UVNITŘ TABULKA – Signál multiplexu 1 na kanálu 34 z vysílačů Plzeň – Krašov, Domažlice – Vraní vrch a čtyř dokrývačů se odmlčí ve 23:59. Programy České televize pokračují pozemní cestou výhradně v DVB-T2 na kanálu 26.

Čtvrtou fází dnes pokračuje přechod České televize z pozemního digitálního vysílání ve standardu DVB-T na novější standard DVB-T2. Minutu před dnešní půlnocí ukončí veřejnoprávní multiplex 1 vysílání v Plzeňském kraji, konkrétně pak na vysílačích Plzeň – Krašov, Domažlice – Vraní vrch a také na dokrývačích Nemanice, Nýrsko, Kdyně a Rakovník (ve všech případech kanál 34). Vypínání se netýká Sušicka, tedy vysílače Sušice – Svatobor a dokrývačů Klatovy – Hůrka a Železná Ruda – Rozvodí. První dvě lokality ukončí šíření multiplexu 1 až 26. února, v Železné Rudě pak skončí DVB-T vysílání České televize 12. února. Většina Plzeňského kraje ale zůstane ode dnešní půlnoci bez signálu multiplexu 1 a pozemní cestou bude možné programy ČT naladit výhradně ve standardu DVB-T2 na kanálu 26.

Pokrytí vypínaných vysílačů a dokrývačů České televize:

Diváci, kteří už přijímají DVB-T2, přelaďovat nemusí

„Ti, kdo již přijímají vysílání ČT v novém standardu DVB-T2, mohou již být v klidu a přelaďovat nemusí. Diváci, kteří dosud přechod na nový standard televizního vysílání neřešili, budou potřebovat televizor nebo set-top box, který umí toto vysílání přijmout. Jejich seznam najdou na webu www.dvbt2overeno.cz, kde jsou i veškeré další informace,“ informovaly České Radiokomunikace, které pro Českou televizi zajišťují pozemní digitální vysílání jak ve vypínaném standardu DVB-T, tak i v novém systému DVB-T2. „Na přechod musí být připraveny společné televizní antény na domech, které upraví odborná servisní firma. I jejich seznam je k nalezení na www.dvbt2overeno.cz,“ dodal operátor.

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy vypíná v Plzeňském kraji

Na rozdíl od Ústeckého kraje, kde televizor nebo set-top box museli přelaďovat i ti diváci, kteří už dříve přešli na nové vysílání České televize ve standardu DVB-T2, v Plzeňském kraji nic takového domácnosti závislé na pozemním příjmu televize nečeká. Nové vysílání ČT totiž zůstává na kanálu 26, na němž ho diváci mohli naladit již od jara 2018. Na rozdíl od multiplexu 1 tato nová síť nabízí všechny veřejnoprávní programy ve vysokém rozlišení obrazu Full HD (1 920 x 1 080p). Upravovat se nemusí ani společné televizní antény (STA), pokud je tedy správci bytových domů nechali v uplynulém půldruhém roce naladit na příjem kanálu 26. Rovněž diváci připojení na STA ale potřebují přijímač DVB-T2/HEVC, tedy buď nový televizor nebo set-top box.

Komerční televize začnou DVB-T vypínat 27. února

Dnešní vypínání DVB-T se týká výhradně programů České televize. „Vysílání komerčních televizních stanic v multiplexu 2 bude v regionu pokračovat až do začátku března v případě vysílačů Vraní vrch a Krašov, respektive do konce března u vysílače Svatobor. V případě komerčních televizních stanic v multiplexu 3 do začátku dubna,“ upozornily České Radiokomunikace. Multiplex 4 provozovaný společností Digital Broadcasting vypne svoje vysílání v Plzeňském kraji 27. února. Česká televize ještě během února ukončí DVB-T vysílání multiplexu 1 v Karlovarské kraji (12. února), na Sušicku a v Libereckém kraji (26. února). V březnu bude následovat Jihočeský kraj (19. března) a Jihomoravský kraj (31. března), v dubnu Pardubický, Olomoucký, Moravskoslezský kraj a Kraj Vysočina (30. dubna) a v květnu Zlínský kraj (31. května).

„Přechod na DVB-T2 pokračuje podle schváleného harmonogramu. Poslední DVB-T vysílače budou vypnuty do konce června 2020, kdy bude televizní pásmo 700 MHz uvolněno pro nové mobilní sítě 5G,“ slibují České Radiokomunikace. K tomuto datu by měly skončit nejen celoplošné sítě DVB-T, ale také regionální multiplexy v tomto standardu. Kmitočty pro pozemní televizní vysílání ve standardu DVB-T2 jsou státem garantovány nejméně do roku 2030. Z komerčních televizí budou v nových sítích CRA vysílat programy TV Barrandov HD, Barrandov Kino, Barrandov Krimi, TV Noe, Nova, Nova Cinema, Óčko, Óčko Star, Prima, Prima Cool, Prima Love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, CNN Prima News, Prima +1, TV Seznam HD, Šlágr TV, Šlágr 2, a Radio Proglas.

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky