UVNITŘ MAPY A TABULKA – Společně s vysílači a dokrývači v Libereckém kraji skončí i východočeský dokrývač multiplexu 4 v lokalitě Trutnov – Šibeniční vrch. Končí i Přechodová síť 13 ve standardu DVB-T2.

Přechod na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T dorazil do dalšího kraje. Krátce po dnešní půlnoci ukončí vysílání první celoplošná síť v Libereckém kraji, multiplex 4 s tematickými kanály Novy, ale také Primou Comedy Central, Joj Family, Relaxem, Rebelem, Rebelem 2 Slušným kanálem a jabloneckou regionální televizí rtm+. Naladit ji už nebude možné ve standardu DVB-T na kanálu 45 z vysílačů Česká Lípa – Špičák, Jablonec nad Nisou – Černá Studnice a dokrývačů Liberec – u lanovky Varnsdorf – město, ale ani jako Přechodovou síť 13 ve standardu DVB-T2 na kanálech 24 a 28. Obě tyto sítě od zítřejšího rána nahradí finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2, který bude možné naladit na kanálech 43 a 44.

Končí i dokrývač multiplexu 4 v Trutnově

Společně s vysílači a dokrývači multiplexu 4 a Přechodové sítě 13 v Libereckém kraji ukončí vysílání také východočeský dokrývač Trutnov – Šibeniční vrch (kanál 45 pro multiplex 4, kanál 24 pro Přechodovou síť 13). Diváci obou vypínaných sítí, tedy ať již přijímali programy multiplexu 4 v DVB-T nebo v DVB-T2 si musí kvůli změně vysílacího kanálu přeladit přijímače. Po spuštění automatického vyhledávání programů se jim do set-top boxu nebo televizoru načte nová programová nabídka. Komplikovanější to budou mít diváci připojení na společné televizní antény. Ty je totiž třeba upravit na příjem signálu na novém kanálu 43, resp. 44. Nelze tedy vyloučit, že domácnosti v bytových domech zůstanou po nějakou dobu bez signálu multiplexu 24 a programů, které tato síť nabízí.

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy vypíná v Libereckém kraji

Kromě televizí, které šířil multiplex 4, se v multiplexu 24 objeví ještě hlavní kanál Novy (ale už ne Nova Cinema, která vysílá v končící Přechodové síti 13), dokumentární kanál CS Mystery a teleshoppingové stanice Galerie, Klenot TV a ABC TV. Vesměs jde o programy, které vysílají v sesterské síti multiplexu 4, Regionální síti 7, která však ukončí vysílání 30. června a přechod na DVB-T2 je jedinou možností, jak je udržet v terestrice. Finální síť 24 již vysílá v Praze, Středočeském, Karlovarském a Jihočeském kraji. Tento týden se rozšíří kromě Libereckého také do Plzeňského kraje. Liberecký kraj ovšem čeká již zítra vypínání další celoplošné sítě DVB-T, ovšem skoro až 24 hodin po vypnutí multiplexu 24. Pro diváky to však nebude znamenat další přelaďování přijímačů.

Vypínat se bude také multiplex 1 České televize

Tou další vypínanou sítí totiž bude veřejnoprávní multiplex 1 České televize. Diváci, kteří si už zítra ráno přeladí set-top box nebo televizor kvůli multiplexu 24, rovnou naladí i nový veřejnoprávní multiplex 21, který vysílá druhým rokem na kanálu 26. Prodleva mezi zapnutím multiplexu 24 ve standardu DVB-T2 a vypnutím multiplexu 1 ve standardu DVB-T ale může během zítřka vést k výpadkům obou sítí. Oba multiplexy totiž budou na většině vysílačů a dokrývačů vysílat na kanálu 43. Zítra nad ránem tak multiplex 24 odstartuje na kanálu 43 ze Špičáku u České Lípy, Černé Studnice u Jablonce nad Nisou a dokrývače Liberec – lanovka, ale Česká televize bude se svým multiplexem 1 pokračovat kanálu 43 z vysílače Liberec – Ještěd a dokrývačů Albrechtice – Tanvaldský Špičák, Frýdlant v Čechách – u rozhledny a Pelechov – škola až do zítřejších 23:59 hod. S velkou pravděpodobností tak dojde k významnému rušení a je zvláštní, že Český telekomunikační úřad povolí vysílání multiplexu 24 na stejném kmitočtu, na kterém doposud vysílá veřejnoprávní DVB-T multiplex České televize ve stejné lokalitě.

Nastane tedy podobná situace, k níž došlo minulý týden na pomezí Jihočeského kraje a kraje Vysočina, když z jihočeských vysílačů začal vysílat finální multiplex 24 na kanálu 30, který se ruší s multiplexem 3 vysílajícím na tomtéž kanálu 30 z jihlavského vysílače Javořice. Toto vzájemné rušení by ale mělo trvat až do 25. května, kdy multiplex 3 na Javořici ukončí vysílání, zatímco v Libereckém kraji potrvá kolize na kanálu 43 necelých 24 hodin. I tak z něj mohou být někteří diváci zmatení. Podle dosavadních zvyklostí by ten operátor, který zahájí vysílání jako druhý a poté vznikne kolize, měl toto vysílání přerušit, aby odstranit technickou překážku. O faktickém řešení situace ale musí rozhodnout Český telekomunikační úřad jako regulátor trhu elektronických komunikací.

Termíny přechodu na DVB-T2 … by Jan.Potucek on Scribd

Štítky