UVNITŘ TABULKA A MAPY – Vypínání multiplexu 2 na vysílači Trutnov – Černá hora se dotkne i značného počtu domácností v Pardubickém, Libereckém a Středočeském kraji.

Pouze do dnešní půlnoci bude možné v Královéhradeckém kraji přijímat pozemní digitální televizní vysílání programů Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov v končícím standardu DVB-T. Platí to tedy alespoň pro ty domácnosti, které mají otočenou anténu na vysílač Trutnov – Černá hora. Dnes ve 23:59 hod. na tomto vysílači ukončí vysílání celoplošný multiplex 2. Hlavní programy Novy, Primy a Barrandova z něj bude nadále možné přijímat pouze v novém standardu DVB-T2, k čemuž je nutný set-top box nebo nový televizore DVB-T2. Dosavadní vysílání multiplexu 2 ve standardu DVB-T skončí na kanálu 38, nové vysílání lze již delší dobu naladit na kanálu 28 v rámci tzv. Přechodové sítě 12.

Pokrytí vysílačů multiplexu 2 vypínaných v Královéhradeckém a Pardubickém kraji:

Pokud už přijímáte DVB-T2, přelaďovat nemusíte

Přechodový multiplex se v noci na zítřek změní na finální multiplex 22, ale zůstane na stejném kanálu a bude nadále šířit stejný obsah jako Přechodová síť 12. Programové složení multiplexu se změní až v noci z 30. června na 1. července, a to celostátně. Přelaďování přijímačů tak nyní čeká pouze ty, co dosud nepřešli na příjem nového vysílání ve standardu DVB-T2. Společně s hlavním vysílačem Trutnov – Černá hora se odmlčí také čtyři dokrývače multiplexu 2: dva v Královéhradeckém a dva v Pardubickém kraji. Jde o Náchod – Na Vyhlídce, kde multiplex 2 ukončí vysílání na kanálu 35 a DVB-T2 vysílání bude pokračovat na kanálu 27, dále o Hronov – Jírovou horu, kde skončí nejen multiplex 2 na kanálu 37, ale také Přechodová síť 12 ve standardu DVB-T2 na kanálu 29. Nově bude možné DVB-T2 vysílání hlavních komerčních kanálů naladit na kanálu 37 (tedy na tom, kde skončí vysílání multiplexu 2).

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy vypíná v Královéhradeckém kraji

V Pardubickém kraji dnes ukončí multiplex 2 s hlavními programy Novy, Primy a Barrandova vysílání z dokrývače Letohrad – nad zemědělským družstvem (kanál 35) a vysílání DVB-T2 týchž programů bude nadále pokračovat na kanálu 27 jako doposud. DVB-T vysílání multiplexu 2 ukončí také dokrývač Žamberk – Na Rozálce na kanálu 49. Zde dojde rovněž k vypnutí Přechodové sítě 12 ve standardu DVB-T2 na kanálu 37 a nově bude možné hlavní komerční programy naladit v novém vysílání na kanálu 36. Ačkoli hlavní pardubický vysílač multiplexu 2 Krásné bude multiplex 2 vypínat až 25. května, konec vysílání této sítě z trutnovské Černé hory se dotkne i řady domácností v Pardubickém kraji. Laicky řečeno se bude týkat všech těch, kterým již začátkem ledna skončilo DVB-T vysílání České televize.

Další vypínání přijde až 28. a 29. dubna

Nebo ještě jinak, ty domácnosti, které mají v Pardubickém kraji situované příjmové antény na sever, musí kvůli vypínání multiplexu 2 na Černé hoře přeladit televizor či set-top box, pokud tak již neučinily. Úprava společných televizních antén nebude nutná, tedy pokud již proběhla v souvislosti se spuštěním přechodových sítí DVB-T2. Vysílací kanál následnické sítě multiplexu 2 se oproti Přechodové síti 12 nemění (zůstává kanál 28). Změnu patrně pocítí i některé domácnosti v Libereckém a Středočeském kraji, které mají lepší signál z Černé hory než z vysílačů ve svém kraji (Ještěd, Cukrák, případně Votice). Pokud však již přelaďovaly přijímače v souvislosti s vypínání DVB-T vysílání České televize, k němuž na Černé hoře došlo 7. ledna, mají DVB-T2 vysílání hlavních komerčních televizí již naladěno.

Pro Královéhradecký kraj je dnešní vypínání multiplexu 2 na více než dva měsíce poslední. Další změna diváky čeká až 28. dubna, kdy na trutnovské Černé hoře skončí vysílání celoplošného multiplexu 3 na kanálu 60. O den později v kraji ukončí vysílání i další celoplošný multiplex 4, který vysílá na kanálu 45 z vysílače Hradec Králové – Chlum a dokrývačů Trutnov – Šibeniční vrch, Vrchlabí a Náchod – Dobrošov (zde na kanálu 44). Poté již nebude možné z televizních vysílačů a dokrývačů v kraji naladit žádnou celoplošnou televizní síť ve standardu DVB-T. Do konce června ale ještě budou v tomto standardu pokračovat Regionální sítě 7 a 8, které obsahují programy, jež se většinou objevují i v celoplošných sítích DVB-T2, konkrétně tedy v multiplexech 23 a 24 (resp. Přechodových sítích 12 a 13).

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky