nad Labem – Buková hora, Chomutov – Jedlová hora a dokrývačů Děčín – Popovický vrch, Šluknov – vrch Pytlák, Ústí nad Labem – Vaňov a Velký Šenov – Ječný vrch a ve stejných lokalitách skončí i Přechodová síť 12 ve standardu DVB-T2 na kanálu 31. Nahradí ji finální multiplex 22 na kanálu 38.

A konečně 20. dubna dojde k vypnutí multiplexu 3 s programy Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Óčko, Óčko Star, Šlágr TV, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, Seznam TV a Rádio Proglas na kanálu 55 z vysílačů Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora. Na ústecké Bukové hoře pak 21. dubna odstartuje finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2 na kanálu 31 s programy Nova, Nova Cinema, TV Barrandov HD, Kino Barrandov, Barrandov Plus, Šlágr TV, Šlágr 2, TV Noe a TV Seznam HD. Stejnou síť bude možné od 22. dubna naladit i na chomutovské Jedlové hoře, rovněž na kanálu 31. Poté už nebude možné v Ústeckém kraji naladit žádné celoplošné televizní vysílání ve standardu DVB-T. Výjimkou budou pouze regionální sítě DVB-T, které ale ukončí vysílání 30. června letošního roku.

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky